Kunta-alan lakko siirtyy alkavaksi 3.5. - lakko vaikuttaa laajasti Espoon kaupungin palveluihin

13.4.2022 7.41Päivitetty: 27.4.2022 13.41
Nainen seisoo palvelutiskin äärellä, ja tiskin takana istuu asiointipisteen työntekijä.
Kuva: Katariina Hannukainen

Päivitys torstaina 14.4.2022 klo 12.23: Työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt kunta-alan lakkoa pääkaupunkiseudulla kahdella viikolla. Lakon piti alkaa 19.4., mutta nyt lakko siirtyy alkamaan 3. toukokuuta.

Jukon, JHL:n ja Jytyn lakko siirtyy ja alkaa vasta 3.5.2022 ellei sitä ennen päästä sopuun. Lakko vaikuttaa laajasti Espoon kaupungin palveluihin. Lakko vaikuttaa erityisesti kasvatuksen ja opetuksen, mutta myös hyvinvoinnin ja terveyden toimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin.

Myös perjantaina 1.4.2022 alkaneella hoitoalan lakolla HUS:ssa on vaikutuksia palveluihin. 

Päivitämme alle tietoa lakon vaikutuksista eri palveluihin. Tietoa lakon vaikutuksista päivitetään lisäksi sivulle espoo.fi/lakko .

Asiointipisteet ja puhelinvaihde

Espoon keskuksen asiointipiste palvelee lakon aikana, mutta joudumme todennäköisesti supistamaan sen aukioloaikoja normaalista. Tarkistathan ajantasaiset aukioloajat verkkosivuiltamme. Kaikki muut asiointipisteet (Leppävaara, Kalajärvi, Matinkylä ja Tapiola) sekä Espoo-info Espoonlahdessa ovat suljettuna.

Pyrimme pitämään kaupungin puhelinvaihteen avoinna lakon aikana. Emme välttämättä pysty vastaamaan ja välittämään puheluja normaalilla nopeudella. Pyydämme, että soittaisit ensisijaisesti palvelujen suoriin puhelinnumeroihin. Löydät numerot Espoo.fi-verkkosivuiltamme, kunkin palvelun kohdalta. Henkeä tai terveyttä uhkaavissa hätätilanteissa soita numeroon 112.

Sähköisten asiointipalvelujemme sekä asiointipisteidemme puhelin-, sähköposti- ja chat-palvelut ovat suljettuna lakon ajan.

Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio-opetus

Päivitys 27.4.2022.

Toteutuessaan kunta-alan lakolla on merkittävät vaikutukset niin varhaiskasvatuksen kuin peruskoulu- ja lukio-opetuksen järjestämiseen. Espoossa päiväkodit ovat kokonaan kiinni ainakin ensimmäisen lakkopäivän. Perusopetusta ei järjestetä lakon aikana. Lukio-opetusta pyritään järjestämään tai opiskelijat opiskelevat itsenäisesti.

Mikäli lakko peruuntuu tai sopuun päästään ennen ilmoitettua lakon päättymisaikaa, päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toiminta jatkuu normaalisti. 

Lakon aikana tiedotamme verkkosivujen kautta: espoo.fi/lakko

Lakolla voi toteutuessaan olla vaikutusta oppilaitosten ja päiväkotien ruokailuun sekä tilojen siivoamiseen ruokapalveluhenkilöstön ja päiväkotien puhtauspalveluhenkilöstön lakon vuoksi.

Hyvinvointi- ja terveyspalvelut

Lakolla voi olla suuria vaikutuksia hyvinvoinnin ja terveyden toimialan palveluihin, jos työntekijät joutuvat jäädä hoitamaan lapsiaan, kun päiväkodit ja koulut ovat kiinni. Vaikutuksia on kuitenkin vaikeaa arvioida etukäteen. Tietoa mahdollisisita suluista päivitetään osoitteeseen espoo.fi/lakko. Varatut vastaanotot, esimerkiksi terveysasemilla ja neuvoloissa , pidetään normaalisti, ellei aikaa erikseen peruta. 

Tiedossa olevia poikkeuksia toiminnassa 

  • Vammaispalvelujen Kuninkaantien lyhytaikaisen hoidon yksikön sekä Kuninkaantien ja Riilahden toimintakeskusten päivä- ja työtoimintaa joudutaan mahdollisesti supistamaan tai kokonaan sulkemaan, mikäli toiminnassa ei lakon vuoksi ole riittävästi työntekijöitä. Olemme yhteydessä mahdollisista toiminnan muutoksista suoraan asiakkaisiin, heidän lähipiiriinsä sekä asumisyksiköihin.
  • Lakko koskee myös mm. henkilöstöpalveluyhtiö Seurea, jolloin yksiköihin ei välttämättä saada sijaisia.
  •  Espoon kaupungin vanhusten palvelujen tuottama päivätoiminta on peruttu 19.4.2022  (Tapiola, Espoonlahti/Soukka, Kauklahti, Taavin muistipalvelukeskus, Viherlaakson muistipalvelukeskus). Syynä perumiseen on varautuminen tiistaina alkavaan lakkoon. Kuhunkin ensi tiistain päivätoiminnan asiakkaaseen ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. 

Vapaa-aika

Lakon aikana Espoon kaupunginmuseo KAMU WeeGeellä sekä Talomuseo Glims ovat suljettuina. Lakon vaikutukset Näyttelykeskus WeeGeen muuhun toimintaan täsmentyvät vielä myöhemmin.

Kaikki Espoon kirjastot ovat lakon ajan suljettuina. Omatoimiaikaa ei myöskään ole. Lainat eivät eräänny kirjastojen ollessa suljettuina.

Osa liikuntapaikoista on suljettuina ja osa ohjatuista liikuntatunneista perutaan.

Työllisyyspalvelut

Asiakkaidemme toimeentuloon liittyvät palvelut turvataan lakon aikana. Saatamme kuitenkin joutua siirtämään joitain jo varattuja asiakastapaamisia. Omavalmentajat ovat yhteydessä omiin asiakkaisiinsa.

Piispanportin palvelupiste (Piispanportti 10 A, 1. krs) palvelee vain välttämättömissä asioissa, joita ovat

  • työttömyysturvaan liittyvät selvityspyynnöt
  • työnhaun käynnistäminen
  • suunnitelman allekirjoittaminen paikan päällä.

Ison Omenan palvelutorin neuvontapiste palvelee lakon aikana. Puhelinpalvelu toimii normaalisti numerossa 09 8169 4000. Myös valtakunnallinen TE-palvelujen puhelinpalvelu neuvoo työllisyysasioissa numerossa 0295 025 500.

Suosi sähköistä asiointia Oma asiointi -palvelussa(ulkoinen linkki) aina, kun se on mahdollista.

  • Kasvatus ja opetus
  • Varhaiskasvatus
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus