Keran rakentamisessa huomioidaan luonnon monimuotoisuus

24.2.2022 8.15
Kuvassa kaatunut lahoava puu, jonka pinnalla kasvaa sammalta ja ympärillä kieloja ja varpukasveja.
Puustoisilla alueilla kaupunkiluonnon monimuotoisuutta voidaan parantaa antamalla kasvillisuuden ja lahopuun kehittyä luontaisesti.Kuva: Janne Ketola

Tulevaisuuden Kera on vähäpäästöinen, digitaalisten ratkaisujen ja kiertotalouden mallialue. Alueen suunnittelussa huomioidaan myös luonnon monimuotoisuus. Kerassa on aloitettu tammikuussa 2022 luontoarvotarkastelu, jossa kartoitetaan alueen luonnon monimuotoisuuden nykytila ja toimenpiteet, joilla luontoarvoja voidaan turvata ja parantaa alueen rakentamisen yhteydessä.

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli luontokato on merkittävimpiä globaaleja haasteita ilmastonmuutoksen ohella. Espoon kaupunki on tehnyt vuosia töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja uudessa Espoo-tarinassa myös luontokadon torjuminen on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi. Keran luontoarvotarkastelu täydentää syksyllä 2021 valmistunutta Keran hiilineutraalisuuden tiekarttaa.

Kun SOK:n logistiikkakeskus rakennettiin Keraan 1960-luvun lopussa, luonto sai väistyä varastohallien ja asfaltin tieltä. Uuden Keran rakentamisen tavoitteena on turvata alueen luonnon monimuotoisuus ja jopa parantaa sitä uusia laadukkaita viherympäristöjä rakentamalla. “Tiivistyvässä kaupunkiympäristössä luonnolle jää perinteisesti yhä vähemmän tilaa. On tärkeää tunnistaa, millaisia luonnon monimuotoisuutta parantavia toimenpiteitä voimme tehdä valmiiksi rakennetussa ympäristössä, ja toteuttaa laadukkaimmat toimet. Tiivistä kaupunkia rakentamalla tuemme myös luontoalueiden säilymistä eheinä muualla”, sanoo erityisasiantuntija Rosa Väisänen. 

Nyt käynnistyneessä luontoarvotarkastelussa luonnon monimuotoisuudelle muodostetaan laskennallinen arvo, jonka avulla on mahdollista osoittaa monimuotoisuudessa tapahtuvia muutoksia. Tarkastelussa käytetään kaupunkiluonnon laadunarviointityökalua, jolla määritetään luonnon monimuotoisuuden nykytila ja arvioidaan suunnitellun rakentamisen vaikutuksia siihen.  

Luontoarvotarkastelussa asetetaan tavoitetaso ja kartoitetaan toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta voidaan tulevaisuudessa edelleen parantaa. Luonnon monimuotoisuutta lisääviä rakentamisen ratkaisuja ovat esimerkiksi luontopohjaisiin ratkaisuihin perustuvat hulevesijärjestelmät, viherkatot ja -seinät, kotoperäisten lajien suosiminen ja monilajiset istutusryhmät sekä nurmikenttien korvaaminen lajistoltaan monipuolisemmilla luonnonniityillä.

Luontoarvotarkastelu valmistuu arviolta huhtikuussa 2022. Keran suunnittelun etenemistä voit seurata www.espoo.fi/kera

Keran Luontoarvotarkastelu toteutetaan osana Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hanketta. Hanke rahoitetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

  • Kestävä kehitys
  • Kaupunkikehitys
Leppävaara