Rantaraitti

Rantaraitti on Espoon merenrannan rantaviivaa seuraileva ainutlaatuinen virkistys- ja ulkoilureitti. Rantaraitti sijoittuu hyvin monipuolisiin ympäristöihin. Sen luonne vaihtelee luonnonsuojelualueen reunamilla kulkevasta kivituhkapintaisesta raitista asfalttipintaiseen kävely- ja pyörätiehen, tai modernin kaupunkiympäristön kivettyyn promenadiin. Rantaraitille sijoittuu myös useita siltayhteyksiä, viimeisimpänä marraskuussa 2020 avattu uusi moderni silta Gallen-Kallelantien jatkeena Tarvaspään ja Tarvo-saaren välillä. Silta korvasi vanhan huonokuntoisen ponttoonisillan, joka purettiin pois. Espoon rantaraitti sai v. 2019 kunniamaininnan Esteetön Suomi -tunnustuksen myöntämisen yhteydessä.

Rantaraitti kesällä

Nyt rantaraitin karttapalveluosiossa ”Rantaraitti tarkemmilla karttapohjilla” näkyvät myös rantaraitin esteettömät osuudet. Lähtökohtaisesti rantaraitti ei voi olla kaikkialla täysin esteetön maaston korkeuserojen vuoksi. Maastoon sovittamisen ja kunkin paikan ympäristöarvojen puitteissa rantaraitille on kuitenkin etsitty loivin mahdollinen linjaus. Täysin esteettömänä pidetään raittia, jonka pituuskaltevuus on pienempi kuin 5%. Raittiosuudet on jo pitkään suunniteltu ja toteutettu valaistuina aina, kun mahdollista. Myös leveystavoite on asetettu siten, että vastakkaisiin suuntiin kulkevat tai toisensa ohittavat kulkijat voivat kohdata ilman ongelmia. Vilkkaimmilla ja vanhimmilla raittiosuuksilla on jonkin verran haasteita tässä suhteessa, samoin siinä, että pyöräilijät malttaisivat pitää vauhdin alhaisena muiden kulkijoiden varomiseksi. Vauhtireitiksi rantaraitin pienipiirteiset osuudet eivät sovi. Raitin varrelle ja sen tuntumassa oleville toiminnallisille alueille, kuten venesatamiin on sijoitettu penkkejä levähtämistä ja maisemien ihailua varten.

Rantaraitin esteettömyyttä ja saavutettavuutta on parannettu sähköisellä oheisinformaatiolla, jota varten on selvitetty raitin ja sen varrella olevien tärkeimpien palvelujen esteettömyystilanne. Tällä rantaraitin internetsivulla on Esteetön rantaraitti -tiedote, jonka voi myös tulostaa. Esitteeseen on kartalle merkattu rantaraitin eri osuudet jyrkkyyksineen.

Rantaraitilta avautuvat kauniit näkymät merelle. Raitin varrella on lähes sata kiinnostavaa kohdetta, jotka kertovat Espoon luonnosta, kulttuurihistoriasta ja rakennuskannasta sekä menneestä rannikkoelämästä. Edellä mainituista asioista löytyy lisätietoa Rantaraitin mobiilisovelluksesta, jonka voi ladata tämän internetsivun kautta.

Rantaraitin varrella liikkuvia palvelee useat kahvila-ravintolat. Mainioita vierailukohteita ovat mm. Villa Elfvikin luontotalo ja Tarvaspään Gallen-Kallelan Museo. Rantaraitilta pääsee myös näppärästi Espoon upeaan saaristoon saaristoliikenteellä.

Rantaraitti talvella

Rantaraitti kännykän opastamana

Rantaraitilla liikkuessaan voi mielenkiintoisia kohteita seurata kännykkään ladattavan Citynomadi-oppaan(ulkoinen linkki) (ulkoinen linkki) avulla. Hakusanalla Espoon Rantaraitti oppaasta löytyvät erikseen käveltävä reitti, pyöräiltävä reitti ja esteettömiä osuuksia kuten Villa Elfvikin luontopolku.

Rantaraitin logo Westendissä
EspoonlahtiKauklahtiMatinkyläTapiola