Lukuvuosi alkaa lähiopetuksena peruskouluissa ja lukioissa

Julkaistu: 16.8.2021 12.15Päivitetty: 11.11.2021 10.09
Koulureppu tuolin selkänojalla.
Kuva: Olli Häkämies

Lukuvuosi käynnistyy 11.8. lähiopetuksena suomenkielisissä ja ruotsinkielisissä peruskouluissa sekä kaikissa lukioissa. Kouluissa ja lukioissa noudatetaan Opetushallituksen määräyksiä opetuksen järjestämisestä. 

Opetushallituksen ja muiden viranomaisten ohjeita päivitetään jatkuvasti. Seuraamme tilannetta ja päivitämme kaupungin ohjeita tarpeen mukaan. Huoltajat ja opiskelijat saavat lisää tietoa koululta Wilman kautta.   

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat

Covid-19-rokotteita voidaan tarjota maanantaista 9.8. alkaen kaikille perusterveille 12–15-vuotiaille espoolaisille. Henkilön tulee olla täyttänyt 12 vuotta, jotta hän voi saada rokotuksen. 

Espoossa 12–15-vuotiaat voivat saada rokotteen kouluterveydenhuollossa tai rokotuspisteellä. Rokotukset järjestetään kouluissa maanantaista 16.8. alkaen koulu ja luokka kerrallaan. Kouluissa tapahtuviin rokotuksiin ei tarvitse ajanvarausta. Vanhempia ja oppilaita tiedotetaan koulu- ja luokkakohtaisista rokotuksista vielä tarkemmin Wilman kautta. Rokotusviikkojen aikana kouluterveydenhuollossa on vain vähän muita vastaanottoja. 

Lue lisää uutisesta verkkosivuillamme: 12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Espoossa.

Sairaana tai oireisena täytyy jäädä kotiin

Kouluissa vältetään tarpeettomia lähikontakteja ja huolehditaan edelleen hygieniasta THL:n ja Opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaan. Pääsääntöisesti oppilaat ovat oman ryhmänsä kanssa. Lukiossa opetus järjestetään väljästi. Ruokailut järjestetään porrastetusti ja mahdollisimman väljästi. Maskeja suositellaan 6. luokan ja yläkoulujen oppilaille, toisen asteen opiskelijoille ja henkilökunnalle. 

Poissaolojen hakeminen ja myöntäminen tapahtuu normaaliin tapaan. Tarkemmat tiedot saa koululta tai lukiolta. THL:n riskiryhmään kuuluvien oppilaiden huoltajat saavat lisätietoa oman koulunsa rehtorilta.  

Kouluun saa tulla vain terveenä. 

  • Jos lapsella tai nuorella on sairastumiseen viittaavia oireita, ota yhteyttä kaupungin koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18) tai muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117. Lisätietoja: www.espoo.fi/koronavirus.    

Tarkempaa tietoa saa koululta tai lukiolta Wilman kautta

Koulut ja lukiot tiedottavat huoltajia ja opiskelijoita Wilman kautta esimerkiksi koulupäivän järjestelyistä ja aikatauluista. Yhteistyö kotien kanssa järjestetään pääosin etänä. Vanhempainiltoja voidaan järjestää etäyhteyksien avulla.  

Koulut ja lukiot eivät toistaiseksi vastaanota ulkomailta vieraita tai tee opintomatkoja ulkomaille. Ulkomailta palaavien oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan osalta noudatetaan THL:n päivittyvää suositusta tai ohjeita karanteeneista.  

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä päätetään tilannekohtaisesti

Peruskouluissa on varauduttu siirtymään lähiopetuksesta poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, mikäli koronatilanne niin vaatii. 

Lukioissa opetuksen lähtökohtana on lähiopetus, mutta opetusta on mahdollista muuntaa etäopetukseksi tarpeen vaatiessa. Espoon lukioiden toiminnassa noudatetaan voimassa olevia määräyksiä.  

Oppilaiden, opiskelijoiden tai henkilökunnan karanteeneista päättää kaupungin tartuntatautiyksikkö

Mahdollisista karanteeneista päättää Espoon tartuntatautilääkäri THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Huoltaja saa tiedon, jos hänen lapsensa määrätään karanteeniin. Jos yksi tai useampi koulun luokista määrätään karanteeniin, tiedotetaan koko koulun huoltajia ja henkilökuntaa.  

  • Koronavirus
  • Kasvatus ja opetus
  • Perusopetus
  • Lukiokoulutus