Nuorille tarkoitettu mielenterveyden palvelupolku kertoo, mistä saat apua

Julkaistu: 24.9.2021 7.10Päivitetty: 8.10.2021 12.07
Piirros nuorten mielenterveyspalveluiden palvelupolusta.

Mielenterveyden haasteiden keskellä voi olla vaikea hahmottaa, mistä saa apua. Siksi rakensimme yhdessä länsiuusimaalaisten nuorten kanssa selkeän palvelupolun. Se kertoo, miten hoito etenee ja mitä voit itse tehdä. Mukana on myös muuta hyödyllistä materiaalia mielenterveyden tueksi.

Nuorten mielenterveyden palvelupolkua on tehnyt tiimi, johon kuului joukko länsiuusimaalaisia nuoria, nuorten kanssa töitä tekevät mielenterveyden ammattilaisia sekä palvelumuotoilun opiskelijoita Laureasta. 

Taustalla on tärkeä ajatus mielenterveyden hoidosta: kun tiedät itse, mitä tapahtuu, voit olla aktiivinen toimija sen sijaan, että olisit vain hoidon kohde. Silloin voit helpommin sitoutuakin hoitoon. Projektipäällikkö Petri Luomaa kertoo, että tällä voi olla iso vaikutus hoidon laatuun ja onnistumiseen.   

Voit tutustua palvelupolun testiversioon (Linkki löytyy sivun alareunasta). Perusturvakuntayhtymä Karviainen eli Karkkila ja Vihti lähtevät ensimmäisenä kokeilemaan palvelupolun hyödyntämistä käytännössä. 

Palvelupolulta löytyy tietoa palveluista ja sen lisäksi myös vinkkejä siitä, mitä voit itse tehdä voidaksesi paremmin. Mukana on linkkejä esimerkiksi Mieli ry:n materiaaleihin.  

Luotettava tieto ja kannustus auttavat hoidon aloittamisessa 

Perheterapeutti ja esimies Petra Sjölund Hangon Lasten ja nuorten vastaanotosta tekee töitä nuorten kanssa. Hän oli mukana suunnittelemassa uutta palvelupolkua. Hänen mielestään sisällöstä tuli riittävän yksinkertaista ja selkeää.  

”Ja ylipäätään on hienoa, että tarjolla on luotettavaa tietoa. Usein kuulee, etteivät ihmiset löydä tietoa. Nuorten kohdalla juuri helppous on tärkeää. Ei voi olla kymmentä eri puhelinnumeroa, johon pitäisi osata soittaa.” 

Joillekin hoidon aloittaminen voi tuntua vaikealta tai pelottavalta. Ei siis ihme, että joskus Sjölundin tehtävä on kannustaa ja motivoida.   

”En ikinä tyrkytä hoitoa, vaan yritän kuunnella. En myöskään katso asioita ongelman kautta. Mietin mikä juuri tälle ihmiselle on tärkeää”, Sjölund sanoo. 

Turvallisuuden tunne ja luottamus ovat tärkeitä nuorille  

Kaikille asiakkaille, mutta erityisistä nuorille, on Sjölundin mukaan myös tärkeää, että ihminen on tuttu ja asioista puhutaan avoimesti. Hän korostaa turvallisuuden tunteen merkitystä.   

”Monet asiat voivat olla meille ammattilaisille itsestään selviä, mutta ne eivät ole sitä nuorille. Jos nuorelle tulee yllätyksenä vaikkapa ketkä hänen asioistaan ovat kokouksessa puhumassa, se voi vaikuttaa siihen, miten hän voi ilmaista itseään.”   

Petri Luomaa sanoo, että mielenterveyden hoidossa on tärkeää saada aikaan muutos parempaan. Se vaatii hoidon ja tuen lisäksi myös ihmiseltä itseltään sitoutumista uuden opetteluun. On tärkeä oppia tunnistamaan esimerkiksi tunteitaan ja asioiden syy-seuraussuhteita. Kun ihminen oppii tunnistamaan, miten käyttäytyy eri tilanteissa, hän voi reagoida ja toimia eri tavalla.  

Luomaa antaa tästä arkisen esimerkin:   

”Jos toisen jättämät tiskit ottavat päähän, voi taustalla olla muu tunneristiriita, jota ei tunnista – tai toki voi ärsyttää ihan vain se tiskiröykkiökin. Tärkeää on opetella toimimaan hankalien tunteiden kanssa.” 

Nuorten mielenterveyden palvelupolku on osa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen kehittämistä. Lue lisää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueesta. 

  • Hyvinvointialue