Kaupunginhallitus: Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2022-2025 valtuuston käsittelyyn

14.3.2022 14.36

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto hyväksyy Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022-2025, Työikäisten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022-2025 sekä Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022-2025 sekä merkitsee tiedoksi Hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman vuosille 2022-2025.

Suunnitelmat ovat keskeinen väline, joilla johdetaan ja kehitetään eri ikäryhmiä koskevaa hyvinvointityötä Espoossa. Tarkempaa tietoa espoolaisten hyvinvoinnin tilasta on koottu Toimintaympäristön tila -koosteeseen, joka on luettavissa kaupungin verkkosivuilla. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on siis tiivis kertomus hyvinvoinnin tilasta, jota toimintaympäristön tietopaketti täydentää.

Kaupunginhallitus totesi, että Espoo osallistuu lapsibudjetoinnin kehittämiseen osana valtakunnallista verkostomaista työtä sote-uudistuksen voimaantultua. Unicefin lapsiystävällinen kunta -malliin siirtymistä tarkastellaan yhdessä hyvinvointialueen kanssa vuoden 2023 talousarvion yhteydessä.

Espoolaisten hyvinvointi on useilla kansallisilla seurantaindikaattoreilla tarkasteltuna keskimääräistä parempi. Koronapandemialla on ollut vaikutusta hyvinvointiin ja muun muassa työttömyys on edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronakriisiä. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut voimakkaasti. Koronapanemia on myös lisännyt esimerkiksi yksinäisyyden kokemista ja uupumisen tunnetta. Koronapandemian vaikutusten lisäksi keskeiset hyvinvointihaasteet liittyvät terveyden ja hyvinvoinnin epätasa-arvoiseen jakaantumiseen, nopeaan väestön sekä vieraskielisen väestön kasvuun, ikärakenteen vanhenemiseen ja kaupungistumiseen. Myös asuinalueiden epäsuotuisan eriytymiskehityksen riski on tärkeää huomioida hyvinvoinnin edistämisessä.

Muut asiat hyväksyttiin esitysten mukaan.

Kaupunginhallitus sai selostuksen rakennusvalvonnan tilanteesta ja antoi kaupunkiympäristön toimialalle kehotuksen valmistella päätettäväksi keinoja, joilla rakennusvalvonnan ruuhkaa saadaan purettua ja rakennuslupien käsittelyaikoja kohtuullistettua.

Esityslistat ja pöytäkirjat(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

  • Kaupunginhallitus