Kiertotalous tuli Espoon kaduille: tutustu kiertotalouden toimijoihin

Julkaistu: 10.9.2021 4.45Päivitetty: 18.1.2022 8.27

Lauantaina 28.8.2021 vietettiin vuosittaista kaupunkijuhlaa, Espoo-päivää, jossa tämän vuoden teemana oli kiertotalous. Espoossa järjestettiin asukkaiden, yritysten ja muiden organisaatioiden koronaturvallisesti toteuttamia tapahtumia, jotka toivat esiin käytännön esimerkkejä siitä, mitä kaikkea kiertotalous on ja miten moni eri toimija tekee jo nyt tärkeää työtä Espoossa kiertotalouteen siirtymiseksi. Tutustu alla Espoo-päivän kiertotalouden esimerkkeihin!

Mikä kiertotalous?

Kiertotalous on keino, jolla kaupunkimme voi kasvaa maapallon kantokyvyn rajoissa. Nykyisessä taloudessa (lineaarinen talous) otetaan materiaalit luonnosta ja tuotetaan niistä tuotteita, jotka jossain vaiheessa heitetään pois. Kiertotaloudessa kaikki kuitenkin suunnitellaan niin, että hukkaa ei synny. Tämä tarkoittaa, että tuotteet ja niiden osat pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään ja materiaalit kierrätetään uusiksi raaka-aineiksi vasta kierron viimeisessä vaiheessa. Kiertotalouden ratkaisuissa yhdistyvät innovaatio, luovuus ja työpaikat. Siitä tuli Espoo-päivänä monta erilaista esimerkkiä:

Tuotteiden elinkaaren pidentäminen

Vaatteiden korjaaminen ja niiden käyttöiän pidentäminen ovat osa kiertotalouden periaatteita ja konkreettinen ekoteko. Kauklahtelainen Espoo Mending tarjoaa ympäristöystävällisiä ompelupalveluja ja auttaa pidentämään vaatteiden käyttöikää. Espoo-päivänä korjausompelimon yrittäjä Tuuli Solhagen järjesti Pelasta lempivaatteesi -ulkotapahtuman. Inspiraatiotapahtumassa kävijät tutustuivat eri tekniikoin korjattuihin ja muodistettuihin vaatteisiin, ja saivat vinkkejä omiin korjausprojekteihin ja teemaan liittyviin kirjoihin.

Samassa pihassa pidettiin Tuoliklinikka -tapahtuma, jossa espoolainen Lassen Taitotalo jakoi tietoa ja kokemuksia erityyppisten ja ikäisten tuolien ominaisuuksista, kestävyydestä, korjattavuudesta, kierrätettävyydestä ja arvosta. Vierailijat tulivat paikalle omien kysymystensä kanssa, ja saivat uskon vahvistusta ja ohjeita omiin korjaussuunnitelmiinsa.  Lassen Taitotalo korjaa ja kunnostaa kaikenikäisiä puisia kalusteita, sekä tarjoaa yksityisopetusta puutyöhön ja kunnostukseen liittyen.

Tavarat kiertoon

Kaupunki täyttyi Espoo-päivän kunniaksi useista eri kirpputoreista. Kirppikset ovat helppo esimerkki siitä, miten kiertotaloudessa tuotteet kiertävät uuteen käyttöön. Espoolaiset osallistuivat Espoo-päivään järjestämällä kirpputorin omassa pihapiirissään tai kokoontumalla esimerkiksi Träskändan puistoon, Keran halleille tai Espoonlahden urheilupuistoon. Espoo-päivän kanssa samaan aikaan vietettiin myös Siivouspäivää, joka mahdollisti samanaikaisesti kaupunkijuhlan viettämisen, itselle tarpeettomien tavaroiden kiertoon laittamisen, ja osanoton koko Suomen laajuiseen tapahtumaan omilla kotikulmilla.

Materiaalien uusiokäyttö

Kun tavaroille ei enää löydy sellaisenaan käyttötarkoitusta, kiertotaloudessa niiden osia tai materiaalia voidaan vielä hyödyntää. Espoo-päivänä tätä toteutettiin monissa tapahtumissa. Entressen kirjastossa espoolaiset puolestaan oppivat, miten tehdä pipoja vanhoista T-paidoista. Vieressä olevassa Entressen kauppakeskuksessa tehtiin yhteisöllinen teos pyöränvanteista ja vanhoista t-paidoista Tuunaajamutsin ohjauksessa. Tuunaajamutsi on ohjelmapalveluyritys, joka järjestää stressistä palauttavia, vuorovaikutusta parantavia ja luovuutta lisääviä yhteisöllisiä kädentaitoaktiviteetteja yritysten tapahtumiin. Aktiviteeteissa yhdistyy kiertotalous, kädentaidot ja mielen hyvinvointi.

Isotkin yritykset olivat mukana Espoo-päivässä. Esimerkiksi Fortum järjesti tutustumiskierroksia juuri valmistuneeseen Suomen suurimpaan lämpöpumppulaitokseen, millä tuotetaan ekologista kaukolämpöä hyödyntäen puhdistettua jätevettä.

Luonnon uudistuminen

Kiertotaloudessa on hyvin tärkeää ottaa huomioon luonnon uudistuminen. Espoo-päivänä Talomuseo Glimsissä pääsi kuulemaan mehiläishoidosta Stan Jašin kertomana, maistelemaan erilaisia hunajia, ihastelemaan lasipesää sekä maalaamaan mehiläispesiä. Paikalla oli myös kimalaisharrastaja Erkki Kaarnama esittelemässä kimalaispesää. Espoon Kuvis -kuvataidekoulu järjesti työpajoja, joissa tutustuttiin eläinten merkitykseen erilaisissa kansanuskomuksissa ja myyteissä sekä luonnon kunnioittamiseen ja kestävään kehitykseen perustuvaan ympäristötaiteeseen. Savesta ja luonnosta löytyneistä materiaaleista muovailtiin eläinhahmoja, jotka jäivät Leppävaaran, Espoonlahden, Olarin ja Kauklahden metsikköihin ilahduttamaan luonnossa kulkijoita.

Jätteetöntä muotoilua

Kiertotalouden mahdollisuuksia on tärkeää miettiä jo suunnitteluvaiheessa, kun muotoillaan tuotteita, rakennuksia ja kaupunkeja. Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon kaupungin suunnittelu vaikuttaa kestävään kehitykseen ? Espoon kaupunginmuseon järjestämässä Päiväksi arkkitehdiksi -tapahtumassa kaupunkilaiset lähtivät Espoo-päivänä miettimään minkälainen kaupunkimme voi olla tulevaisuudessa.

Espoo-päivän tapahtumissa kiertotalous tuli esiin monella eri tavalla, kuten tavaroiden jakamisen tai tilojen tehokkaan käytön kautta. Mutta kaupunkijuhlassa nähtiin myös, miten kiertotaloudessa taidot, tiedot ja apu kiertää eri tapahtumissa. Kiertotalous, niin kuin Espoo-päiväkin, tehdään yhdessä. Tervetuloa kiertotalouden mukaiseen siirtymään!

  • Kestävä kehitys