Kansainvälinen tekoälytapahtuma tuo alan huiput Espooseen

22.10.2021 9.55

Espoon kaupunki järjestää yhdessä kumppaneidensa kanssa kansainvälisen tekoälyn huipputapahtuman Otaniemessä 4.11.2021. Virtuaalisesti tapahtumaan voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa. Tapahtumassa etsitään tapoja, miten julkinen ja yksityinen sektori sekä tutkijat voivat rakentaa kestävää tulevaisuutta yhdessä, tekoälyä hyödyntämällä.

AI Finland & AI Day 2021 -tapahtuman järjestämisestä vastaavat Espoon kaupunki yhdessä Business Finlandin, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI:n kanssa.

”Haluamme rakentaa sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Se tarkoittaa, että tekoälyä tulee voida hyödyntää vaikuttavasti. Sitä halumme yhdessä kumppaneidemme kanssa edistää”, toteaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Pääteemana tapahtumassa on vaikuttavuudella johtaminen ja ennakointi tekoälyn avulla. Tapahtuma pureutuu myös avaruusalaan, kvanttiteknologiaan, terveyteen, 6G:hen sekä tekoälyn sääntelyyn ja eettisyyteen.

”Suomalaiset tekoäly-yritykset ja -tutkimus ovat ehdottomasti maailman huippua. Tavoitteenamme AI Finland & AI Day 2021 -tapahtumassa on verkottaa niitä keskenään, esitellä Suomen osaamista ulkomaisille yrityksille ja sijoittajille sekä rakentaa tänne globaalia AI-ekosysteemiä”, kertoo AI Business -ohjelman johtaja Outi Keski-Äijö Business Finlandista.

”Tällaiset tapahtumat tarjoavat hyvän mahdollisuuden löytää uusia vaikuttavia yhteistyön paikkoja. Moderneilla tekoälyteknologioilla on hyödyntämismahdollisuuksia lähes jokaisella yhteiskunnan osa-alueella. Maassamme on suomalaisten tekoälytutkijoiden jo vuosikymmeniä kestäneen pitkäjänteisen työn ansiosta runsaasti ainutlaatuista osaamista. Tekoälyn soveltajille suurimman hyödyn ja kilpailuedun tarjoavat innovaatiot, joissa tuota osaamista pystytään hyödyntämään”, sanoo FCAI:n varajohtaja Petri Myllymäki.

Tekoäly ei ole pienen piirin asia

Helsingin seutu on maailman 20 parhaan kaupunkiseudun joukossa nousevien startup-ekosysteemien listalla hiljattain julkaistussa Global Startup Ecosystem 2021 (GSER) -raportissa(ulkoinen linkki). Raportin laskelmien mukaan Helsingin seudulle on luotu startup-ekosysteemistä viimeisten 2,5 vuoden aikana 5,6 miljardia euroa lisäarvoa ja saatu yhteensä 469 miljoonaa euroa varhaisen vaiheen rahoitusta.

Helsingin seutu korostuu erityisesti sillä, että täällä on runsaasti osaajia tekoäly-, big data- ja analytiikka- sekä peli- ja digiterveysaloilla. Lisäksi seudulla on laajat tukiresurssit näiden alojen startup-toiminnassa. Raportissa todetaan myös, että startup-yritysten kannattaa muuttaa Helsingin seudulle juuri näiden alojen hyvän osaajien saatavuuden takia.

”Suomessa on erinomaista tekoälyosaamista. Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämän kansallisen Tekoäly 4.0. -ohjelman tavoitteena on varmistaa, että Suomi on digitalisaation kärkimaita myös tulevaisuudessa. Meidän tulee kiinnittää erityisesti huomiota pk-yrityksiin, digi-investointien lisäämiseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

”Jotta voimme jatkossakin taata tekoälyosaajien riittävyyden ja osaamisemme alalla, haluamme tällä tapahtumalla tuoda tekoälyn lähelle ihmistä ja näyttää, että se ei ole ainoastaan mikään pienen piirin juttu. Pääasia on se, miten teemme asioita yhdessä: miten tekoälyä hyödynnetään kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, kuinka kaupunkiyhteisöihin saadaan lisää elinvoimaa datalla, tiedolla ja vaikuttavuudella johtamisella”, sanoo Espoon kaupungin palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen.

Hybridinä toteutettavan tapahtuman ohjelma on pääosin englanniksi.

Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan paikan päälle Dipoliin. Osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen:

Mari Ala-Mikkula
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Espoon kaupunki
puh. 043 826 7495
mari.ala-mikkula@espoo.fi

AI Finland on Business Finlandin ja työ- ja elinkeinoministeriön omistama alueellisesti kiertävä konsepti, joka yhdistää vuosittain yritykset ja huippututkimuksen eri teemoissa ja alueilla. Ensimmäinen AI Finland järjestettiin Tampereelta 2020 ja se keskittyi älykkääseen tuotantoon tekoälyn avulla. AI Day on Suomen tekoälykeskus FCAI:n yhdessä Suomen tekoälyseuran kanssa järjestämä jokavuotinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen tiedeyhteisön, tutkijat, yrityskenttää ja julkisia toimijoita. Vuonna 2021 nämä kaksi tapahtumaa yhdistetään. Tapahtuma pidetään englanniksi. Yhteistapahtuman ohessa järjestetään suomenkielinen ETAIROS-tilaisuus. ETAIROS-tutkimushanke edistää tekoälyn soveltamista eettisesti eri liike-elämän aloilla ja julkisessa hallinnossa.

Lisätietoja:

Heli Hidén
Kehittämiskonsultti, Espoon kaupunki
puh. 040 801 9930
heli.hiden@espoo.fi

Mediatiedustelut:

Mari Ala-Mikkula
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Espoon kaupunki
puh. 043 826 7495
mari.ala-mikkula@espoo.fi

---

Tutustu tapahtumaan tarkemmin tapahtumasivulla.

  • Yrittäjyys
  • Kansainvälisyys