Jokaiselle arvokas loppuelämä ja kuolema – yhteiset ohjeet hoivakoteihin

Julkaistu: 16.6.2021 9.17Päivitetty: 8.10.2021 12.13

Mitä tarkoittaa arvokas elämä ennen kuolemaa? Jokainen joutuu tämän kysymyksen eteen joskus joko läheisen tai itsensä kautta. Länsi-Uudenmaan kunnat ovat luoneet hoivakodeille yhteiset periaatteet, joissa on tilaa jokaisen asukkaan omille toiveille. Hoitotahto kannattaa tehdä, ja siihen voi sisällyttää ihan arkisiakin toiveita.

Jokaisen, joka sairastaa parantumatonta ja etenevää sairautta, tulee saada aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Tarkoituksena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua – se on jokaisen ihmisen perusoikeus. 

Projektipäällikkö Paula Niittymäki sanoo, että asia on äärimmäisen tärkeä henkilöstölle.  

”Kuolema liittyy syvästi ihmisten arvoihin ja kaikki haluavat hoitaa saattohoidon hyvin. Jokainen Länsi-Uudenmaan kunta halusi osallistua ohjeen luomiseen, sanoo projektipäällikkö Niittymäki. 

Jokaisen kannattaa tehdä hoitotahto ja puhua aiheesta läheistensä kanssa 

Paula Niittymäki on johtanut 13-henkisen tiimin työtä tammikuusta asti. Käytännössä Niittymäen tiimi on miettinyt vastausta kysymykseen: mitä on arvokas elämän loppuvaiheen hoito? 

Niittymäki puhuu kuolemasta ihailtavan luontevasti ilman ujostelua. 

”Kuolema koskettaa meitä kaikkia. Siksi kannustan pohtimaan esimerkiksi omaa hoitotahtoa: mitä toivot loppuelämältäsi ennen kuolemaa? Siihen kannattaa sisällyttää niitä arkisiakin toiveita. Joku toivoo punaviiniä ja suklaata perjantaisin, toinen jotain ihan muuta.”  

Niittymäki sanoo, etteivät kaikki ihmiset kuitenkaan kykene puhumaan kuolemasta ja se pitää hyväksyä. Ammattilaisten taas täytyy osata kohdata vaikeat asiat, se on heidän vastuunsa. 

Länsi-Uudenmaan yhteisellä työskentelyllä halutaan myös lisätä vanhustenhoidon ammattilaisten osaamista juuri palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suhteen, vaikka hoito on Niittymäen mukaan nykyiselläänkin pääosin hyvää. 

Sosiaali- ja terveysministeriön laajan selvityksen mukaan lähestyvää kuolemaa ei aina tunnisteta eikä oireiden mukaiseen hoitoon siirrytä aina ajoissa. Ammattitaidon lisääminen on yksi ratkaisu siihen.  

Ohjeissa on jätetty tilaa jokaisen asukkaan omille toiveille

Vaikka nyt luotu yhteinen konsepti pohjautuu laajaan selvitystyöhön ja lukuisiin keskusteluihin, se ei Niittymäen mukaan ole mikään kaiken kattava opus. Se ei siis vastaa tarkasti siihen, mitä arvokas elämän loppuvaihe yksilön tasolla tarkoittaa. Niittymäellä on tähän yksinkertainen vastaus: jokaiselle ihmiselle se tarkoittaa eri asioita. Ammattilaisten tehtävänä on kuunnellen ja kunnioittaen selvittää, mitä asiakkaat toivovat.  

”On tärkeää, ettei asiakkaiden puolesta tehdä olettamuksia. Aiheesta voi kysyä yksinkertaisesti niin, että mitä toiveita ja pelkoja kuolemaan liittyy.”  

On huomattu, että usein kuoleva ihminen ei voi hyvin, jos hän huomaa omaisten kärsivän. Läheisen kuolema voi olla iso kriisi omaisille ja siksi ammattilaiset tehtävänä on tukea myös heitä osana saattohoitoa. 

”Vaikka elämän viimeisiin päiviin voi vaikuttaa monin tavoin, ihmisillä voi olla elettyyn elämää liittyvää kipuilua. Siihen ei välttämättä ole lääkettä. Tärkeintä on olla läsnä ja tukena.” 

Arvokas elämän loppuvaihe -konsepti on kehitetty Länsi-Uudenmaan sote -hankkeessa: www.lu-palvelut.fi/sote(ulkoinen linkki) 

  • Hyvinvointialue
  • LU-sote