Eurocities vuosikonferenssi käynnisti uuden aikakauden

17.6.2022 4.35Päivitetty: 20.6.2022 13.58
Euroopan komission varapresidentti Timmermans puhui Eurocities vuosikonferenssissa.
Kuva: Olli Urpela

Espoossa 8.–10.6.2022 pidetty Eurocities vuosikonferenssi ja yleiskokous osoittivat muun muassa, että kaupungit voivat toimia elävinä testialustoina kestävän kehityksen edistämiseksi, nuoret haluavat tulla kuulluksi ja Euroopan kaupungit tukevat Ukrainaa.

Kolme päivää, yli 400 kävijää 28 maasta ja 100 kaupungista. Eurooppalaisten suurten ja keskisuurten kaupunkien Eurocities-verkoston(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) vuosikonferenssi kokosi Otaniemeen ja muualle Espooseen sankoin joukoin eurooppalaisia kaupunkivaikuttajia, EU-päättäjiä ja virkamiehiä.

”Seuraavien päivien aikana korostamme kaupunkien johtajuutta puhtaan energian murroksessa, uusissa digitaalisissa ratkaisuissa, ilmastoneutraaleissa yhteiskunnissa ja kestävässä talouskasvussa”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä avasi Eurocities-vuosikonferenssin virallisen osuuden.

Tarjolla uusia alkuja – voimme yhdistää unelmat ja teot

Espoon vuosikonferenssin otsikko oli “An Era of New Beginnings, Dream–Act–Lead–Together”. Monille Espoossa pidetty konferenssi oli pitkään odotettu mahdollisuus kokoontua ja rakentaa yhteistyötä kaupunkien tulevaisuuden muovaamiseksi. Ilmastonmuutoksen asettama haaste vaatii meitä yhdistämään voimamme ja johtamaan parempien, nopeampien ja tehokkaampien ratkaisujen kehittämistä yhdessä. Maailma on muuttunut dramaattisesti myös Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja sota on pakottanut kaupunkeja kohtaamaan uusia haasteita. Konferenssin aikana osallistujat myös osoittivat tukeaan Ukrainalle.

Espoolle vuosikonferenssi oli mahdollisuus nostaa esiin Suomea ja espoolaista osaamista.

”Konferenssin aikana välitimme vieraille tietoa osaamisestamme ja espoolaisesta tavasta edistää asioita verkostoissa. Ilman kumppaneita(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) ja hyvää yhteistyötä konferenssi ei olisi ollut mahdollinen. Järjestelyissä oli mukana yli sata henkeä Espoon kaupungilta, joten iso kiitos onnistuneesta tapahtumasta kuuluu myös heille”, kansainvälisten asioiden päällikkö Milla Ovaska toteaa.

Future Mentors -ohjelma osoitti, että nuoret haluavat osallistua ja tulla kuulluiksi

Meillä oli myös kunnia saada nuoria Future Mentors -ohjelman osallistujia 22 eri maasta vieraiksi konferenssiin. Kevään aikana he ovat mentoroineet kotikaupunkiensa johtajia kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Konferenssissa saimme kuulla ja keskustella mentoroinnin aikana nousseista toiveista ja unelmista. Nuoret mentorit antoivat kuusi suositusta nuorten paikalliseen osallisuuteen:

  • Nuorison osallistamisen tulisi olla pakollista, kun tehdään heitä ja heidän tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä; ei pelkkää kiintiöedustusta.
  • Tulisi perustaa Eurocities-nuorisojaosto: nuorten tulisi aina olla osa Eurocities-verkostoa.
  • Kaupungin johdon ja nuorisoedustajien välillä tulisi olla säännöllistä viestintää vähintään kaksi kertaa vuodessa.
  • Nuorten toiminnan tulisi aina olla saavutettavaa ja osallistavaa, ja erityistä huomiota tulisi kiinnittää heikommassa asemassa oleviin nuoriin.
  • Nuorisoon keskittyvien organisaatioiden tukemiseen tulisi olla riittävästä resursseja – rahaa ja henkilöstöä.
  • Kaiken osallistamisen jälkeen tulisi kerätä palautetta, ja nuorten osallistamisen prosesseja tulisi arvioida jatkuvasti.

Espoo haluaa jatkaa yhteistyötä tulevaisuuden kestävän Euroopan kehittämisessä. Tavoitteena on, että nuorten osallisuudesta ja nuorten sekä päättäjien välisestä dialogista tulee jatkuva toimintamalli kaupungeissa, kaupunkien välillä ja Euroopan tasolla. Yllä olevia suosituksia on tarkasteltava eri päätöksentekotasoilla.

Eurocities-palkinnot tänä vuonna Espanjaan, Saksaan ja Ranskaan

Osana konferenssia järjestettiin perinteinen palkintogaala. Eurocities Awards -seremoniassa jaetaan tunnustukset niille jäsenkaupunkien projekteille, jotka parhaiten ovat onnistuneet sitouttamaan asukkaitaan ja vaikuttamaan heidän elämänlaatuunsa.

Tänä vuonna palkintoja jaettiin kolmessa kategoriassa:

  • Dream together – Future generations transforming the cities: Donostia-San Sebastian voitti kategorian innovaatiohaasteella, jossa keskityttiin nuorten yksilöllisiin taitoihin hauskan osaamiskehitysohjelman kautta.
  • Act together – Skills and competences for the future: Kategorian voittaja oli München valmiuksiin ja digitaaliseen integrointiin keskittyvällä koululla, joka avaa kaupungin liiketoimintaverkostoa ja antaa pakolaisille, naisille ja lapsille mahdollisuuden muuttaa elämänsä suuntaa.
  • Lead together – Scalable solutions for positive climate impact: Grenoble Alpes Metropole voitti kategorian käytettyjä tuotteita myyvällä Batitec-kauppapaikalla, jonka tavoitteena on tuoda kiertotalouselementtejä rakennusteollisuuteen.

Palaa #Eurocities2022 tunnelmiin

Eurocities-vuosikonferenssin päättyessä Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Apostolos Tzitzikostas istutti männyn vuoden 2022 tapahtumapaikan Dipolin eteen. Mukana olivat myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä, Eurocities-verkoston puheenjohtaja ja Firenzen pormestari Dario Nardella, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä. Puu symboloi vihreämpää tulevaisuutta. Kaupunkien viheralueiden ylläpito ja kehittäminen on sijoitus tulevaan vaurauteen, tasa-arvoon ja turvallisuuteen.Kuva: Olli Urpela
  • Kansainvälisyys