Johtolankoja juurillemme -näyttely on matka menneisyyteen

2.2.2022 14.00Päivitetty: 25.10.2022 8.08
Esihistoriallisen ajan metsästäjä-keräilijä ja kuivattua kalaa.
Metsästäjä-keräilijä Johtolankoja juurillemme -näyttelystä.Kuva: Tom Björklund / KAMU Espoon kaupunginmuseo

Osaatko kuvitella, millaista elämä oli Espoossa esihistorialliseen aikaan? Miten ihmiset asuivat, hankkivat elantonsa ja mitä kieltä he käyttivät? KAMU Espoon kaupunginmuseolla 17.3.2022 avautuvassa Johtolankoja juurillemme -näyttelyssä tarkastellaan tämän päivän ihmisen perimää ja sen kautta sukelletaan etsimään juuriamme esihistoriasta. Näyttely on ensimmäinen Suomessa, jossa kerrotaan esihistoriasta geenitiedon näkökulmasta.

Uutta geenitietoon liittyvää tutkimusta julkaistaan jatkuvasti ja käsityksemme menneisyydestä tarkentuu. Viime vuosien Muinais-DNA-tutkimuksen ansiosta tiedämme aikaisempaa enemmän menneisyyden ihmisten muuttoliikkeistä ja jopa heidän ulkonäöstään. Genetiikka osoittaa, että ihonväriin tai asuinpaikan sijaintiin liittyvillä ennakkoluuloilla ei ole biologiaan perustuvaa pohjaa.

Johtolankoja juurillemme -näyttely kertoo perimän lisäksi, miten ihmiset asuivat ja hankkivat elantonsa. Näyttelyssä museokävijät voivat muun muassa tutkia, millaiselta kivikauden asunto on näyttänyt ja kuunnella muinaista indoeurooppalaista kieltä. Näyttelyn suurikokoiset ja vaikuttavat kuvitukset ovat arkeologisiin aiheisiin perehtyneen kuvataiteilija Tom Björklundin käsialaa. Näyttelyn avautuessa julkaistaan myös uusi Espoon esihistoriasta kertova kirja Ennen Espoota.

Myöhemmin keväällä Talomuseo Glimsissä avautuu toiminnallinen Tutkijat kotieläinten jäljillä -näyttely, jossa päästään kurkistamaan DNA-tutkijan kammioon. 14.4.2022 avautuva näyttely kertoo mielenkiintoisia, uusimpia tutkimustuloksia suomenhevosen perimästä. Näyttelyssä ja siihen tiiviisti liittyvässä ohjelmassa tutustutaan myös muihin suomalaisen maaseudun eläimiin sekä pohditaan ihmisten ja kotieläinten yhteiselon muuttumista.

Johtolankoja juurillemme
KAMU Espoon kaupunginmuseo
Näyttelykeskus WeeGee
17.3.2022–29.1.2023
espoonkaupunginmuseo.fi

  • Historia
Tapiola