21-vuotias Maria osallistui Meidän Espoo 20X0 -keskusteluiltaan ja löysi uusia puolia Matinkylästä

4.3.2022 13.48Päivitetty: 7.3.2022 11.19
Lähikuva Maria Käyhköstä

Matinkylän suuralueen tulevaisuudesta keskusteltiin etänä 1.3. klo 18.00. Tapahtumaan osallistu myös Suurpellossa asuva 21-vuotias opiskelija Maria. Hänelle osallistuminen oli uusi, mutta antoisa kokemus. Tässä Marian mietteitä tilaisuudesta:

"Muutin Espoon Suurpeltoon noin viisi kuukautta sitten ja olen tykännyt alueesta todella paljon. Asuin ennen Espoon Saunalahdessa, joka kuuluu Espoonlahden suuralueeseen. Saunalahti on mielestäni enemmän perheellisten asuinaluetta. Lisäksi julkiset yhteydet eivät ole niin hyvät kuin Suurpellossa. Nuorena minulle on tärkeää, että kaikkialle pääsee nopeasti ja helposti. Pidän siitä, että ympärilläni tapahtuu ja on paljon ihmisiä.

Päätin osallistua Matinkylän keskusteluiltaan, koska alue on minulle aika uusi, vaikka Saunalahdessa asuessani tein isommat kauppareissut ja asioinnit Isossa Omenassa. Keskusteluillassa jakaannuimme lämminhenkisen alustuksen jälkeen pienryhmiin, joissa oli tarkoitus keskustella syvemmin oman alueen hyvistä ja huonoista puolista sekä tulevaisuuden kehitysideoista.

Uusia paikkoja tutkittavaksi

Olin oman ryhmäni nuorin jäsen. Ikäeroista huolimatta oli mukava huomata, että ajatukseni kohtasivat monen ihmisen kanssa. Pidin paljon siitä, että keskustelijat haluavat suojella alueen luontoa ja luoda sinne uusia ulkoilupaikkoja ja viheralueita. Itselleni luonto on tärkeää, koska lapsuuteni ja nuoruuteni vietin omakotitaloalueella, jossa metsästä ei ollut puutetta.

Pienryhmissä oli fasilitaattori eli puheenjohtaja, joka kyseli kysymyksiä ja jakoi puheenvuoroja. Yksi kysymys oli, mikä Matinkylässä on parasta eli mitä haluaisi säilyttää tuleville sukupolville. Sain kuulla monista upeankuuloisista paikoista, jotka olivat pitkäaikaisille asukkaille lähellä sydäntä. Esimerkiksi rantaraitti ja hevostallin alue Lintulassa nousivat esille. Nämä paikat haluan ehdottomasti käydä tutkimassa.

"Lisää kulttuuria Matinkylään"

Kun keskustelimme siitä, mitä Matinkylässä voisi tulevaisuudessa parantaa, en heti tiennyt, mitä sanoa. Olen juuri muuttanut alueelle ja Saunalahteen verrattuna, ainakin näin nuoren näkökulmasta, Suurpelto ja Matinkylä ovat todella ihanaa seutua. Joku ryhmässämme sanoi, että olisi mukavaa, jos palveluita kehitettäisiin Ison Omenan lisäksi myös muualle Matinkylän suuralueella. Muistan ajatelleeni tässä kohtaa, että tosiaankin, Matinkylä on aina ollut minulle yhtä kuin Iso Omena, ja myös toisinpäin.

Suurpeltoon olen varsin tyytyväinen, sillä bussilla menee Omppuun 10 minuuttia ja noin 100 metrin päässä asunnostani on Suurpellon K-market, jonka yhteydessä on muutama ravintola sekä kuntosali. Näiden lisäksi Suurpellosta löytyy muutama kauneushoitola, parturi, fysioterapeutti, hieroja ja kukkakauppa. Tällaista pientä palvelutoimintaa ymmärsin kommentoijan kaipaavan myös muille alueille.

Toinen kehitysehdotus, mikä illan aikana nousi esille, oli tapahtumille tarkoitettujen tilojen lisääminen ja asukkaiden välisille kohtaamisille tarkoitettujen paikkojen luominen. Tästä olen samaa mieltä. Olisi mukavaa, jos myös Matinkylässä olisi isompiakin tapahtumia ja paikkoja, joissa pystyisi kokoontumaan yhdessä. Myös kulttuurin säilyttäminen oli yksi asia, mikä heräsi keskustelussa. ”Lisää kulttuuria Matinkylään”, taisi yksi osallistujista tokaista.

Mitä keskusteluilta antoi?

Koin keskusteluillan rennoksi tavaksi kertoa omista huolista ja ajatuksista sekä jakaa myös hyviä juttuja omasta asuinalueesta. Toisaalta tällainen keskustelu oli myös uusi kokemus minulle. Koen olleeni paikalla enemmänkin kiinnostuneena kuunteluoppilaana kuin mielipiteiden jakajana.

Oli myös hauska kuulla, että keskustelussa oli mukana kaupungin työntekijöitä ja asiantuntijoita. Tästä tuli sellainen olo, että kaupunki haluaa oikeasti kuulla asukkaiden ajatuksia ja ottaa ne huomioon. Vaikka itse en kovin paljoa ollut äänessä, kehottaisin silti nuoria espoolaisia osallistumaan oman alueen keskusteluiltaan, jos vain yhtään alueen tulevaisuus ja kehitys kiinnostaa."

Espoon alueiden tulevaisuudesta jatkuu

Alueellisia Meidän Espoo 20X0 -keskusteluiltoja on kevään aikana tulossa vielä kuusi kappaletta. Seuraavat keskustelut pidetään etänä 8.3. Espoonlahden ja 22.3. Pohjois-Espoon tulevaisuudesta.

Keskusteluilloista kertyviä muistiinpanoja hyödynnetään myöhemmin Espoon kaavoituksessa, asukkaiden osallisuusmahdollisuuksien parantamisessa, kestävän kehityksen työssä sekä Espoon työväenopiston koulutustarjonnassa.

Katso seuraavien keskusteluiltojen ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan puhumaan oman asuinalueesi tulevaisuudesta!

Meidän Espoo 20X0 -kokonaisuus sisältää myös huippupuhujien tähdittämiä teemailtoja sekä tulevaisuustyöpajan. Katso koko ohjelma osoitteesta espoo.fi/20X0

  • Kaavoitus
Matinkylä