Espoo 50 vuotta kaupunkina: Kultahäät

6.6.2022 11.51Päivitetty: 17.8.2023 7.20

Seija ja Pentti Mäkinen viettävät Espoon tapaan 50-vuotisjuhlaa, sillä he menivät naimisiin samana vuonna kuin Espoon kauppalasta tuli Espoon kaupunki. Kultahäitään juhlivat Mäkiset ovat olleet yhdessä jo vuodesta 1967. 

Alun perin Riihimäeltä kotoisin olevat Mäkiset ovat asuneet Espoossa suurimman osan aikuiselämästään: ”70-luvun alussa asuimme Haukilahdessa, sitten taas välissä muualla. Vuonna -90 löysimme Pohjois-Espoon Kurkijärven ja muutimme takaisin Espooseen”, kertoo Seija.

Kurkijärvessä Mäkisiä viehätti luonto, jonne voi astua suoraan kotiovesta. Pihassa käy eläimiä, joita on kiva seurata. On peuroja, kettuja, jäniksiä, mäyriä, ja Serenan lähellä on nähty jopa ilves. Talvisin alueella on hienot hiihtomahdollisuudet, ja kylän keskellä on pieni tekolampi, jonka auraus hoituu oman kylän porukan kesken.

”Espoossa meille on tärkeintä luonto ja ihmiset. Koko perheemme, kolme aikuista lasta ja viisi lastenlasta, on sekin 15 minuutin ajomatkan sisällä. Lapset auttavat välillä pihahommissa ja muutenkin,” Pentti kertoo.

Alueen aktiivinen kyläyhteisö on Seijan ja Pentin mielestä mahtava, sen yhteisöllisyys on tosi vahvaa. Kylällä kaikki moikkaavat, lapsetkin katsovat silmiin ja ovat kohteliaita. Se kertoo Mäkisten mukaan paljon alueen perheistä. Ihmiset tuntevat toisensa ja naapurit pitävät huolta toisistaan. Muun muassa keväällä 2020, kun koronapandemia alkoi, oli postilaatikoihin jaettu laput. Niistä löytyi niiden kyläläisten nimet ja yhteystiedot, jotka olivat valmiita käymään kaupassa vanhempien ihmisten puolesta. Oman kyläyhteisön voimin on myös tehty muun muassa uimalaituri, ja joka vuosi järjestetään kesäjuhlat.

Mäkisille tärkeitä alueita ovat Kurkijärven lisäksi Luukin ulkoilualueet, Suomenojan venesatama ja saaristo. ”Olemme innokkaita veneilijöitä, ja vanhan moottoriveneen kanssa on myös tekemistä”, kertoo Pentti. 

Espoo täyttää oikeastaan kaikki Mäkisten toiveet, mutta yksi parannustoive heillä on: busseja saisi Kurkijärvellä kulkea tiheämmin, sillä ilman autoa ei nyt pärjää. Kun Mäkisiltä kysytään, millaisena he näkevät Espoon seuraavat 50 vuotta, arvelevat he väkimäärän varmasti kasvavan. Heidän mielestään myös Pohjois-Espoossa on varaa kasvaa, vaikka kaupungin kasvu keskittyykin nyt paljon metroradan varteen. ”Kyläjuhlilla on puhuttu, että Kehäradalle pitäisi saada pysäkki Kurkijärven kohdalle”, Pentti paljastaa.

Erilaisia pallopelejä harrastavien lasten isovanhempina Mäkiset näkevät, että kasvavassa kaupungissa lapsille pitää olla hyvät harrastusmahdollisuudet. ”Vanhimmalla lapsenlapsellamme oli muuten juuri vanhojen tanssit Etelä-Tapiolan lukiossa. Ihanaa kun pääsimme katsomaan”, lisäävät isovanhemmat vielä mielissään

Milloin ja miten tapasitte? Olimme kauppaopistossa samalla luokalla. Seija istui edessä, Pentti takana. Autoimme toisiamme, sillä Seija oli hyvä kielissä ja Pentti matikassa. 

Miten vietitte 50-vuotis hääpäiväänne? Vietimme kultahääpäiväämme perhepiirissä lasten ja lastenlastemme kanssa. Kaikki olivat puolisoineen paikalla. 

Mitä espoolaisuus teille tarkoittaa? Olen ylpeä espoolainen, sanoo Pentti, ja jatkaa, että Espoo on Suomen fiksuin kaupunki. Seija kertoo, että Espoossa parasta on luonto, joka tarjoaa parastaan ympäri vuoden. Omalta kotiovelta pääsee marjastamaan, sienestämään ja hiihtämään. Pentti kehuu, että kaupunki hoitaa ladut hyvin. Meille henkilökohtaisesti on hienoa, että Espoo on merellinen kaupunki, sillä veneilemme. Meillä on venepaikka Suomenojalla ja saaristo on meille tärkeä ja merkityksellinen. 

Millaiset terveiset lähettäisitte 50 vuotta kaupunkina -juhlavuotta viettävälle Espoolle:

”Espoo on Suomen hienoin kaupunki. Olemme ylpeitä, kun kerromme olevamme Espoosta. Pidetään Espoo vireänä ja kansainvälisenä paikkana, niin ollaan vahvoilla”, Mäkiset kiteyttävät.

Seija ja Pentti yllätettiin #72Espoo22-juhlapaidoilla, jotka he aikovat vetää ylleen ainakin kesän venereissuille.

 

 

 

Seija ja Pentti yllätettiin #72Espoo22-juhlapaidoilla, jotka he aikovat vetää ylleen ainakin kesän venereissuille.Kuva: Terhi Mäkinen
Koko Espoo