Syysserenadi – Seppo Pohjolan sävellyskonsertti

Seppo Pohjolan kasvokuva

Aika

6.9.2022 klo 16.00–17.40

Paikka

Sellosali

Soittoniekanaukio 1 A, 02600 Espoo

Katso sijainti kartalla(ulkoinen linkki)

Järjestäjä

Sellosali

Hinta

  • 24/20 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi

Osta lippu(ulkoinen linkki)

Sami Junnonen, huilu
Ville Hiilivirta, käyrätorvi
Tami Pohjola, viulu
Senja Rummukainen, sello
Naoko Ichihashi, piano
Eveliina Sumelius-Lindblom, piano

Syysserenadi käyrätorvelle ja pianolle (ke.)
Solo II viululle (ke.)
Line of Beauty oboelle ja pianolle (ke.)
Pohjola Quartet huilulle, käyrätorvelle, sellolle ja pianolle (ke.)
Baroque and Roll viululle ja pianolle (ke.)
Solo I huilulle (ke.)
Trio viululle, sellolle ja pianolle (ke.)
(ke. = kantaesitys)

Konsertissa kuullaan seitsemän Seppo Pohjolan uutta sävellystä vuosilta 2018–2022. Teokset saavat konsertissa ensiesityksensä elävän yleisön edessä. Konsertin nimikappale, Syysserenadi on herooista ja rehvakasta, mutta myös syksyisen brahmssahtavaa musiikkia käyrätorvelle ja pianolle.

Pohjola Quartet on sävelletty kuvitteelliselle kokoonpanolle: Pohjolalle itselleen (käyrätorvi), hänen edesmenneille veljilleen Ollille (huilu) ja Matille (sello), sekä isälleen Erkille (piano). Teoksen hän on omistanut äidilleen Aino Pohjolalle.

Saatuaan viidennen sinfoniansa valmiiksi Pohjola näki mainion unen, jossa juhlittiin teoksen valmistumista. Juhlissa Bach soitti viululla, joku säesti pystypianon ääressä, vähän rockahtavampaa barokkia. Tästä lähtökohdasta syntyi Baroque and Roll viululle ja pianolle.

Trio viululle, sellolle ja pianolle on vuolaasti virtaava, dramaattinen ja melankolinen teos. Lopussa kirkastuu. Edellä mainittujen neljän kantaesityksen lisäksi konsertissa kuullaan aiemmin striimilähetyksinä esitetyt Solo I huilulle ja Solo II viululle.

Kesto 1 h 40 min, sis. väliajan

Naulakkomaksu 2 €

.....

Seppo Pohjola (s. 1965) on espoolainen säveltäjä. Hän on opiskellut sävellystä Espoon Musiikkiopistossa (Olli Kortekangas, Olli Koskelin) 1987–1990, ja Sibelius-akatemiassa (Paavo Heininen, Erkki Jokinen) 1990–1995. Vapaana säveltäjänä hän on toiminut vuodesta 1995. Pohjolan tuotanto käsittää yli 100 teosta. Keskeisiä teoksia ovat 6 sinfoniaa, 2 viulukonserttoa, 2 pianokonserttoa, sellokonsertto, 8 jousikvartettoa, sekä oopperat Arabian jänis, Kaappi, Rakkaimpani, Sillanpää, Harrbådan neito ja Kansanradio-ooppera.

Sellisti Senja Rummukainen (s. 1994) on kuluneen vuosikymmenen aikana kasvanut sellon huippulupauksesta suomalaismuusikoiden kirkkaimpaan keskiöön. Kotimaisen konserttielämän tietoisuuteen hän nousi vuonna 2014 voittamalla Turun sellokilpailun. Vain kaksi vuotta myöhemmin hänet palkittiin finalistina Porton Guilhermina Suggia -awardsissa, ja vuonna 2019 hän saavutti finaalipaikan Pietarin kansainvälisessä Pjotr Tšaikovski -kilpailussa. Rummukainen soittaa tällä hetkellä OP Taidesäätiön omistamaa Giovanni Grancino -selloa (1698).

Viulisti Tami Pohjola (s. 1996) on vuoden 2019 International Violin Competition Dinu Lipatti -kilpailun voittaja. Vuonna 2015 Pohjola sai ensimmäisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa. Kuopion kilpailuvoittoa edelsivät valinta viiden parhaan osallistujan joukkoon Sibelius-Akatemian Anja Ignatius -viulukilpailussa vuonna 2013 sekä voitto kansainvälisessä Young Musician -kilpailussa Virossa vuonna 2009. Lisäksi Pohjola on saavuttanut toisen palkinnon Jyväskylän Juhani Heinonen -viulukilpailuissa nuorempien sarjassa vuonna 2009 ja vanhempien sarjassa vuonna 2012. Hän soittaa Suomen Kulttuurirahastolta lainassa olevaa Guadagnini-viulua (1754).

Huilisti Sami Junnonen (s. 1977) on ikäpolvensa ainoa kansainvälisen solistiuran luonut suomalainen huilutaiteilija. Hänen laaja ohjelmistonsa kattaa taidemusiikin tyylilajit vanhasta musiikista aina uusimpiin teoksiin, ja hän tekee aktiivista yhteistyötä monien merkittävien nykysäveltäjien kanssa. Junnosen ensikonsertti Helsingin Musiikkitalossa vuonna 2012 sekä debyytti Houston Symphonyn solistina Yhdysvalloissa helmikuussa 2018 olivat arvostelumenestyksiä.

Pianisti Eveliina Sumelius-Lindblom on profiloitunut urallaan uutta luovaksi, tutkivaksi pianotaiteilijaksi. Hän viimeistelee taiteellista tohtoritutkintoaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja on erikoistunut 1900-luvun alkuvuosikymmenten repertuaariin, erityisesti ranskalaiseen ja ranskalaisvaikutteiseen pianokirjallisuuteen. Hän on tehnyt pitkäaikaista yhteistyötä Seppo Pohjolan kanssa.

Pianisti Naoko Ichihashi valmistui vuonna 1981 Tohon musiikkilukiosta Tokiossa ja pääsi samana vuonna Indianan yliopistoon opiskelemaan pianonsoittoa György Sebökin johdolla. Vuonna 1986 hänet palkittiin parhaana säestäjänä Tsaikovski-kilpailussa Moskovassa. Vuonna 1987 Ichihashi valmistui Indianasta, siirtyi Suomeen ja sai tuntiopettajan paikan Sibelius-Akatemiassa. Samana vuonna hänestä tuli Kamariorkesteri Avanti!:n jäsen.

Ville Hiilivirta (s. 1984) on suomalainen käyrätorvisti. Hän on soittanut käyrätorvea yhdeksänvuotiaasta saakka. Hän työskentelee Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorven äänenjohtajana.

  • Leppävaara
  • musiikki
  • kulttuuritapahtumat