HSY:n kokeilu toi Espooseen kolme uutta poistotekstiilien keräyspistettä – käyttökelvottomat tekstiilit hyödynnetään kotimaiseen jatkojalostukseen

Julkaistu: 13.1.2022 11.43Päivitetty: 14.1.2022 15.34
Poistotekstiilien keräyspisteisiin voi tuoda käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Ne tulee pakata tiiviisti muovipussiin.Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on laajentanut poistotekstiilien keräysverkostoaan pääkaupunkiseudulla. Kuluvan vuoden alusta alkaneen kokeilun myötä uusia keräyspisteitä löytyy nyt yhdeksästä kauppakeskuksesta ja yhdeltä itsepalvelukirpputorilta(ulkoinen linkki). Espoon uudet keräyspisteet sijaitsevat itsepalvelukirpputori Mankkaan Akselissa, Tapiolan Stockmannilla kauppakeskus Ainoassa ja kauppakeskus Isossa Omenassa Matinkylässä.  

Poistotekstiilikeräys jatkuu myös HSY:n Sortti-asemilla, jotka veloittavat niistä pienen käsittelymaksun. Sortti-asemat ovat keränneet poistotekstiiliä vuodesta 2019 lähtien ja tähän asti sitä on kertynyt vuosittain noin 120 000 kiloa.  

Poistotekstiilikeräykseen kuuluvat rikkinäiset, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kunhan ne ovat kuivia ja puhtaita. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti muovikassiin. 

Sen sijaan alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut, kengät sekä homeiset, ötökkäiset tai voimakkaan hajuiset tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen. 

Tavoitteena kolminkertaistaa kerätyn poistotekstiilin määrä 

Kokeilun tavoitteena on helpottaa kierrättämistä tuomalla keräyspisteitä lähemmäs asukkaita ja sitä myötä kolminkertaistaa kerätyn poistotekstiilin määrä pääkaupunkiseudulla.  

Keräykseen toimitetut poistotekstiilit lajitellaan, käsitellään ja hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena.  

Hyödyntämiskelpoiset tekstiilit toimitetaan Paimioon, johon avattiin syksyllä 2021 Pohjois-Euroopan suurin poistotekstiilien jalostuslaitos. Poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen linjastolla jalostettavasta kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia tai vaikkapa akustiikkalevyjä.  

Jalostus- ja kierrätyskelvottomat poistotekstiilit hyödynnetään energiantuotannossa. 

Myös Espoon kaupunki on sitoutunut kiertotalouden edistämiseen. Kiertotalous vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä ja materiaalien tuotannosta aiheutuvia päästöjä tukien näin Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.  

Lisäksi Espoo on sitoutunut kansainvälisessä edelläkävijäkaupunkien johtajuusohjelmassa savuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi kaupunki kehittää yhdessä yritysten ja muiden kumppanien kanssa ratkaisuja, jotka toimivat esimerkkeinä tulevaisuuden hiilineutraalista kaupunkielämästä.

  • Kestävä kehitys
MatinkyläTapiola