Koululaiset tekivät Karhusuon arkeologisista kaivauksista mieleenpainuvan kokemuksen

Julkaistu: 21.9.2021 13.04Päivitetty: 8.12.2021 8.54
Karhusuon kvartsilöytö
Oppilaat löysivät Karhusuon kaivaukselta kvartsi-iskoksia.Kuva: KAMU Espoon kaupunginmuseo

Syyskuun kahden ensimmäisen viikon ajan Karhusuon koulun oppilailla oli hieno tilaisuus päästä tutustumaan arkeologin ammattiin, kun KAMU Espoon kaupunginmuseon Mullankaivajat-projekti Kivikauden Karhusuo jalkautui koululle. Ennen kaivauksille osallistumista Karhusuon koululaiset tutustuivat oppitunneilla koulun ympäristön menneisyyteen ja kivikauden ihmisten elämään.

Oppituntien jälkeen viikon ajan jatkuneiden arkeologisten kaivausten aikana koululaiset pääsivät muun muassa kaivamaan maaperää sekä seulomaan ja tutustumaan mittausvälineisiin. Oppilaat löysivät kaivaukselta kvartsi-iskoksia ja mahdollisesti myös kvartsiesineitä ja saviastianpaloja. 
- Tää on ollut kivoin juttu koulussa tänä syksynä ja mä luulen, että historiasta tulee mun lemppari kouluaine, yksi Karhusuon koulun ekaluokkalainen kommentoi kokemustaan kivikauden Karhusuolla. 

Kivikauden Karhusuo tavoitti kaikki Karhusuon koulun 1.–6. luokkien oppilaat kahteen kertaan yhteensä 15 oppitunnin ja 18 kaivaustyöpajan aikana. Lisäksi kaivauksella järjestettiin yleisöopastus alueen asukkaille. Iloisista ilmeistä ja innokkaista kaivajista päätellen, Kivikauden Karhusuo oli menestys, joka jää varmasti mieleen henkilökunnalle ja oppilaille. Karhusuon kaivauksella oli yhteensä 335 osallistujaa.

Gumbölen ja Oittaan välissä sijaitseva kaivauspaikka on ollut aikaisemmin saaristoa, jossa on asustanut hylkeenmetsästäjiä ja myöhemmin viljelijöitä. Alueella on tehty aiemmin kaivauksia 1990-luvulla ja silloin vanhimmat löydöt olivat noin 7 000 vuoden takaa. Kaivauksilla tehdyt löydöt tullaan tallentamaan Museoviraston kokoelmiin.

Koululla pidetyt oppitunnit ja arkeologiset kaivaukset järjestettiin Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-apurahalla. Mullankaivajat-tukimuodon tavoitteena on lisätä koululaisten tai lukiolaisten kiinnostusta tieteellisiin menetelmiin, historiaan yleensä ja oman lähialueen menneisyyteen luomalla oppilaille mahdollisuus osallistua arkeologiseen tutkimukseen omalla kotiseudullaan. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä paikallisen koulun tai koulujen kanssa. 

  • Historia
Espoon keskus