Ravitsemussuositukset ruokalistasuunnittelun ohjenuorana

Ruokalistasuunnitteluamme ohjaavat ruoan ravitsemuksen osalta eri ikäryhmille annetut valtakunnalliset ravitsemussuositukset. Meillä on Sydänmerkki päiväkoti-, koulu- ja lounasruokailussa. Sydänmerkki-ateriassa kaikki aterianosat täyttävät niille annetut ravitsemuslaadun kriteerit. 

Ravitsemuksen osalta huomioimme myös eri ikäryhmien tarpeet:

 • Päiväkodit: Päiväkodeissa ruokailun tavoitteena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Monipuoliset ja maistuvat ateriat ylläpitävät vireyttä hoitopäivän aikana ja ohjaavat terveellisiin ruokailutottumuksiin
  Lue lisää: Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus(ulkoinen linkki)
 • Koulut: Kouluissa ruoka antaa energia oppitunneilla jaksamiseen. Esillä oleva malliannos ohjaa oppilaita ja opiskelijoita kokoamaan täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Ruokaa saa ottaa itse haluamansa määrän ja sitä voi tarvittaessa hakea lisää. Tarjoamme myös maksullisia välipaloja useissa kouluissa.
  Lue lisää: Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus(ulkoinen linkki)
 • Lounasravintolat: Lounasravintolamme tarjoavat virkistävän tauon työpäivään. Ammattikokkimme valmistavat maistuvia ja monipuolisia lounasvaihtoehtoja.
  Lue lisää: Terveyttä ruoasta -suositus(ulkoinen linkki)
 • Hoiva- ja senioripalvelut: Hoivapalveluiden asukkaille tarjoamme päivän kaikki ateriat: aamupalan, lounaan, päiväkahvin, päivällisen ja iltapalan. Ateria-ajat on rytmitetty päiväohjelmaan sopiviksi sekä tasapainoista ja kestävää energiatasoa ylläpitäviksi. Hoiva- ja senioripalveluiden ruokalistojen suunnittelussa noudatamme ikääntyneiden ravitsemussuosituksia ja huomioimme asiakkaiden yksilölliset tarpeet sekä mieltymykset.
  Lue lisää: Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ruokasuositus(ulkoinen linkki)
 • Kotiateriapalvelu: Toimitamme aterioita tilauksesta myös koteihin. Kotiateriaan kuuluu lämmin lounas ja jälkiruoka. Mikäli haluat kotiateriapalvelun asiakkaaksi, niin otathan yhteyttä Espoon kaupungin Kotihoitoon. Myös muu kotiateriapalveluihin liittyvä yhteydenpito (esim. aterian peruuttaminen) tulee tehdä Kotihoidon kautta. 
Koko Espoo