Meidän Espoo 20X0: Työpajassa visioitiin yhdessä tulevaisuutta 60 vuoden päähän

14.4.2022 10.58Päivitetty: 17.8.2023 7.33
Kuvassa kaksi työpajan osallistujaa suorittamassa paritehtävää.

Meidän Espoo 20X0 -tapahtumakokonaisuuteen tulevaisuustyöpaja pidettiin Leppävaarassa 12.4. Tapahtumassa pohdittiin yhdessä asukkaiden ja kaupungin suunnittelijoiden kanssa, millainen on Espoo vuonna 2060 ja millaisia toiveita meillä on tulevaisuudesta.

Työpajaillan avasivat kaupunkisuunnittelukeskuksen Johanna Palomäki ja Kristiina Rinkinen. He työskentelevät yleiskaavojen parissa, jotka rakentavat Espoon tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä. Lisäksi iltaa oli vetämässä kaupunkisuunnittelukeskuksen viestinnässä työskentelevä Heli-Maija Nevala.

Alustuksen jälkeen osallistujat saivat keskustella avoimesti omista ajatuksistaan. Yhdessä mietittiin, mitä kullekin tulee mieleen sanasta tulevaisuus. Näillä sanoilla virittäydyttiin tulevaisuustyöpajaan: kiinnostava, tuntematon, kehittynyt ja salaperäinen. Esille nousivat myös ilmastonmuutos, väestönkasvu ja kaupungistuminen sekä etätyön lisääntyminen ja lähipalveluiden tarpeen kasvu. Pääsanoma oli, että meillä on vastuu ajatella pidempää aikaväliä tulevien sukupolvien vuoksi. Nyt tekemämme päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuden Espooseen ja sen asukkaisiin.

Tulevaisuuksia on monia

Keskustelua jatkettiin pienryhmissä, joissa tehtiin muutama harjoitus yhdessä ryhmän vetäjän kanssa. Tarkoituksena oli miettiä erilaisia tulevaisuus skenaarioita ”mitä jos” -kysymysten kautta. Ryhmäläiset keskustelivat keskenään omista ajatuksistaan ja jakoivat oivalluksensa toisten ryhmien kanssa.

Ryhmien tulevaisuusnäkymiä kirjattiin ylös auttamaan kaupungin suunnittelijoita ja päättäjiä. Esiin nousi seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä jos työvoima häviää joiltakin kriittisiltä aloilta? Mitä jos Espoossa liikuttaisiin pääasiassa polkupyörällä? Mitä jos jokaisen asuinalueen keskus olisi puisto? Mitä jos Espooseen tulee valtavasti pakolaisia? Mitä jos Espoosta tulee ilmaston lämmetessä viininviljelyaluetta? Mitä jos Espoo jaettaisiin viideksi kunnaksi?

Yhteisöllisyys ja väestönkasvu mietityttävät

Väestönkasvun jatkuminen Espoossa oli jokaisen pienryhmän mielestä todennäköistä. Aihe herätti paljon keskustelua mm. lisärakentamisen ja yhteisöllisyyden näkökulmasta. Moni toi esiin huolen, että kasvavat tornitalot peittävät kokonaan lähiluonnon ympäriltään. Kaivattiin tasapainoa kaupunkirakentamisen ja viheralueiden välille. Ratkaisujakin tarjottiin esimerkiksi kattopuutarhojen ja uusien istutusten kautta. Yhden ryhmän yhteiseksi tulevaisuus-sloganiksi nousikin ”kaupunki ja luonto lähellä toisiaan”.

Yhteisöllisyys koettiin espoolaisille tärkeäksi voimavaraksi ja sitä haluttiin kehittää tulevaisuudessakin. Ajatuksia etätyön lisääntymisestä ja sen vaikutuksesta ihmiskontakteihin ja yhteisöllisyyteen mietittiin paljon. Tulevaisuuden Espoon haluttiin olevan kaikille hyvä paikka asua, ja jokaisen asukkaan tulisi kokea kuuluvansa joukkoon. Tämä koski myös muualta mahdollisesti tulevia uusia asukaita.

Osallistujat pitivät kielimuuria suurimpana esteenä kotoutumiselle. Tämä saattaa vaikuttaa esimerkiksi työllistymiseen. Espooseen toivottiinkin aktiivista kotiuttamisohjelmaa muualta muuttaville. Toisaalta osallistujat näkivät mahdollisena, että tekoälyllä toimivien automaattikääntäjien kehittyminen voi ratkaista osan tulevaisuuden kielimuuriongelmista.

Millainen on hyvä tulevaisuus?

Viimeisenä tehtävän pienryhmillä oli kirjoittaa kuvitteellinen uutisotsikko vuodelle 2060 eli noin 40 vuoden päähän. Uutisotsikoita mietittiin aikaisemmin esiin nousseiden aiheiden pohjalta. Aiheina olivat lähiluonto ja liikkuminen, arjen sujuvuus ja kestävämpi Espoo. Lopuksi pienryhmissä syntyneet uutiset luettiin koko ryhmälle ja työpaja sai rentomielisen ja hauskan lopetuksen.

Kaupungin työntekijät ja suunnittelijat muistuttivat, että tilaisuudesta kuten kaikista muistakin Meidän Espoo 20X0- tapahtumista saatuja materiaaleja ja tietoja tullaan hyödyntämään tausta-aineistona Espoon kaupunkisuunnittelussa erilaisten kaavarunkojen ja muun yleisen kaavoitustyön yhteydessä.

 

Meidän Espoo 20X0 on laaja tapahtumasarja, jossa asukkaat, päättäjät ja asiantuntijat suunnittelevat ja rakentavat Espoon tulevaisuutta yhdessä. Tapahtumasarja juhlistaa myös Espoon 50-vuotista taivalta kaupunkina.

Jäljellä on vielä kolme tapahtumaa. Katso lisätiedot ja tulevat tapahtumat osoitteesta espoo.fi/20X0.

  • Kaavoitus