Ympäristökasvatuksen täydennyskoulutuskurssit

Pääkaupunkiseudun luontokeskukset ja -koulut järjestävät ympäristökasvatuksen täydennyskoulutusta pääkaupunkiseudun opettajille, päivähoidon henkilöstölle, kasvattajille sekä kuntalaisille. Ympäristökoulutuksista saa taitoja liikuttaa lapsia ja nuoria luonnossa sekä keinoja arjen ympäristöasioiden käsittelyyn.

Villa Elfvikin kurssit lukuvuonna 2021-2022

Kurssit ovat maksuttomia ja ne pidetään Villa Elfvikin luontotalolla (Elfvikintie 4, Espoon Laajalahti) mikäli muuta ei ole mainittu. Huom! Syyslukukauden 2021 kurssit järjestetään koronatilanteen vuoksi joko verkkokursseina tai ulkona Elfvikin lähiluonnossa.

Lukuvuosittain julkaistava pääkaupunkiseudun luonto- ja ympäristökoulujen yhteinen kurssiesite(ulkoinen linkki)postitetaan elokuussa kaikkiin Espoon päiväkoteihin ja kouluihin. Löydät sen myös tältä sivulta pdf-tiedostona.

Metsäjooga - hyvinvointia luonnosta

to 16.9.2021 klo 16-18
Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, opettajat

Metsäjoogassa tehdään jooga- ja läsnäoloharjoituksia luonnossa, nauttien molempien hyvinvointivaikutuksista. Lasten metsäjoogassa tutustutaan liikeharjoitusten ja leikkien kautta omaan kehoon, luontoon sekä eläimiin. Harjoitukset rauhoittavat mieltä, syventävät luontosuhdetta sekä parantavat kehonhallintaa. Kurssilla opittuja harjoituksia voit käyttää osana ryhmäsi metsäretkeä tai koostaa niistä liikunta/biologian tunnin ohjelman. Kouluttajana joogaohjaaja, tanssitaiteenmaisteri Jenna Rignell.

Ilmoittaudu viimeistään 14.9.2021: https://link.webropol.com/ep/metsajooga(ulkoinen linkki)

Villa Elfvikin uudet palvelut opetuksen tueksi

to 14.10.2021 klo 15-17 Teams-verkkokoulutus
Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulun opettajat

Elämyksellinen näyttelyvierailu vai pieni kisailu kestävän elämäntavan taidoissa? Luontotalossa on tuotettu useita erilaisia toiminnallisia opetusmateriaaleja. Useimmat niistä ovat käytettävissä luontotalossa tai sen lähiympäristössä. Kouluille on tehty myös materiaaleja, joita voi käyttää opetuksessa omalla koululla.  Materiaaleihin perehdyttää suunnittelija Katri Luukkonen.

Ilmoittautuminen viimeistään 7.10.2021: https://link.webropol.com/ep/villa-elfvikin-palvelut(ulkoinen linkki)

Opi lumoavasta ja katoavasta luonnosta

to 28.10.2021 klo 12-16 Teams-webinaari
kohderyhmä: opettajat ja kasvattajat 

Luonnon monimutoisuuden merkitykseen ja opetukseen kouluissa keskittyvä webinaari alkaa luento-osuudella. Käytännön työkaluja opettajien arkeen tarjoavat monipuoliset työpajat klo 14 eteenpäin. Webinaarin järjestää Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmä Välke.(ulkoinen linkki)

Luento-osuudessa kuullaan esimerkiksi kansalaishavainnoinnista osana koulutyöskentelyä, ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden kytköksistä sekä maailmasuhdetta uudistavan oppimisen tärkeydestä kestävyyskriisin kohtaamisessa. Työpajoja on tarjolla kaikille varhaiskasvatuksesta toisen asteen ammattilaisiin.

Voit osallistua valintasi mukaan koko  ohjelmaan tai valita itseäsi eniten kiinnostavat osat ja osallistua esimerkiksi vain luentoihin tai yhteen työpajaan.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 12.10.2021 mennessä!(ulkoinen linkki)

Keväistä ulkona oppimista

la 23.4.2022 klo 10-13
Kohderyhmä: alakoulun opettajat

Kurssilla käydään läpi ulko-opetuksen eri käytänteitä monimuotoisesti, sekä kokeillaan niitä autenttisessa ympäristössä. Ulko-opiskelun pohjana on keväinen luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet eri oppiaineiden opiskeluun. Keväisen luonnon hyvinvointihyödyt ja luontosuhteen hoitamisen saamme kaupan päälle. Harjoitukset ovat sovellettavissa varhaiskasvatukseen. Koulutus järjestetään yhteistyössä Ulko-opet ry:n kanssa.

Ilmoittautuminen viimeistään 20.4.2022: https://link.webropol.com/ep/kevaista-ulkona-oppimista(ulkoinen linkki)

Retkeily tutuksi

la 7.5.2022 klo 10-16
Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, opettajat, kaikki kiinnostuneet

Haluaisitko lähteä lasten tai nuorten kanssa retkelle, mutta retkeilyn perustaitosi ovat ruosteessa? Tule Retkeily tutuksi –kurssille, jolla saat vastauksen kysymyksiin mitä pakata retkelle mukaan, miten nuotio syttyy, miten valmistaa retkellä ruokaa tai mitkä olisivat hyviä retkikohteita. Kurssin vetäjänä toimii erä- ja luonto-opas Sami Halén.

Villiyrttikurssi

la 14.5.2022 klo 10-13
Kohderyhmä: opettajat ja muut kiinnostuneet

Alkukeväästä villiyrtit ovat maukasta maisteltavaa ja täynnä vitamiineja. Villiyrttikurssilla pääset luontoon tunnistamaan ja keräämään kasveja syötäväksi ja teetarvikkeiksi. Alkuun pidetään lyhyt ja havainnollistava alustusluento, jonka jälkeen kuljemme Villa Elfvikin lähimaastossa, niityllä ja metsänlaidalla tutkimassa eri ympäristöihin sopeutuneita villiyrttejä. Kouluttajana toimii biologian opettaja ja luonto-opas Tuomas Lilleberg.