Espoolaisen hiilijalanjäljillä

20.6.2022 5.47Päivitetty: 13.9.2022 5.55
Tilaisuuden visuaalinen ilme.
Kuva: Tereza Dickson

Espoon kaupunki järjesti touko- ja kesäkuussa 2022 Hiilijalanjäljillä - kohti kestävää elämäntapaa! -hybriditapahtumien sarjan, jossa käsiteltiin asiantuntijapuheenvuorojen johdolla asukkaita kiinnostavia kestävän elämäntavan teemoja.

Hiilijalanjäljillä - kohti kestävää elämäntapaa! -hybriditapahtumasarjan teemoja kartoitettiin viime syksynä toteutetulla sähköisellä kyselyllä, joissa esiin nousseita teemoja olivat asumisen energiaratkaisut ja yksinkertaiset arjen teot. Tapahtumat järjestettiin Sellon, Lippulaivan ja Tapiolan kirjastoissa ja streamattiin myös suorana nettiin, jotta mahdollisimman monella kiinnostuneella asukkaalla olisi mahdollisuus seurata tilaisuuksia.

Ensimmäinen hybriditapahtuma järjestettiin Sellon kirjastossa Leppävaarassa keskiviikkona 18.5.2022. Tilaisuuden juonsi Elina Wanne Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta. Avauspuheenvuoron antoi Espoon kaupungin Kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala, joka kertoi työstä Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa.

HSY:n Ilmastoinfon Energia-asiantuntija Marikka Sand ja Projektipäällikkö Auli Honkanen kertoivat puheenvuorossaan kestävästä asumisesta, asumisen ratkaisuista sekä säästömahdollisuuksista. Esimerkeiksi kestävistä asumisen ratkaisuista he antoivat muun muassa veden säästämisen ja sisälämpötilan hallitsemisen.

Suomen Ympäristökeskuksen Johtava tutkija Jari Lyytimäki avasi puheenvuorossaan kestävän elämän kipupisteitä. Hän pohti asukkaiden kanssa, miksei arkemme ole jo kestävää ja miten tähän voitaisiin päästä. Suurimmiksi kipupisteiksi hän mainitsi lannistumisen, alemmuuskompleksin, ylitoiveikkuuden ja ylivertaisuusharhan.

Illan päätti Projektipäällikkö Ville Taajamaa Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta. Hänen johdollaan pureuduttiin YK:n Agenda 2030 -ohjelmaan ja kestävän kehityksen tavoitteisiin sekä Espoon kaupungin rooliin tavoitteiden saavuttamisessa.

Toinen hybriditapahtuma järjestettiin tänä keväänä Espoonlahteen avatussa Lippulaivan kirjastossa keskiviikkona 1.6.2022. Tämän tilaisuuden juonsi Veli-Pekka Korhonen Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta ja tilaisuuden tuli avaamaan Espoon kestävän kehityksen kehitysohjelman puheenjohtaja Meri Löyttyniemi, joka kertoi Kestävä Espoo -ohjelmasta ja espoolaisten yhteistyöstä kestävyyden osalta.

Viestintäasiantuntija Kirsi-Leena Helle HSY:n Ilmastoinfosta pohti puheenvuorossaan sitä, millaista oikeastaan voisi olla pääkaupunkilaisen kestävä arki. Hänen kanssaan pohdittiin käytännön tekoja, joilla asukkaat voivat muuttaa omaa arkeaan kestävämmäksi.

Koska tapahtuma järjestettiin Lippulaivan kirjastossa, oli osuvaa, että seuraavaksi Cityconin Kestävyyspäällikkö Elina Ekelund tuli kertomaan kaupunkikeskus Lippulaivassa käytetyistä kestävistä energiaratkaisuista, joista tärkein esimerkki on geoenergialaitos, jolla kaupunkikeskus lämmitetään ja viilennetään lähes kokonaan. Lippulaivan kirjastosta, sen toteutuksesta ja asukaslähtöisyydestä puolestaan kertoi puheenvuorossaan Kirjastoneuvoja Topias Salonen.

Tilaisuuden viimeinen puhuja oli Aktivistimummo Seija Kurunmäki, joka puheenvuorossaan avasi omaa matkaansa Aktivistimummoksi ja pohti syitä oman ilmastoahdistuksensa takana. Hän myös antoi asukkaille konkreettisia vinkkejä sekä ilmastoaktivismista että kestävämmästä elämästä, johon avain hänen mukaansa on kohtuus.

Kolmas ja viimeinen hybriditapahtuma järjestettiin Tapiolan kirjastossa keskiviikkona 15.6.2022. Tilaisuuden juonsi Reetta Jänis Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta. Tilaisuuden avauspuheenvuoron antoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, joka puhui kestävän kehityksen roolista Espoon kaupungilla.

Seuravana vuorossa oli Sitran Kestävän arjen Johtava asiantuntija Sari Laine, joka puheenvuorossaan kertoi Kestävän elämäntavan luomisesta yhteistyössä. Hänen puheenvuoronsa antoi asukkaille konkreettisia esimerkkejä muutoksista, joita omassakin arjessa on helppo toteuttaa.

Espoon kaupungin Erityisasiantuntija Joni Mäkinen ja Carunan Innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen pohtivat seuraavaksi yhdessä, mitä oikeastaan on energiakansalaisuus ja voisiko meistä kaikista tulla energiakansalaisia. He avasivat sekä Carunan että Espoon kaupungin näkemystä kestävistä energiaratkaisuista.

Tilaisuuden ja koko tapahtumasarjan päätti Espoon kaupungin Kestävän kehityksen osaamiskeskuksesta Projektipäällikkö Mia Johansson, joka kertoi kiertotalouden roolista Espoossa. Hän muun muassa kertoi konkreettisia esimerkkejä, joissa kiertotaloutta jo hyödynnetään Espoossa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat kirjastot, joista voi kirjojen lisäksi lainata paljon muitakin tarpeellisia asioita, kuten työkaluja.

Hiilijalanjäljillä - kohti kestävää elämäntapaa! -hybriditapahtumien sarja antoi asukkaille paljon konkreettisia esimerkkejä, joilla muuttaa omaa arkeaan entistä kestävämmäksi. Kaikkien asiantuntijoiden puheenvuoroissa korostui kohtuus ja pienien tekojen merkitys, sekä oman tiedostamisen tärkeys. Kiitos kaikille tapahtumasarjaan osallistuneille!

  • Kestävä kehitys