Espoon ensimmäinen perhekeskus avaa ovensa 19.5.2022

10.5.2022 12.24Päivitetty: 10.5.2022 13.09

Kauan odotettu Espoon keskuksen perhekeskus avaa ovensa 19.5.2022. Perhekeskus kokoaa saman katon alla monenlaisia palveluja lapsiperheille.

Espoon keskuksen perhekeskukseen sijoittuvat Espoon keskuksen neuvola, lasten kuntoutuspalvelut, perhesosiaalityö, perheneuvola, perheoikeudelliset palvelut sekä lastensuojelun sosiaalityö. Tiloja voivat käyttää muutkin lapsiperheiden kanssa toimivat tahot, kuten eri järjestöt.

”Uusi perhekeskus tuo palvelut yhteen niin, että lapsi ja perhe saavat tarvitsemansa avun yhdestä paikasta ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Samalla parannamme ammattilaisten välistä yhteistyötä”, sanoo Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Mari Ahlström. ”Lähistöllä sijaitsee muitakin lapsiperheille tärkeitä palveluja, kuten kirjasto ja terveysasema.”

Vanha rakennus sai perusparannuksessa uuden elämän perhekeskuksena

Perhekeskus sijaitsee junaradan varrella osoitteessa Kamreerintie 6. 1980-luvulla valmistuneeseen rakennukseen on tehty kattavan perusparannus, jossa tilojen kaikki pintarakenteet ja talotekniikka on uudistettu. Kiinteistön omistaa Hemsö ja Espoo tulee tiloihin vuokralaiseksi. Urakan toteutuksesta vastasi NCC. ”Perusparannuksessa on panostettu erityisesti tilojen terveellisyyteen, toimivuuteen ja turvallisuuteen.” kertoo rakennuttajapäällikkö Kirsi Viheriäranta Hemsöltä. ”Tilasuunnittelua on tehty tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa ja suunnittelun lähtökohtana on ollut, että ammattilaiset voivat entistä helpommin tehdä monialaista yhteistyötä ja konsultoida toisiaan.”

Kohteen pää- ja hankesuunnittelusta vastasi Fyra Oy. Ihmislähtöisyys ja käyttäjäryhmän osallistaminen ohjasivat Espoon ensimmäisen perhekeskuksen suunnittelua alusta asti. Teollisuus- ja toimistorakennuksena toimineeseen kiinteistöön pyrittiin luomaan helposti lähestyttävää kodikkuutta lapsen mittakaava huomioiden ja virastomaista tunnelmaa välttäen. Julkisivun värimaailma toistuu rakennuksen sisätiloissa kodinomaista miljöötä luoden.

”On upeaa nähdä talo valmiina. Olen varma, että se tulee palvelemaan espoolaisia lapsiperheitä erinomaisesti” iloitsee terveydenhoidon päällikkö Raija Vanhatalo, joka on toiminut perhekeskusprojektin päällikkönä Espoossa.

Perhekeskuksessa tulee olemaan noin 400 asiakaskäyntiä päivässä ja se on kotipesä noin 230 perhe- ja sosiaalipalvelujen ammattilaiselle. Talossa on yhteensä 58 vastaanotto- ja asiakastapaamistilaa sekä 25 neuvottelu- ja ryhmätilaa. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy tietokoneita, joita voi käyttää esimerkiksi esitietolomakkeiden tai Kelan hakemusten täyttämiseen. Neuvolan asiakkaiden käytössä on myös omahoitopisteitä. Aulan on tarkoitus toimia kaupunkilaisten olohuoneena. Sieltä löytyy muun muassa pieni esiintymislava ja itsepalvelukahvila.

Malliesimerkki strategian toteutuksesta

Espoon kaupunginvaltuuston joulukuussa 2010 hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaan perhe- ja sosiaalipalvelujen lapsiperheiden palvelut kootaan hyvien liikenneyhteyksien varrelle neljään perhekeskukseen. Espoon keskuksen perhekeskus on ensimmäinen näistä. Perhekeskuksen suunnittelussa on otettu huomioon asukkaiden toiveet Espoo-tarinan mukaisesti. Espoolaisten on helppo tulla perhekeskukseen ja palvelut on suunniteltu perheiden toiveiden pohjalta.

Lisätietoja:

Mari Ahlström, Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, mari.ahlstrom@espoo.fi, 043 825 6658

Raija Vanhatalo, Espoon Terveydenhoidon päällikkö, perhekeskusprojektin päällikkö, raija.vanhatalo@espoo.fi, 046 877 2774

Kirsi Viheriäranta, rakennuttajapäällikkö, Hemsö Suomi Oy, 0400 212 590, kirsi.viheriaranta@hemso.se

Simo Karjalainen, projektikehitysjohtaja, Hemsö Suomi Oy, 0400 766 664, simo.karjalainen@hemso.se

 

Mikä perhekeskus?

Perhekeskus kokoaa saman katon alla monenlaisia palveluja lapsiperheille. Perhekeskukseen sijoittuvat Espoon keskuksen neuvola, lasten kuntoutuspalvelut, perhesosiaalityö, perheoikeudelliset palvelut, perheneuvola, lastensuojelun sosiaalityö ja erilaisia järjestöjen tuottamia palveluja.

Missä? Espoon keskuksessa, osoitteessa Kamreerintie 6.

Aukioloajat: ma-to klo 8-18, pe klo 8-16

Kenelle? Espoolaisille lapsiperheille.

Lue lisää Espoon keskuksen perhekeskuksesta täältä.

Espoon keskuksen perhekeskuksen valoisan aulan on tarkoitus toimia perheiden kohtaamispaikkana. Tilaan tulee muun muassa pieni esiintymislava ja itsepalvelukahvila.Kuva: Riikka Kantinkoski
Espoon keskus