Haussa sata kumppania edistämään kestävää kehitystä

Julkaistu: 15.9.2021 7.37Päivitetty: 15.9.2021 10.01
Ihmiset kättelevät

Hiilineutraali Espoo syntyy yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Uusi ekosysteemihanke vauhdittaa vihreää siirtymää.

Teksti: Petja Partanen
Julkaistu Länsiväylässä 31.3.2021

 

Ilmastonmuutos pysäytetään kaupungeissa, joissa asuu jo yli puolet maapallon väestöstä. Espoo aikoo näyttää työssä mallia muulle maailmalle.  Kaupungit ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Espoo haluaa toimia eturintamassa uusien ratkaisujen kehittämisessä.

– Kestävät kaupunkiratkaisut syntyvät kaupunkien, yritysten ja tiedeyhteisön yhteistyönä, kertoo Espoon kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala

Espoon 2013 alkanut kestävän kehityksen ohjelmatyö on päässyt vajaassa kymmenessä vuodessa hyvään vauhtiin. 

– Kymmeniä yrityksiä, isoja ja pieniä, on jo mukana, Tätä verkostoa haluamme vahvistaa entisestään, Laitala kertoo. 

Projektipäällikkö Mari Päätalon vastuulla on uusi Espoon kestävän kasvun ekosysteemiä rakentava hanke. Yksi sen käytännön tavoitteista on kaksinkertaistaa yritysten ja muiden kumppaneiden määrä, joiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. 

– Päästöjä leikkaavat ratkaisut syntyvät yrityksissä. Samalla syntyy työpaikkoja ja liiketoimintaa, Mari Päätalo kertoo.

EU:n elpymisrahat viisaaseen käyttöön

Ekosysteemihanke rakentaa yhteistyötä, jotta EU:n koronakriisin elpymisrahoitusta käytettäisiin mahdollisimman viisaasti yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupungin kehittämistyössä. Suomi on koronaelvytyksen nettomaksaja. Suomeen takaisin tulevan yli 2 miljardin rahoituksen painopiste on niin sanotussa vihreässä siirtymässä. Vihreä siirtymä leikkaa päästöjä ja luo uutta teknologiaa, joka nopeuttaa siirtymistä pois fossiilitaloudesta. 

– Elpymisraha pitää käyttää sellaiseen kehitystyöhön, jonka taloudellinen lisäarvo on huomattava, ja joka kehittää koko Suomen kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä, Pasi Laitala pohtii.

Espoossa tähän on hyvät edellytykset. Yritykset ja tiedeyhteisö pystyvät luomaan ratkaisuja globaaleihin haasteisiin – ja isoilla yrityksillä on rahkeita kehittää niistä kannattavaa liiketoimintaa. Kaupungin pitää olla aktiivinen kumppani tässä. Hiilineutraalin Espoon rakentamisessa tarvittavilla ratkaisuilla on tulevaisuudessa vientiä ympäri maailmaa.

Mari Päätalo kertoo, että ekosysteemiä vahvistamaan on haussa kaiken kokoisia yrityksiä, pyörän korjaajista ja aurinkopaneelien asentajista aina suuriin pörssiyhtiöihin.

– Kaikki yritykset, jotka pystyvät tarjoamaan asukkaille parempaa vähähiilistä arkea ovat tervetulleita.

– Haluamme rakentaa Espoosta kehitysympäristön, johon kumppanien on kiinnostava tulla mukaan. Kuulemme myös mielellämme uusia kehittämisideoita ja yhteistyöaloitteita, Pasi Laitala kertoo. 

Onko yritykselläsi idea kestävän Espoon rakentamiseksi?  Espoon kestävän kehityksen tiimin tavoitat helpoimmin yhteisestä sähköpostiosoitteesta: kestava@espoo.fi

 

Ratkaisupolku kestävän kasvun ekosysteemeihin (RAKKE) 

Hanke rakentaa digitaalisuuden ja vihreän siirtymän ekosysteemejä yhdessä 100 yrityksen kanssa. Käynnissä: 2021-2023.

Lisätiedot

Mari Päätalo

Kehittämispäällikkö040 639 4550
  • Kestävä kehitys
  • Innovaatiotyö
  • Yrittäjyys