”Kaikkien pitäisi saada harrastaa ja oppia uusia taitoja” — Sunan koulun kuoro esiintyi Vain elämää -ohjelman hyväntekeväisyysjaksossa

Julkaistu: 20.12.2021 10.06
Sunan koulun kuoron oppilaat, Joacim ja Pyhimys esiintymässä Vain elämää -ohjelman lavalla.
Kuva: Petri Aho / Nelonen

Sunan koulun kuoro esiintyi yhdessä rap-artisti Pyhimyksen kanssa Vain elämää -ohjelman erikoisjaksossa, jossa kerättiin lahjoituksia lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Harrastaminen on tärkeä osa lasten ja nuorten hyvinvointia. Sunan koulun kuoron oppilaat kertovat unohtumattomasta esiintymisestään ja kuoroharrastuksestaan. Espoossa tavoitteena on saada harrastuksia käynnistymään kaikilla espoolaiskouluilla vuoden 2022 aikana.   

Joulukuun alussa Vain elämää -ohjelman tutulla lavalla nähtiin yllättäen espoolaisia oppilaita, kun Sunan koulun kuoro esiintyi Pelastakaa Lapset ry:n erikoisjaksossa yhdessä Pyhimys-artistinimellä tunnetun Mikko Kuoppalan kanssa. Jaksossa kuultiin Pyhimyksen oma kappale Prinsessa. 

Joulun alla esitetty erikoisjakso kerää lahjoituksia Pelastakaa Lasten joulukeräykseen. Lahjoitusten avulla ehkäistään lasten ja nuorten syrjäytymistä Suomessa ja jaetaan lapsille esimerkiksi harrastustukea. 

Yllätysesiintyjänä lavalle nousi kesken kappaleen 19-vuotias rap-artisti Joacim, joka kosketti tarinallaan ohjelman artisteja sekä katsojia. 14-vuotiaana syöpään sairastunut Joacim eli vähävaraisessa perheessä ja koki usein itsensä ulkopuoliseksi. Lapsille ja nuorille jaettavan harrastustuen avulla musiikista kasvoi tärkeä harrastus, jonka voimalla hän selvisi rankkojen hetkien yli. 

Harrastaminen on kavereita ja uuden oppimista 

Sunan koulun kuoro esiintyi ohjelmassa normaalia pienemmällä kokoonpanolla koronarajoituksista johtuen. 5.- ja 6.-luokkalaiset oppilaat Naa, Benita, Nea, Neri, Emilia, Veera, Asta, Veera K. ja Sohvi olivat harjoitelleet esiintymistä ahkerasti. Harjoituksia pidettiin välituntien aikana musiikkiluokassa, ja esiintyminen piti pitää salaisuutena ennen televisiolähetystä. Lyriikoita ja koreografiaa hiottiin viimeiseen asti.

Kokoonpano nimettiin esitettävän kappaleen mukaan Sunan koulun prinsessoiksi.  

– Se paikka oli paljon hienompi kuin odotin, vaikka se ei ollutkaan oikea satulinna, Emilia muistelee. 

– Tuntui kyllä ihan prinsessalta, kun meidän hiukset laitettiin ennen esitystä, Veera lisää. 

Kuvauspäivään kuului paljon odottelua, vaikka itse esiintyminen meni lopulta nopeasti. Esiintyminen pöydän ääressä istuville artisteille oli kuorolaisten mielestä samaan aikaan hauskaa ja jännittävää. Oppilaat kertoivat jännittäneensä kuvauksissa niin paljon, että jalat tärisivät ja hengitys lähes salpautui. 

– Parasta koko projektissa ja kuvauspäivässä oli kuitenkin yhdessäolo, Naa toteaa muiden mukana. 

Sunan koulun kuorolaiset ovat jo kokeneita esiintyjiä, ja kuoron esitykset ovatkin monen mielestä harrastuksen parhaimpia puolia.  

– Kuoroharrastus antaa rohkeutta ja itseluottamusta. On kivaa viettää aikaa laulamalla yhdessä kavereiden kanssa, Neri kertoo.  

– Luulen, että kuoroharrastus on rohkaissut montaa muutakin lasta kuin minua, Sohvi pohtii. 

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että koulun kuoro lisää yhteisöllisyyttä koko koulussa. Kuorossa ketään ei kiusata ja jokainen tulee kuulluksi. 

– Kuoro on tärkeä ja hauska osa elämää. Olen oppinut kuoroharjoituksissa keskittymään vuosien varrella paremmin, ja nyt harjoitukset sujuvat kuin vettä vaan! Emilia kuvailee. 

Sunan koulun kuoron prinsessat toivovat, että kaikki lapset saisivat harrastaa ja oppia uusia taitoja. Heille harrastamisessa tärkeintä on kaverit ja se, että harrastus on itselle mieluisa. 

Espoon harrastuspolun tavoitteena tarjota jokaiselle lapselle mielekäs harrastus 

Espoon harrastuspolku toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön harrastamisen Suomen mallia(ulkoinen linkki), jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla jokaiselle mielekäs harrastus omalla koululla tai sen läheisyydessä. Espoossa on Innolinkin (2020) tekemän tutkimuksen mukaan noin 5 000 lasta, joilla ei mielekästä harrastusta vielä ole.  

– Me tähtäämme siihen, että nimenomaan näille lapsille ja nuorille löytyisi omannäköisensä harrastus. Olemme kuunnelleet tarkalla korvalla lapsilta tulevia toiveita ja olemme juuri aloittamassa etsivää harrastustoimintaa työmme tueksi, kertoo Espoon harrastuspolun projektipäällikkö Kimmo Sillanmikko.   

Nyt käynnissä on jo 23 harrastusryhmää kouluilla ja nuorisotiloissa sekä toimintaa viidellä kirjastolla Espoossa. Alkuvuodesta harrastustarjontaa tulee roppakaupalla lisää ja tavoitteena on saada harrastuksia käynnistymään kaikilla espoolaiskouluilla vuoden 2022 aikana.   

Kuva: Petri Aho / Nelonen

Sunan koulun kuoron esiintyminen Vain elämää -ohjelmassa on katsottavissa Ruutu.fi-palvelusta(ulkoinen linkki). Pelastakaa Lasten erikoisjakso näytetään televisiossa uusintana jouluaattona 24.12. klo 16.50 sekä uuden vuoden aattona 31.12. klo 16.10 Nelosella. 

  • Kasvatus ja opetus
  • Perusopetus