Rakennusten korkeus, liikenne, palvelut ja ekologisuus puhuttivat Karapellon kaavan asukastilaisuudessa

15.12.2021 14.20Päivitetty: 16.12.2021 7.25
Kuvakaappaus etäasukastilaisuuden diasta, jossa lukee Karapellon kaavaehdotus, asukastilaisuus 14.12.2021 ja Espoon kaupunkisuunnittelu.

Radan varressa sijaitseva Karapelto on osa Keraa, josta on rakentumassa ekologinen ja tiivis kaupunkialue noin 4000 asukkaalle. Etätilaisuus alueen kaavaehdotuksesta järjestettiin 14.12.2021 klo 17–19. Paikan päällä oli noin 30 asukasta.

Tilaisuus painottui asiantuntijoiden esityksiin, joiden rinnalla käytiin chat-keskustelua. Lopussa oli puolisen tuntia aikaa vapaalle keskustelulle.

 

– Keskustelussa tiivistyivät monet Espoon kasvua ja muutosta koskevat kysymykset. Korkea ja tiivis rakentaminen on toisille uhka, toisille mahdollisuus. Vanhoille omakotiasukkaille muutos on suurin, ja pientaloalueen läheisyyteen suunnitellut kerrostalot saivatkin eniten kritiikkiä. Toisaalta kehittyvä liikenne kiinnostaa asukkaita, samoin hyvät palvelut ja rakentamisen ekologisuus, summaa vuorovaikutusasiantuntija Tuuli Aaltio tilaisuuden antia.

Rakentamisesta puhuttaessa esitti useampi osallistuja näkemyksen, että rakennukset ovat liian korkeita ja liian lähellä toisiaan. Erityisen paljon kritisoitiin 6–8-kerroksisten rakennuksia kaava-alueen koilliskulmassa, Kelkkamäentien pientaloalueeseen lähistöllä.

Myös alueen ekologisuus nousi esiin keskustelussa. Betonirunkoista rakentamista kritisoitiin ja puita toivottiin lisää. Myös riittävien palvelujen ja työpaikkojen sijaintia alueella pidettiin tärkeänä, jotta turhaa liikkumista voitaisiin välttää.

Liikenteen kysymyksistä eniten puhuttivat raitiotieyhteyden linjaukset sekä asemalaiturin, alikulkujen ja uusien autoliittymien sijainnit. Asukkaita huolestuttivat myös Turunväylän suunnasta tulevan liikenteen määrä, Karamalmintien kevyen liikenteen turvallisuus sekä pysäköintipaikkojen riittävyys pitkällä aikavälillä.

Tutustu tilaisuuden materiaaleihin ja kaavaehdotukseen

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa 3.1.2022. asti Espoon kaupungin youtube-tilillä. Tilaisuuden esitysmateriaalit, kooste käydystä asukaskeskustelusta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) sekä ohjeet kaavan kommentointiin löytyvät kaavahankkeen verkkosivun osiosta Ehdotusvaihe.

Karapellon kaavaehdotus on nähtävillä 13.1.2022 asti. Sen jälkeen kaavaehdotus viedään kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksyttäväksi. Siitä ehdotus etenee kaupunginhallituksen ja lopulta valtuuston hyväksyttäväksi. Kaavatyön edistymisestä tiedotetaan kaavahankkeen verkkosivulla ja Espoon kaupungin kaavakuulutuksissa.

Leppävaara