Keinoja päästä työelämään

On monia keinoja, jotka auttavat pääsemään työelämään. Opettele uusia taitoja, opiskele, hanki työkokemusta tai etsi kokonaan uusi suunta uralle.

Koulutukset

  • Työvoimakoulutuksessa suoritat perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon työtä tekemällä. Saat siis tutkinnon ja työkokemusta, usein myös työpaikan. Työvoimakoulutuksia järjestää TE-toimisto yhdessä työnantajien kanssa. Uusia työvoimakoulutuksia alkaa koko ajan.
  • Oppisopimuskoulutuksessa yritys kouluttaa sinut ammattiin. Voit siis tehdä työtä, opiskella, saada palkkaa ja työkokemusta samaan aikaan. Voit suorittaa oppisopimuksella minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon.
  • Voit opiskella omaehtoisesti tutkintoja tai tutkintojen osia. Jos suunnittelet opiskelua, ota asia puheeksi omavalmentajan kanssa hyvissä ajoin. Selvitetään yhdessä millainen opiskelu tukee parhaiten sinun työllistymistä ja voitko opiskella työttömyysetuudella. Voit myös opiskella sivutoimisesti.
  • ​Työpaikan saaminen on joskus pienestä kiinni. Kurssit ja koulutukset lisäävät osaamista ja näyttävät hyvältä CV:ssä. Saat kauttamme kursseja (mm. CV:n teko, suomen kieli ja digitaidot) sekä korttikoulutuksia mm. hygieniapassi.

Valmennukset

Haluatko uutta osaamista työnhakuun, selkiyttää omia tavoitteita tai pohtia vaihtoehtoisia urapolkuja? Valmennus auttaa sinut eteenpäin.

Osaamiskeskukset

Osaamiskeskukset tarjoavat maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille palveluja keskitetysti. Osaamiskeskuksissa asiakas saa moniammatillista tukea ja ohjausta oman osaamisen tunnistamiseen, työnhakuun ja opintoihin. 

Korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamiskeskus (Koske)

Espoon Korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamiskeskus tukee espoolaisia työttömiä kansainvälisiä osaajia työnhaussa ja työllistymisessä. Ohjaamme työnhakijoita tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kehittämään työnhakutaitojaan.

Koske tekee tiivistä yhteistyötä työnantajien kansainvälisten osaajien löytämiseksi.

Yhteystiedot ja lisätietoa Koskesta löydät verkkosivuiltamme.

Omnian osaamiskeskus maahanmuuttajille (OSKE)

Omnian Osaamiskeskus OSKE tarjoaa ammatillista osaamista lisääviä ja työllistymistä edistäviä palveluja maahanmuuttajille Espoossa. OSKE:n palvelut on tarkoitettu yli 18-vuotiaille espoolaisille, joilla on oleskelulupa.

Tutustu Omnian osaamiskeskuksen palveluihin heidän verkkosivuillaan.

Palkkatuki

Palkkatuki on valtion maksama rahallinen tuki työnantajalle, joka palkkaa pitkään työttömänä olleen henkilön työsuhteeseen tai oppisopimuksella. ​Palkkatuki voi helpottaa työpaikan saamista esimerkiksi, jos​

  • olet ollut pitkään työttömänä​ tai
  • sinulla on työskentelyä haittaava vamma tai sairaus tai
  • olet 57–60-vuotias​.

Pyydä palkkatukikortti omavalmentajalta ennen kuin sinulla on työpaikka tiedossa. Palkkatukea ei voi myöntää sen jälkeen, kun työsuhde on alkanut.​

Työkokeilu

Työkokeilun avulla tutustut työelämään, erilaisiin työtehtäviin ja ammatteihin. Työkokeilu voi myös olla hyvä vaihtoehto, jos olet ollut pitkään pois työelämästä tai haluat tunnustella omaa jaksamista työssä.

Kuntouttava työtoiminta

Jos olet ollut pitkään työttömänä, voit osallistua kuntouttavaan työtoimintaan. Työtoiminnassa tutustut erilaisiin ammatteihin ja opit työelämätaitoja kuten kieli- ja digitaitoja. Saat tukea arkeen ja terveyspulmiin. Työtoiminnan tavoite on auttaa sinua löytämään oma polku koulutukseen tai työhön.

Lue lisää kuntouttavasta työtoiminnasta

Apua ammatinvalintaan

Kiinnostuitko jostain tällä sivulla olevasta asiasta? Lähetä viesti omavalmentajalle Oma asiointi -palvelun kautta. Etsitään yhdessä sinulle sopiva polku työelämään.