Espoo vuokraa Oittaan leirintäalueen yritykselle, joka kehittää siitä tasokkaan telttailun ja kestävän matkailun kohdetta

Julkaistu: 24.3.2022 12.42

Espoon kaupunki esittää Oittaan leirintäalueen vuokraamista Jotuca Oy:lle 25 vuodeksi. Yrityksen tavoitteena on kehittää leirintäalueesta yksi pääkaupunkiseudun vetovoimaisimmista matkailukohteista. Espoo uskoo hankkeen tukevan leirintäalueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan suositun Oittaan ulkoilualueen pitkäjänteistä kehittämistä.

Oittaan leirintäalue sijaitsee suositun Oittaan ulkoilualueen välittömässä läheisyydessä. Oittaan ulkoilualue tarjoaa monipuolista tekemistä ympäri vuoden.Kuva: Janne Ketola / Summit Media Oy

Espoo haluaa jatkossakin olla Euroopan kestävin kaupunki. Kaupungin tavoitteena on panostaa myös vähähiilisyyttä edistävien matkailumuotojen kehittämiseen. 

Jotucan tavoitteena on luoda Oittaasta merkittävä glamping-kohde ja vetovoimainen kestävän matkailun kohde, joka houkuttelee kävijöitä myös ulkomailta. Glamping tulee englannin kielen sanoista glamorous camping ja sitä voisi kutsua luksustelttailuksi. Glampingilla tarkoitetaan kaikilla mukavuuksilla varustettuja telttoja, jotka on pystytetty luonnon keskelle, ja niihin liittyviä korkeatasoisia palveluita. 

Oittaan leirintäalue sijaitsee osoitteessa Oittaantie 1. Vuokrattava alue on noin kahdeksan hehtaarin kokoinen. Alueella sijaitsee vastaanottorakennus, kaksi huoltorakennusta sekä 29 hirsirakenteista mökkiä. Lisäksi alueella on hirsirakenteinen sauna ja jätetila. Osa kaupungin omistamista rakennuksista on huonokuntoisia. Vuokralaisella on oikeus purkaa huonokuntoisia tai toimintaan sopimattomia rakennuksia. 

Toteutuksessa pyritään vähäpäästöisiin tai hiilineutraaleihin vaihtoehtoihin 

Yrityksen suunnitelmissa on rakentaa alueelle kahdessa vaiheessa 20 ympärivuotisessa käytössä olevaa glamping-majoitusyksikköä, joista ensimmäiset on tavoitteena saada käyttöön mahdollisimman pian. Olemassa olevista mökeistä hyväkuntoiset otetaan käyttöön ja huonokuntoisten mökkien rakenteita hyödynnetään glamping-telttojen toteutukseen, jos niiden kunto sallii sen. 

Vaunupaikoista osan käyttötarkoitusta muutetaan ja niille rakennetaan puinen terassi ja sen päälle kesäkauden majoituksen mahdollistavia kellotelttoja, joihin tulee parivuode ja sähköt. 

Yritys pyrkii hyödyntämään ja kierrättämään mahdollisimman paljon olemassa olevaa. Se pyrkii mahdollisimman vähäpäästöisiin tai hiilineutraaleihin vaihtoehtoihin toteutuksessa, mikä vastaa myös kaupungin tavoitteita. 

Jotucan tavoitteena on rakentaa alueelle viiden vuoden sisällä muuta toimintaa tukeva huolto- ja hotellirakennus sekä elämyksellinen juhla-, oleskelu- ja ravintolatila. Pyrkimyksenä on luoda luontolähtöinen matkailukeskus, joka pääkaupunkiseudulta puuttuu. 

Yrityksellä on aikaisempaa vastaavaa kokemusta Vihdissä sijaitsevan Salmen ulkoilualueen kehittämisestä. Se vastaa myös Espoon Nuuksiossa sijaitsevan luontokeskus Haltian kaupallisesta toiminnasta, asiakaspalvelusta ja retkeilyneuvonnasta. 

Oittaalla vierailee vuosittain 100 000 kävijää 

Bodominjärven rannalla sijaitsevalla Oittaan ulkoilualueella vierailee vuosittain yli 100 000 kävijää ja alueella on tekemistä ympäri vuoden. Monipuoliset hiihtoladut palvelevat alkutalvesta pitkälle kevääseen saakka. Kesällä Oittaalla voi muun muassa uida, pyöräillä, rullahiihtää ja pelata frisbeegolfia. Lapsiperheitä houkuttelee Angry Birds –leikkipuisto. Alueella on myös kahvila- ja ravintolapalveluita sekä juhlatilojen vuokrausta. 

Oittaan ja lähellä sijaitsevan Nuuksion kansallispuiston potentiaali luontomatkailussa on suuri. 

Oittaan leirintäalueella ei ole ollut toimintaa vuoden 2019 jälkeen. 

Espoo haki uutta toimijaa Oittaan leirintäalueelle ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyä käyttäen syksyllä 2021. Hakemuksia tuli kaikkiaan kahdeksan, joista Jotucan täytti asetetut kriteerit parhaiten. 

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee vuokrausta kokouksessaan maanantaina 28.3. 

  • Kestävä kehitys
Espoon keskus