Espoo nostaa henkilökohtaisten avustajien palkkoja 1.8.2022 alkaen

25.7.2022 8.14Päivitetty: 25.7.2022 12.33

Henkilökohtainen apu on vammaisille henkilöille tarkoitettu yksilöllinen palvelu, jossa vammainen henkilö toimii itse työnantajana. Espoo nostaa henkilökohtaisten avustajien tuntipalkkaa yli 18 prosenttia helpottaakseen avustajien rekrytointia.

Espoon kaupunki soveltaa henkilökohtaisen avustajan työsuhteiden palkkaperusteena Heta-liiton ja JHL:n sopimaa valtakunnallista työehtosopimusta 1.8.2022 alkaen. Espoon kaupunki noudattaa jatkossa avustajien työehtosopimuksen pääkaupunkiseutua koskevaa A-palkkaluokkaa riippumatta siitä, kuuluuko avustettava Heta-liittoon.

Palkkojen korotus koskee henkilökohtaisen avun työnantajamallia, jossa vammainen henkilö toimii avustajan työnantajana. Espoossa henkilökohtaisen avustajan perustuntipalkka on 11,47 € euroa 1.8.2022 alkaen. Tämän lisäksi korvataan muun muassa iltalisät ja kokemuslisät kuten ennenkin. Uutta työsopimusta avustajalle ei tarvitse tehdä vaan muutos astuu voimaan automaattisesti. Edellinen henkilökohtaisten avustajien palkankorotus Espoon kaupungilla tehtiin vuonna 2016.

- Toivomme, että palkankorotus tuo esiin henkilökohtaisten avustajien työn arvostusta ja helpottaa avustajien rekrytointia, toteaa Espoon kaupungin vammaispalvelujen päällikkö Anu Autio.

Henkilökohtaisen avun palvelusetelien arvoa nostettiin

Espoon kaupunki korotti jo aiemmin loppuvuonna 2021 henkilökohtaisen avun palvelusetelin arki- ja lauantaituntien arvoa 5–33 %. Sunnuntaituntien arvoa laskettiin vastaamaan todellista hintatasoa. Muutoksilla pyritään vahvistamaan asiakkaan oikeutta käyttää palvelua tarpeidensa mukaisesti eli saada palvelua yhtä hyvin kaikkina viikonpäivinä ja kaikkina kellonaikoina.

- Asiakkaat ovat erityisesti tuoneet esiin, että heillä on ollut aiemmin vaikeuksia tilata palvelua lyhyiksi ajoiksi sekä lauantaisin. Tämä on johtanut siihen, että asiakkaat ovat joutuneet käyttämään palvelua osin palvelusetelituottajien tai avustajien toiveiden mukaan. Erityisesti sunnuntaituntien käyttö on ollut korostunutta. Tähän muutoksella haluttiin vastata, kertoo Autio.

Lisätietoja:
Anu Autio
Vammaispalvelujen päällikkö, Espoon kaupunki
p. +358 43 8259890
anu.autio@espoo.fi

Espoossa on käytössä henkilökohtaisen avun järjestämisessä kolme toteutustapaa. Palvelusetelillä vammainen henkilö itse voi valita ja tilata tarvitsemansa avun toteuttajan kaupungin hyväksymistä palvelusetelituottajista. Ostopalveluilla kaupunki valitsee palveluntuottajan ja tilaa henkilökohtaisen avun vammaiselle henkilölle. Työnantajamallissa vammainen henkilö toimii avustajan työnantajana ja Espoon kaupunki vastaa palvelun kustannuksista. Avun tarkoitus on mahdollistaa vammaisen henkilön itsenäinen elämä ja täysipainoinen osallistuminen yhteiskuntaan. Lue lisää henkilökohtaisesta avusta vammaiselle henkilöille sivuiltamme.