Espoo panostaa kaupunkiluonnosta saataviin terveyshyötyihin ja haastaa muut kaupungit tekemään samoin

14.9.2021 5.00
Iloinen ihminen metsässä kyykistyneenä mustikanvarpujen ääreen.
Kuva: Janne Ketola

Espoon kaupunki osallistuu kansainväliseen hankkeeseen, jossa etsitään keinoja viheralueiden terveyshyötyjen lisäämiseen. Vasta julkaistu suunnitteluohje kertoo Olarin terveysluontopolun suunnittelusta ja toteutuksesta ja tarjoaa vinkkejä uuden terveysluontopolun suunnitteluun.

Verenpaine laskee, stressitaso laskee, mieliala paranee… Luonnossa liikkumisella on todistetusti ihmisille monia positiivisia vaikutuksia. Jo kasvillisuutta sisältävän valokuvan katselun on todettu lievittävän henkistä uupumusta ja laskevan stressiä. Viheralueiden terveysvaikutukset korostuvat etenkin kaupunkiympäristössä, jossa asukkaat kokevat enemmän terveyshaittoja kuin taajamien ulkopuolella asuvat.

Espoo haluaa panostaa asukkaidensa hyvinvoinnin edistämiseen ja osallistuu kansainväliseen URBACT Health&Greenspace-hankkeeseen vuosina 2019–2022. Hankkeessa laaditaan toimintasuunnitelma kaupungin viher- ja virkistysalueiden ja kasvillisuuden tarjoamien terveyshyötyjen turvaamiseksi.

Viher- ja virkistysalueiden suunnittelussa painotetaan jatkossa niitä kasvillisuuden ja ympäristön ominaisuuksia, jotka lisäävät ihmisten hyvinvointia. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa panostetaan entistä enemmän kävelyreittien viihtyisyyteen ja sujuvuuteen. Myös neuvontapalveluita, kuten liikuntaneuvontaa voidaan tarjota ulkona esimerkiksi lähimetsässä tai ulkokuntosalilla. Espoolaiset päiväkotiryhmät ja koululaiset retkeilevät jo nyt paljon luonnossa, ja ulkona tapahtuvaan toimintaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

Kuva: Janne Ketola

Terveysluontopolulta avaimet hyvinvointiin

Olariin perustettiin vuonna 2019 terveysluontopolku onnistuneessa yhteistyössä paikallisen Olari-seuran, Espoon kaupungin ja lukuisten lähialueella toimivien järjestöjen ja asukasyhdistysten kesken. Nyt menestyksekkään hankkeen hyvät käytännöt on koottu yksiin kansiin Olarin terveysluontopolun suunnitteluohjeeseen.

Suunnitteluohje esittelee luonnon terveysvaikutuksia, terveysluontopolun yleisiä suunnitteluperiaatteita, Olarin terveysluontopolun onnistunutta vuorovaikutusprosessia sekä polun rakenteiden teknistä toteutusta. Suunnitteluohjeen kautta Espoon kaupunki kannustaa myös muita kaupunkeja ja asukasyhdistyksiä toteuttamaan oman terveysluontopolkunsa, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan luonnon terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Olarin terveysluontopolun suunnitteluohje on julkaistu suomeksi, ruotsiksi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) ja englanniksi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan). Terveysluontopolkuun pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti hyödyntäen 360-asteen valokuvia, jotka on otettu terveysluontopolun rastipisteiltä.

  • Luonto
Matinkylä