Yleiset puistot
Espoossa on virkistyskäyttöön suunniteltuja, rakennettuja ja hoidettuja puisto- ja viheralueita 250 ha.
Puistot, puistometsät, jalkapallokentät ja leikkipaikat kuuluvat viheralueisiin. Kaupungin tavoitteena on luoda siisti ja viihtyisä ympäristö espoolaisille ja ylläpitää siisteyttä yhteistyössä kuntalaisten kanssa.
Espoossa on lisäksi ranta-alueita, kartanomiljöitä ja maisemaniittyjä. Viheralueita on noin 3000 ha. Osa on valmiiksi suunniteltu ja rakennettu, mutta uusien asuntoalueiden myötä tulee tarvetta uusille, entistä hoidetuimmille puistoalueille ja leikkipaikoille.
Espoon rikas ja monipuolinen luonto antaa hyvän perustan viherympäristön kehittämiselle ja rakentamiselle. Niityt ja maisemapellot ovat perinne- ja kulttuurimaisemiamme. Ennen niiden hoito oli osa maataloutta.
Rakennetut ja hoidetut puistot kestävät paremmin kulutusta ja sopivat yhteen rakennetun ympäristön kanssa. Perusparantaminen ja kunnostus on koko ajan ajankohtaista.
Viheralueohjelma toimii viheralueiden suunnitelmallisen kehittämisen lähtökohtana. Siinä on määritelty maisemasuunnittelun kolme tasoa:
- Kohdesuunnitelmat laaditaan yksittäisiin puistoihin ja ne saattavat olla pinta-alaltaan hyvinkin pieniä korttelialueita.
- Alueellinen yleissuunnitelma määrittelee tavoitteet ja lähtökohdat tarkemmalle suunnittelulle.
- Luonnonhoitosuunnitelma määrittelee tietyn aluekokonaisuuden maisemanhoidon painottuen kasvillisuuden kuten puuston hoitoon.
Suunnitelmahankkeet ovat valtaosiltaan kohdesuunnittelua. Erityiskohteista järjestetään usein suunnittelukilpailuja. Asukasyhteistyötä ja vuorovaikutteista suunnittelua kehitetään myös jatkuvasti.
Toteutamme uusia toiminnallisia puistoja ja ulkoilureitistö sekä kunnostamme ja pidämme yllä leikkipaikkoja, liikunta-alueita, koira-aitauksia, viheralueita, puistoja ja niiden rakenteita.
Teemme kunnostuksen tarpeessa oleviin puistoihin perusparannussuunnitelmia. Uusien puistojen rakentamisessa huomioidaan kaavan vaatimukset sekä kaupunkikuvalliset lähtökohdat. Lisäksi tutkitaan maaperän rakennettavuutta, kasvillisuutta ja kuivatusratkaisuja. Usein suunnitelmiin vaikuttavat myös luonnon monimuotoisuus ja paikallinen historia.
Suunnitelmat laaditaan vuorovaikutteisesti asukkaiden ja muiden käyttäjien kanssa. Uusien katujen rakentamisessa huomioidaan istutukset kadun reunoilla. Istutukset suunnitellaan harkitusti kunkin alueen ympäristöön sopiviksi. Suunnitelmissa tarkastellaan maaston, kuivatuksen, kasvillisuuden, rakenteiden, kalusteiden ja varusteiden tarpeet sekä liittyminen ympäröiviin katuihin ja tontteihin sekä mahdollisiin ranta-alueisiin.
Päivitämme tietoja ajantasaisesti puistojen rakentamisesta(ulkoinen linkki).
Lisätietoa puistosuunnitelmista löydät täältä(ulkoinen linkki).
Kunnossapitokohteisiin kuuluvat rakennetut puistot, leikkipaikat, katuviheralueet, julkisten rakennusten pihamaat, puistometsät, niityt ja maisemapellot.
Puistojen kunnossapidossa huomioidaan alueen yleisilme ja rakentamisen taso. Kunnossapidossa pyritään huomioimaan myös luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja lisääminen
Leikkipuistojen turvallisuudesta ja viihtyisyydestä huolehditaan jokaisella huoltokäynnillä. Ammattilaiset tarkistavat leikkivälineitä useamman kerran vuodessa.
Puistojen kunnossapitoa ohjaa valtakunnallinen kunnossapitoluokitus ja siihen liittyvä työohjeistus. Kunnossapitoluokka määritellään puiston suunnitteluvaiheessa. RAMS luokituksesta enemmän VYL sivuilla https://www.vyl.fi/ohjeet/kunnossapitoluokitus/(ulkoinen linkki)