Kesätyö Espoon kaupungilla on yllättänyt positiivisesti

4.7.2022 6.51Päivitetty: 4.7.2022 13.03

Riikka Peitsara työskentelee Espoon asiakaspalvelussa kolmatta kesää neuvomassa ja auttamassa kuntalaisia. Vanessa Tillonen puolestaan osallistuu Kaupunkitapahtumat-yksikössä muun muassa Espoo 50-vuotta kaupunkina -tapahtumien viestintään. Espoon kaupungilla työskentelee kesällä kaikkiaan noin 830 nuorta.

Ensimmäisenä kesänään Riikka Peitsara kiersi töissä Espoon eri asiointipisteillä ja neuvoi espoolaisia esimerkiksi Kelan lomakkeiden täyttämisessä. Viimeiset kaksi suvea hän on vastannut asiakkaiden kysymyksiin ja palautteisiin contact centerissä.

Asiakaspalvelua ja ongelmanratkaisua

”Tykkään asiakaspalvelusta. Vuoroviikoin olemme puhelimessa ja vastaamme sähköpostilla tulleisiin palautteisiin. Tässä työssä tarvitaan muun muassa ongelmanratkaisutaitoja: puheluiden ja sähköpostiviestien aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Kuntalaiset saattavat kysellä vaikkapa venepaikoista, Espoon suurimman koirapuiston sijaintia tai Leppävaaran kirjaston aukioloaikoja”, Riikka kertoo.

Yksin kesätyöntekijän ei tarvitse vastauksia moninaisiin kysymyksiin pähkäillä.

”Kivoilta työkavereilta ja esihenkilöltä saa aina apua. Myös perehdytykseen panostettiin paljon usean viikon ajan. Olemme käyneet läpi muun muassa kaupungin organisaatiota, miten ja millä äänensävyllä asiakkaiden puheluihin ja sähköposteihin vastaamme sekä miten esimerkiksi kuljetuspyynnöt varataan.”

”Työ asiakaspalvelussa on ollut paljon enemmän kuin osasin odottaa. Jokainen päivä on erilainen. Kaupunki on myös turvallinen työpaikka, jossa sopimusasioista huolehditaan”, Riikka miettii.

Riikka Peitsara viihtyy jo kolmatta kesää töissä Espoon kaupungin asiakaspalvelussa. ”Kun etsii vastauksia asiakkaiden kysymyksiin, oppii itsekin samalla paljon. Auttaminen ja asiakaspalvelu on myös palkitsevaa.”Kuva: Jarna Lattunen

Vastuuta ja uuden oppimista

Vanessa Tillonen tekee Espoo 50 vuotta kaupunkina -juhlavuoden tapahtumien viestintää.

”Meillä on tosi mukava työporukka. On hienoa, että kesätyöntekijänkin osaamiseen luotetaan ja annetaan vastuuta. Kesätyö kaupungilla on yllättänyt positiivisesti: organisaatio on joustava. Olen vapaasti saanut ideoida uutta ja samalla myös oppinut paljon”, Vanessa sanoo.

”Perustin muun muassa Kaupunkitapahtumille oman TikTok-kanavan, jonne on tarkoitus tehdä lisää sisältöä kesän mittaan esimerkiksi Espoossa järjestettäviltä festareilta. Gradussani tutkin eri organisaatioiden TikTok-tilejä ja on mielekästä päästä soveltamaan omaa osaamistani kesätöissä.”

Vanessa tekee myös Espoo juhlii! -nettisivuja sekä työskentelee osana tiimiä, jonka vastuulla on Espoo juhlii! -viikon tapahtumien koordinointi sekä markkinointi.

Toimistotöitä sekä Riikka että Vanessa voivat tehdä joustavasti läsnä tai etänä. Pidemmissä kesätyöpesteissä pääsee nauttimaan myös kaupungin henkilöstöeduista, kuten ilmaisista uintikerroista Espoon maauimalassa ja uimahalleissa, lounasedusta sekä työmatkaedusta.

Syksyllä Riikka ja Vanessa palaavat viestintä- ja media-alan opintojen pariin.

Vanessa Tillonen tekee kesällä monipuolisesti tapahtumaviestintää Espoo 50 vuotta kaupunkina -juhlavuoden tiimoilta. Kuva: Jarna Lattunen

Kesätöitä 830 nuorelle

Eniten kesätyöntekijöitä työskentelee Espoossa kiinteistönhoidossa ja kunnossapidossa. Palkkasimme tänä kesänä nuoria myös viherkunnossapidon tehtäviin, koti- ja pitkäaikaishoidon, vammaispalvelujen ja varhaiskasvatuksen avustaviin tehtäviin sekä liikunta- ja nuorisoalan tehtäviin muun muassa ulkoilualueenhoitajiksi ja rantavalvojiksi. Kesätyöpaikkoja on lisäksi kaupunkisuunnittelussa, ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksessa ja taloushallinnossa. Eniten hakijoiden kiinnostusta herätti vihertuotannon työ eli puistojen ja leikkipaikkojen ylläpito ja kunnostus sekä erilaiset hoivaan liittyvät avustajan tehtävät.

Keskimäärin kesätyöläisen pesti kestää kuukauden.

Lisäksi jaoimme yhteensä 1500 kesäseteliä. Kaupunki maksaa 300 euroa työnantajalle, joka palkkaa espoolaisen vuonna 2003–2007 syntyneen nuoren töihin kesäsetelillä 1.5.–30.9. välisenä aikana.

Olemme  Vastuullisen kesäduuni -kampanjan(ulkoinen linkki) kumppani.

  • Töissä Espoolla