Kestävän elämäntavan polku

Villa Elfvikin luontotalon kestävän elämäntavan polulla saat vinkkejä arjen ekotekoihin. Talon alakerran huoneista löytyvillä rasteilla kerrotaan, millaisilla teoilla luontotalossa toteutetaan kestävää kehitystä. Polkuun liittyy myös toiminnallinen tehtäväkokonaisuus koululuokille ja muille ryhmille.

Kestävän elämäntavan polulla on 12 erilaista infokorttia, joilla voit esimerkiksi testata jätteiden lajittelutaitojasi ja tutustua ilmastoystävälliseen lämmitystapaan. Rastien löytämistä helpottamaan voit napata talon aulasta polkukartan. 

Arvoitusta ratkaisemaan ryhmän kanssa 

Koululuokille on tehty polkuun liittyvä tarinnallinen ja toiminnallinen opetusmateriaali Kestävän elämäntavan polun arvoitus. Tehtävät on suunniteltu 4.-6.-luokkalaisille ja 7.-9.-luokkalaisille, mutta arvoitus sopii hyvin myös sitä vanhempien ratkottavaksi. 

Tehtävien aiheet on poimittu nuorten arkielämästä ja niissä käsitellään ruoan ja liikkumisvalintojen lisäksi esimerkiksi vaatteita, kännyköitä ja vapaa-aikaa. Tehtävien ratkaisuista muodostuu Kestävän elämäntavan vinkit, jotka jokainen osallistuja saa mukaansa. 

Kestävän elämäntavan polun arvoitus tukee opetussuunnitelmaa 

Niin kuin elämä itse, myös polku on monialainen ja oppiaineiden rajat rikkoutuvat mennen tullen. Opetussuunnitelman tavoitteet on huomioitu polun tehtävissä ja opettajan materiaalissa vinkataan niiden yhteyksistä eri oppiaineisiin. 

Tehtävien ratkaisemisessa oppilaat pääsevät hyödyntämään matematiikkaa, englantia ja ennen kaikkea ryhmätyötaitoja. Tehtävät haastavat oppilaat myös tulkitsemaan uutisotsikoita, karttoja ja mainontaa. 

Käytännön ohjeita opettajalle 

Arvoituksen ohjeistaa luokan oma opettaja tai ryhmän vetäjä, joten tutustu ohjeisiin ennen vierailua. Opettajan pikaohje(ulkoinen linkki) löytyy liitteenä ja tarkempia ohjeita saat varatessasi ajan arvoituksen ratkaisemiseen. 

Oppilaat kiertävät Kestävän elämäntavan polun pienryhmissä tehtäviä tehden. Lopuksi kaikki ryhmät jakavat oppimansa muille ryhmille ja arvoitus saadaan ratkaistua yhdessä. 

Arvoituksen ratkaisemiseen on hyvä varata aikaa 60-75 minuuttia. Kun haluat tuoda ryhmäsi ratkaisemaan arvoitusta, sovi ajankohdasta aina etukäteen olemalla yhteydessä luontotalon asiakaspalveluun. 

Tehtävien materiaalit on mahdollista saada käyttöön sähköisinä tiedostoina, jos haluat mielumin teettää oppilailla tehtäviä omalla koululla. Jos kiinnostuit, ole yhteydessä luontotalon suunnittelijaan.

HUOM! Emme pysty totetuttamaan arvoituksen ratkaisemista luontotalossa ilman kontakteja muihin luontotalon kävijöihin. Koronarajoitusten vuoksi arvoituksen ratkaiseminen luontotalossa ei siis ole tällä hetkellä  mahdollista.

Luontotalon asiakaspalvelu

043 826 9208Villa Elfvikin luontotalo

Katri Luukkonen

suunnittelija043 826 5253Villa Elfvikin luontotalo
Katso toimipisteen tiedot
LeppävaaraTapiola