Villa Elfvikin luontotalo - 30 vuotta ympäristökasvatusta ja kestävää elämäntapaa

3.6.2022 8.11Päivitetty: 7.6.2022 7.27
Aikuinen ja kolme lasta menossa Villa Elfvikin luontotaloon aurinkoisena kesäpäivänä.
Kuva: Jussi Helimäki

Villa Elfvikin luontotalo ja sitä ympäröivät luonnonsuojelualueet on yksi Espoon suosituimmista luontokohteista. Satunnaiselle kävijälle talo näyttäytyy kauniina vapaa-ajanviettopaikkana, mutta talossa on tehty myös tavoitteellista ympäristökasvatusta jo 30 vuotta.

Tukea kestävän kehityksen kasvatukseen

Villa Elfvikin luontotalo avattiin 5.6.1992 ja se on koko toimintansa ajan ollut kestävän kehityksen kasvatuksessa tukena Espoon muille toimijoille. Espoolaisille koululuokille järjestetyissä luontokoulupäivissä oppijoiden luontosuhde vahvistuu. Kaikille avoimia luontoretkiä tarjotaan alle kouluikäisistä lapsista aikuisiin. 

”Järjestämme kestävää elämäntapaa tukevia tapahtumia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Jokainen luontotalossa vieraileva voi tutustua talon kestävään arkeen Kestävän elämäntavan polulla”, kertoo luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen. Koululuokille on tehty tarinallinen ja toiminnallinen opetusmateriaali Kestävän elämäntavan polun arvoitus.

Ympäristökasvatuksen täydennyskoulutuskursseilta opettajat ja muut kasvattajat saavat vinkkejä luonnossa opettamiseen ja kestävän elämäntavan kasvatukseen. Villa Elfvikin luontotalo on Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton sertifioitu LYKE-kehittämiskeskus(ulkoinen linkki).

Luontoretkiä juhlaviikolla 5.-12.6.2022

Kesäkuun alussa luonto on kauneimmillaan ja luontotalon 30-vuotista toimintaa juhlitaankin monenlaisilla luontoretkillä. Uusina retkinä on tarjolla 7.6. klo 18 Kasvioretki koululaisille ja 11.6. klo 12 Liito-oravan matkassa -toiminnallinen perheretki. Kasvioretkellä koululaiset vanhempineen voivat kartuttaa digikasviota, liito-orava-retkellä tutustutaan uuteen luontopolkuun.

Juhlaviikolla alkavat myös perinteiset kesäsunnuntaiden perheretket: 5.6. Villa Elfvikin keijukoulu ja 12.6. Lude vai lukki? -ötökkäretki. Villa Elfvikin ystävät ry järjestää 8.6. Alkukesän lintuyön, joka on viikon ainoa maksullinen tapahtuma. Ennen maksullista ohjelmaa on tarjolla kaikille avoin maksuton Lasten luontoretki klo 17.30.

Omatoimiselle luontoretkelle voi ottaa oppaaksi uuden Elfvikin lähiluontopelin, jota voi pelata ilmaisella Actionbound-sovelluksella omalla mobiililaitteella. Pelissä kierretään luontopolulla ja tehdään tehtäviä.

Espoon monimuotoisesta luonnosta kertova näyttely on uudistettu

Espoon monimuotoiseen luontoon voi tutustua myös luontotalon Eläköön Espoo -perusnäyttelyssä. Näyttely on uudistettu hiljattain entistä toiminnallisemmaksi ja siellä pääsee nyt myös pohtimaan omien valintojensa vaikutuksia luontoon. Vaihtuvana näyttelynä luontotalossa on tällä hetkellä Hämmästyttävät hämähäkit - Sami Karjalaisen valokuvia.

Villa Elfvikin luontotalo on avoinna ma-pe klo 9–16 ja la-su klo 10–16. Café Elfvik palvelee viikonloppuisin talon aukioloaikana. Luontotaloon ja sen järjestämiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

  • Luonto
  • Kestävä kehitys
Tapiola