Meidän Espoo 20X0: asukkaat haluavat turvata Pohjois-Espoon monimuotoisen luonnon

25.3.2022 8.29Päivitetty: 25.3.2022 9.01
Pohjois-Espoolaista peltomaisemaa kesällä. Lisäksi teksti "Meidän Espoo 20X0 Puhetta tulevaisuuden kaupungista".

Pohjois-Espoon keskusteluilta järjestettiin 22.3. klo 18–20. Etänä pidetyssä tapahtumassa pieni aktiivinen asukasjoukko puhui seudun tulevaisuudesta yhdessä kaupunkisuunnittelun asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa.

Pohjois-Espoon asukkaat pitävät monimuotoista luontoa virkistysmahdollisuuksineen tärkeimpänä seutuaan määrittävänä piirteenä. Alueen identiteetille tärkeät metsät, järvet, pellot ja kulttuurimaisemat koettiin suojelemisen arvoisina. Samalla toivottiin alueelle kuitenkin lisää asutusta sekä palveluiden kehittämistä. 

Kaikkiaan asukkaat toivovat Pohjois-Espooseen maltillista ja ihmisen kokoista kaupunkikehitystä, jossa asuin- ja liikennekehittämisen polut kulkevat rinnakkain ja yhdessä asukkaiden mielipiteiden kanssa. 

Luonto ennen ihmistä alueen suunnittelussa 

Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Espoossa ympäristö tulisi asettaa ihmisen edelle ja tulevaisuuden kaupunkisuunnittelun lähtökohdaksi. Vaalimalla luontoarvoja ja sen mukana tulevia luontoelämyksiä Pohjois-Espoo voisi asukkaiden mukaan profiloitua asuinalueeksi, jossa hyvinvointi, luonto ja kulttuuriarvot kohtaavat.  

Keskustelijoita puhutti käynnissä olevan luontokadon vakavuus ja sen ehkäisemisen tärkeys. Luonnon monimuotoisuutta käsiteltiin eri pienryhmien keskusteluissa monipuolisesti, muun muassa rakentamisen ja asumisen, asukkaiden hyvinvoinnin, luonnon itseisarvon sekä alueidentiteetin näkökulmasta.  

Keskeinen viesti kaupungille oli, että alueen suunnittelussa pitää pohtia tarkasti, minne rakennetaan ja mitkä laajat luontoalueet jätetään koskemattomiksi. Muistutettiin, että kun on kerran rakennettu, on biodiversiteettiä ja lajiyhteyksiä lähes mahdotonta palauttaa takaisin. Esimerkiksi Niipperinniityn alueen toivottiin säästyvän rakentamiselta. 

Keskustelujen aikana puhuttiin paljon myös Pohjois-Espoon maisema- ja kulttuuriarvojen säilyttämisestä. Esimerkkeinä mainittiin alueen kartanoiden monien luontoympäristöjen kehittäminen virkistysalueina. Myös uusien luontoon liittyvien aktiviteettien ja palvelujen tuomista alueelle toivottiin. 

Pientalovaltainen yleisilme, keskuksissa varaa tiivistää 

Asukkaat haluavat Pohjois-Espoon olevan tulevaisuudessakin tilava, avoin, pienen mittakaavan rauhaisa asuinympäristö. Tihenevä ja korkeiden kerrostalojen kaupunkirakenne ei osallistujien mielestä kuulu alueen identiteettiin.  

Toisaalta tiiviimpi rakentaminen rajatuilla alueilla oli osallistujien mielestä hyvä keino säilyttää laajempia luontoalueita koskemattomana. Kaupunkipientaloja ja puurakentamista pidettiin alueen ilmeeseen sopivana, ja korkeampaa rakentamista toivottiin lähinnä keskeisten liikenneväylien läheisyyteen. Kokonaisuutena Pohjois-Espoo halutaan kuitenkin säilyttää pientalovaltaisena alueena. 

Keskusteluissa nousi esille kysymys siitä, miten Pohjois-Espoon eri keskuksia tulisi kehittää suhteessa toisiinsa. Viiskorven etuna pidettiin sen sijaintia lähempänä muuta Espoota. Lisärakentamisen nähtiin sopivan myös Kalajärvelle. Siitä toivottiinkin tulevaisuudessa pikkukaupunkimaista palvelukeskusta, jossa voisi pysähtyä vaikka kahville, viinibaariin tai shoppailemaan. Myös Ketunkorvessa nähtiin mahdollisuuksia tiivistämiseen ja palveluiden kehittämiseen.  

Lisää harrastusmahdollisuuksia, palveluita ja yhteisöllisiä tiloja 

Moni asukas koki, että alueelta puuttuvat kokonaan erilaiset kokoontumis- ja kerhotilat, jotka mahdollistaisivat asukkaiden omaehtoista yhteisöllistä toimintaa. Jo olemassa olevalle Ruskatalolle on monesta paikasta liian pitkä matka, minkä vuoksi yhteisiä kokoontumistiloja ja tapahtumapaikkoja toivottiin myös muille aluille.  

Pienempien paikallisten koulujen säilyminen oli monelle sydämen asia, ja alueelle toivottiin myös lukiota tai luontosisältöihin painottuvaa oppilaitosta. Myös harrastusmahdollisuuksia kaivattiin lapsille ja nuorille lisää, samoin uimahallia. Kalajärvelle tuleva uusi liikuntasali sai kiitosta asukkailta. 

Koulujen ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi myös terveyskeskus, kaupat ja kirjasto koetiin tärkeinä lähipalveluina. Moni toivoi, että alueelle tulisi myös ravintoloita ja kivijalakauppoja hieman samalla tavoin kuin Kauklahdessa. Toisaalta todettiin, että kannattavien palveluiden tuonti vaatii alueelle nykyistä enemmän asukkaita.  

Liikennesuunnittelu kannustaa autoiluun 

Asukkaat toivat esiin, että Pohjois-Espoon asuinpaikakseen valinneet ovat jossain määrin hyväksyneet sen, että välimatkat ovat pitkiä ja auto tarpeellinen. Toisaalta moni myös koki, että alueen liikennesuunnittelu kannustaa tai suorastaan pakottaa autoiluun, koska kevyen liikenteen väylät eivät muodosta järkeviä yhteyksiä.  

Vihdintietä pidettiin myös vaikeana ja ylittää, ja sen varteen toivottiinkin lisää pyöräilyä ja kävelyä helpottavia ylityspaikkoja. Asukkaat huomauttivat, että Kalajärvellä Vihdintie on nykyisellään jopa vaarallinen, sillä edes koulun ja kuntoradan kohdalla ei ole kunnon ylitysmahdollisuutta.

Osallistujilta tuli myös vahva viesti siitä, että teiden kunnosta olisi pidettävä Pohjois-Espoossa parempaa huolta. Tiet ovat kuoppaisia, ja paikoin pyöräilijöiden ja autoilijoiden on vaarallista ohittaa niillä toisiaan.  

Pohjois-Espoon julkisiin yhteyksiin ja niiden vuoroväleihin oltiin osassa ryhmistä melko tyytyväisiä. Osa taas toivoi julkisen liikenteen kehittämistä. Suoria bussilinjoja Helsinkiin pidettiin tärkeänä. Toisaalta huomautettiin myös, ettei HSL:n vyöhykejako nykyisellään houkuttele Pohjois-Espoon asukkaita julkisen liikenteen käyttäjiksi. 

Keskustelut Espoon tulevaisuudesta jatkuvat koko kevään 

Alueellisia Meidän Espoo 20X0 -keskusteluiltoja on kevään aikana tulossa vielä neljä kappaletta. Seuraavat keskustelut pidetään etänä 29.3. Kauklahden ja 19.4. Leppävaaran tulevaisuudesta. 

Keskusteluilloista kertyviä muistiinpanoja hyödynnetään myöhemmin Espoon kaavoituksessa, asukkaiden osallisuusmahdollisuuksien parantamisessa, kestävän kehityksen työssä sekä Espoon työväenopiston koulutustarjonnassa. 

Katso seuraavien keskusteluiltojen ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan puhumaan oman asuinalueesi tulevaisuudesta. 

Meidän Espoo 20X0 -kokonaisuus sisältää myös huippupuhujien tähdittämiä teemailtoja, joita on  tulossa vielä yksi 5.4. Lisäksi järjestämme tulevaisuustyöpajan 12.4. Katso koko ohjelma osoitteesta espoo.fi/20X0 

  • Kaavoitus
Kalajärvi