Sophia Borowska: Prefab Arcadia - Tapiolan arkkitehtuurin ja utopian kudelmia

Tapiola

Aika

7.12.2022 klo 11.00 – 11.12.2022 klo 17.00 EET/EEST

Paikka

KAMU Espoon kaupunginmuseo

Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Katso sijainti kartalla(ulkoinen linkki)

Järjestäjä

Elinvoima

Hinta

  • Tapahtuma sisältyy Näyttelykeskus WeeGeen pääsylipun hintaan 20€, alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi näyttelykeskukseen

Osta lippu

Tapahtuman nettisivut

espoo.fi

Prefab Arcadia - Tapiolan arkkitehtuurin ja utopian kudelmia on kanadalaisen kuvataiteilijan ja kutojan Sophia Borowskan installaatio, joka on esillä KAMU WeeGeen aulassa 7.–11.12. Taiteilija on paikalla kertomassa teoksestaan näyttelyssä perjantaina 9.12. klo 17–19.

Installaatio kommentoi historiaa ja muutosta Tapiolassa, jota pidetään sodanjälkeisen arkkitehtuurin ja "kaupunginvastaisen kaupunkisuunnittelun" ikonina ympäri maailman. Borowska yhdistää työssään käsinkudottuja tekstiilejä ja arkkitehtonisia rakennusmateriaaleja tutkiessaan arkkitehtuuria ja kaupunkikehitystä ympäröiviä sosiaalisia rakenteita ja valtasuhteita.

Sophia Borowska on viettänyt neljä kuukautta taiteilijaresidenssissä Tapiolassa Nallenpolun ateljeetalossa. Tänä aikana hän on tutkinut rinnakkain puutarhakaupungin utopistisia, sosiaalisia ihanteita sekä Tapiolan kehittymistä elävänä yhteisönä. Tutkimuksessa nousivat esiin yhteen kietoutuvat teemat, kuten hyvinvointi ja normatiivisuus, kulutus ja estetiikka, yksityisyys ja yhteisön rakentaminen.

Tapiolan harkittuun arkkitehtuuriin ja maisemasuunnitteluun käytettiin innovatiivisia esivalmistustekniikoita, jotka syntyivät sodanjälkeisestä niukkuudesta. Ikkunoiden ja parvekkeiden, pihojen ja metsäpolkujen alkuperäisen sijoittelun ja suunnan kautta syntyi uusia käsityksiä sukupuolesta, luokasta, yksityisyydestä ja luontosuhteesta.

Tapiolan on kritisoitu olevan varakkaiden linnake, joka vastustaa muutosta ja perustuu normatiivisille heteropatriarkaalisille arvoille. Vaikka teollisesti esivalmistettujen kaupunkien on usein vaikea sopeutua väestön muuttuessa, Tapiola on muuttunut ajassa, oli siitä mitä mieltä tahansa. Prefab Arcadia yrittää kutoa vivahteikkaan ja monitulkintaisen kuvan Tapiolasta ja siihen liittyvistä usein ristiriitaisistakin mielipiteistä.

Vastakkain asettelun hengessä Prefab Arcadia yhdistää kudontaa valokuvaukseen, betoniin, kaakeliin ja esivalmistettuihin paneeleihin. Käsinkudotut valkoiset pellavatekstiilit kertovat Tapiolan ”valkoisesta funktionalistisestä” tyylistä. Läpikuultavat kuviot muistuttavat ikkunoista, seinistä ja Tapiolan tilan huokoisuudesta. Nämä teokset syntyivät Tapiolan vierasateljeessa osana Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ja Conseil des arts et des lettres du Québecin välistä residenssivaihto-ohjelmaa. Yhteistyötä on myös osin tehty KAMUn asiakkaista koostuvan kehittämisryhmän, Kamppareiden, kanssa.

Sophia Borowska on kuvataiteilija ja kutoja, jonka kotipaikka on Tiohtià:ke/Montréal, Kanada. Hänen installaatioihin perustuva työskentelytapansa tutkii tekstiilien ja rakennetun ympäristön risteyskohtaa. Borowskan töitä on ollut esillä ja hän on osallistunut taiteilijaresidensseihin eri puolilla Kanadaa sekä kansainvälisesti Tanskassa ja Suomessa.

Tämän teoksen toteuttaminen oli mahdollista Conseil des Arts et des lettres du Québecin taloudellisen tuen ansiosta. Residenssiä ovat Suomessa tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.

  • Tapiola
  • kulttuuritapahtumat
  • museot
  • näyttelyt