Espoon kaupungin toisen asteen kulttuuripolku tarjoaa maksuttomia taide- ja kulttuurikokemuksia Espoon toisen asteen opiskelijoille sekä opiskelupäivän aikana että vapaa-ajalla. Kulttuuripolku on suunniteltu tukemaan toisen asteen oppimistavoitteiden saavuttamista, kulttuuripalveluiden saavutettavuutta ja opiskelijoiden hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Kulttuuripolun sisältöjä testataan vuonna 2023.
Toisen asteen kulttuuripolku kuuluu Espoon lukioille sekä ammatilliselle perustutkinto- ja TUVA-koulutuksille. Kulttuuripolku on suunnattu sekä oppivelvollisille että aikuisille opiskelijoille. Kaikki toisen asteen kulttuuripolun palvelut ovat maksuttomia opiskelijoille, opettajille ja avustajille.
Kulttuuripolku tukee lukiokoulutuksen laaja-alaisen osaamisen osa-alueita ja ammatillisen peruskoulutuksen yhteisten tutkinnon osien (YTO-opinnot) Taide- ja luova ilmaisu -kurssin osaamistavoitteita.
Kuva: Vessi Hämäläinen
Opettajalle
Kulttuuripolun sisällöt ovat maksuttomia oppilaitoksille ja oppilaille. Opettaja voi varata ryhmävierailun kulttuurikohteeseen tai taidetoimijan vierailun oppilaitokseen. Vierailut varataan suoraan taide- ja kulttuuritoimijalta. Opettaja voi varata ryhmälleen kolme vierailua lukuvuoden aikana. On suositeltavaa, että opiskelijat saavat osallistua vierailujen tai ohjelman valintaan. Varausohjeet ja yksityiskohdat kerrotaan erikseen jokaisen taide- ja kulttuuripalvelun kohdalla. Ryhmävierailuiden käyntikohteet ja oppilaitoksiin tilattavat vierailut päivitetään tälle verkkosivulle 25.8.2023 mennessä.
Verkkosisällöt on suunniteltu niin, että oppilaat voivat suorittaa ne itsenäisesti, mutta ne ovat myös opettajien käytettävissä oppitunneilla. Verkkosisällöt ja -tehtävät on räätälöity erityisesti ammatillisen koulutuksen Taide ja luova ilmaisu -kurssille, mutta ne ovat kaikkien toisen asteen oppilaitosten vapaasti hyödynnettävissä.
Verkkosisällöt ovat videoita, jotka on toteutettu Espoon toisen asteen kulttuuripolulle.
Espoon modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten
Taiteen katsominen on henkilökohtainen kokemus, ja siksi ei ole oikeaa tai väärää tapaa tulkita taidetta. Monille taide antaa mahdollisuuden vahvistaa luovaa ajatteluaan, löytää erilaisia tapoja tarkastella maailmaa ja ilmaista itseään. Taiteen avulla voi vaikuttaa: se voi esimerkiksi tukea kestävää ja vastuullista ajattelua. Video antaa vinkkejä taiteen katsomiseen ja kokemiseen.
Kieli: video suomeksi, tekstitys ruotsi ja englanti.
Muuta huomioitavaa: EMMA:n toisen asteen taidevierailu on kokonaisuus, joka koostuu kolmesta osiosta: etukäteen katsottava videosta, opastetusta museovierailusta ryhmän kanssa ja syventävistä tehtävistä.
Tervetuloa mukaan seuraamaan mitä Tanssiteatteri Glims & Glomsin kulisseissa tapahtuu. Oppaanasi toimii tanssija Kasperi Kolehmainen, joka on suorittanut siviilipalvelusta Glims & Glomsissa. Hän kertoo työn alla olevista esityksistä, mm. Bach-projektista. Pääset seuraamaan harjoituksia ja näet otteita Glims & Glomsin ohjelmistosta. Opit samalla koreografian rakennuspalikoista ja työmetodeista.
Muuta huomioitavaa: Tallenteen voi katsoa omalta digilaitteelta tai heijastaa yhteiselle näytölle.
Saavutettavuus ja esteettömyys: Videot on puhuttu suomeksi, ja tekstitetty englanniksi ja ruotsiksi. Youtubessa on mahdollisuus katsoa video hidastettuna.
Espoon teatteri: Teatteri taidemuotona -tallenne
Espoon Kaupunginteatterin tallenteella perehdytään teatteriin taidemuotona, ja vastataan kysymyksiin, mitä teatteri on ja mitä siellä tapahtuu. Käymme läpi esittävän taiteen erilaiset muodot kuten draaman, sirkuksen ja tanssin. Tutustumme yleisön ja katsojan rooliin esityksessä: miltä esityksiin osallistuminen tuntuu, minkälaisia ajatuksia ja tunteita teatteri voi herättää. Oppimateriaali tukee itsenäistä pohdintaa.
Muuta huomioitavaa: Tallenteen voi katsoa omalta digilaitteelta tai heijastaa yhteiselle näytölle. Tallenne on verkossa, mutta sen voi saada myös erillisenä videona, jolloin verkkoyhteyttä ei tarvita. Oppimateriaalin tehtäviä varten opiskelijat tarvitsevat mahdollisuuden kirjoittaa ajatuksiaan.
Saavutettavuus ja esteettömyys: Video on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedon tukena käytetään näytteitä esityksistä ja muuta visuaalista kuvamateriaalia.
Gallen-Kallelan Museo: Tarvaspään museokierros sekä opastus ajankohtaisen näyttelyyn
Valittavana on opastettu kierros museoon, joka tarjoaa perustietoa rakennuksesta sekä Akseli Gallen-Kallelan elämästä ja taiteesta tai opastus ajankohtaiseen näyttelyyn. Ajankohtaisen näyttelyn voi tarkastaa museon verkkosivulta.
OPS: Yhteiskunnallinen osaaminen
Tapahtumapaikka: Gallen-Kallelantie 27, 02600 Espoo
Kesto: noin 45 min
Ryhmäkoko: max 25 opiskelijaa
Kieli: suomi, ruotsi ja englanti.
Varausohje: vähintään viikkoa ennen vierailua info@gallen-kallela.fi tai +358 10 4068840.
Espoon kaupunginmuseo KAMU: opastukset toisen asteen ryhmille
KAMU tarjoaa Espoon opastuksia ja oppimateriaaleja kaikenikäisille oppijoille. KAMU:ssa saat tietoa ja elämyksiä samalla kertaa. Tutustu tarjontaan KAMU:n verkkosivulla ja Talomuseo Glimsin verkkosivulla.
OPS: Globaali- ja kulttuuriosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, vuorovaikutusosaaminen, hyvinvointiosaaminen
Tapahtumapaikka: KAMU WeeGeellä ja Talomuseo Glims,
Varausohje: Kamu WeeGee: ti–su klo 11–17 p. +358 9 81657052. Museo huomio mielellään ryhmien erityistarpeet, kerrothan niistä varatessasi. Talomuseo Glims: ti–pe klo 9–16, puh. +358 9 81627337. Varaukset viimeistään viikkoa aiemmin. Etukäteen varanneita ryhmiä otetaan vastaan klo 9 lähtien.
Espoon teatteri: syyskauden ohjelmisto
Espoon teatteri kutsuu toisen asteen opiskelijat puheteatterin, nykysirkuksen sekä kokeilevan esittävän taiteen pariin Tapiolaan! Ohjelmistossa on kotimaisia sekä kansainvälisiä esityksiä ja teemoina muun muassa ihmisen luontosuhde, tekoälyn ja taiteen kohtaaminen, suomalainen drag-taide kuin vankilasta vapautuneiden ihmisten elämäntarinat. Esityskieli vaihtelee esityksen mukaan, mutta teatterin omalla mobiilisovelluksella voit seurata esitystä tekstitysten avulla! Katso ohjelmisto teatterin verkkosivustolta.(ulkoinen linkki)
Tapahtumapaikka: Revontulihalli Tapiolassa os. Revontulentie 8 sekä Espoon Kulttuurikeskus (Louhisali ja Tapiolasali) Tapiolassa os. Kulttuuriaukio 2.
Kesto: Vaihtelee
Kieli: vaihtelee esityksen mukaan
Varausohje: Varaa liput teatterin lipunmyynnistä: +358 9 4393388, info@espoonteatteri.fi. Muista mainita varauksen yhteydessä toisen asteen kulttuuripolku!
Helinä Rautavaaran museo: Empatiapeli
Tuhat ja yksi tarinaa -empatiapelissä oppilaat tutustuvat viiden eri maahanmuuttajan tarinaan ja auttavat heitä hakemaan oleskelulupaa Suomesta. Peli auttaa ymmärtämään erilaisia syitä maahanmuuton takana ja hahmottamaan oleskelulupaprosessia. Peli ja sen jälkeen pidettävä yhteinen purku tehtävineen valottaa ihmisiä tarinan takana ja haastaa maahanmuuttoon liittyviä ennakkoluuloja. Empatiapelin tempo on rauhallinen ja se voidaan toteuttaa myös hitaasti.
OPS: tunne –ja empatiataidot
Tapahtumapaikka: koululle tilattavissa
Kesto: 60 min
Kieli: suomi
Varausohje: opettaja varaa työpajan sähköpostitse osoitteesta info@helinamuseo.fi.
Muuta huomioitavaa: Työpajaan tarvitaan luokkatila, nettiyhteys, kannettava tietokone ja seinä, johon voi heijastaa purkutilanteessa katsottavia videoita. Pelin ohjaaja tuo pelissä tarvittavat tavarat mukanaan
Junior Ciné: elokuvanäytös Kupla perjantaina 25.8. klo 13 alkaen
Toisen asteen kutsuvierasnäytöksessä esitetään elokuvana Aleksi Salmenperän ohjaama Kupla (Suomi 2022). Lämminhenkisessä draamakomediassa 16-vuotias Eveliina päättää lopettaa äitinsä avioliiton ulkopuolisen rakkaussuhteen – lupaa kysymättä ja keinoja kaihtamatta.
Näytökseen saapuu paikalle vieraaksi elokuvassa Eveliinaa esittävä näyttelijä Stella Leppikorpi sekä Juhoa esittävä näyttelijä Amos Brotherus, jotka näytöksen jälkeen kertovat näyttelijäntyöstä.
Näytös järjestetään yhteistyössä Mediametkan kanssa.
OPS: vuorovaikutusosaaminen, hyvinvointiosaaminen
Tapahtumapaikka: Kino Tapiola, Mäntyviita 2, 02110 Espoo
Kesto: noin 2 h 45 min
Ryhmäkoko: -
Kieli: suomi
Varausohje: Paikat Junior Cinén esityksissä täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lomakkeella verkkosivujen kautta juniorcine.fi(ulkoinen linkki).
Modernin taiteen museo EMMA: Taide on mua varten
Museovierailu on oppaan tukema yhteinen tilaisuus päästä tutustumaan taiteeseen itsenäisemmin.
Vierailu alkaa WeeGeen aulasta, jossa opas on ryhmää vastassa. Ensin tutustutaan yhdessä keskustellen muutamiin teoksiin vaikuttamisen, itseilmaisun ja kestävyyden teemojen kautta. Osallistujat pääsevät tämän jälkeen etsimään itsenäisesti heitä kiinnostavia teoksia ja syventymään niihin tehtävien avulla. Lopuksi kokoonnutaan yhteen ja jaetaan kokemuksia.
Museovierailu on osa EMMA:n toisen asteen taidevierailu -kokonaisuutta, johon liittyy etukäteen katsottava video ja syventävät tehtävät. Videotallenne löytyy EMMAn verkkosivustolta(ulkoinen linkki).
Tapiola Sinfonietta: Tunturin tarina -elokuvakonsertti pe 1.12.2023 klo 10 ja 13
Tunturin Tarina -elokuva vie katsoja läpi Lapin erämaiden aina Pohjoiselle jäämerelle asti. Se on myyttinen kertomus, jossa pohjoisen eläimet saavat näkyvän roolin. Elokuvan musiikin on säveltänyt monesti palkittu, Jussi-palkinnonkin voittanut Panu Aaltio. Joulukuussa 2021 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa soi Tapiola Sinfoniettan ja kansainvälisesti menestyneen Tuuletar-lauluyhtyeen musiikki. Nyt tämän kaiken voi kokea ensi kertaa taianomaisena live-esityksenä Espoossa.
Yhteistyössä: Espoo Ciné & Matila & Röhrn Production
Tapiola Sinfonietta
Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Tuuletar, lauluyhtye
Panu Aaltio: sävellys
Elokuvan ohjaus: Marko Röhrn
Elokuvan tuotanto: MRP Matila Röhrn Productions / Hanna Kauppi
Rolf Gustavson & Vili Robert Ollila, orkestrointi
Teatern Fabel: Rockpojken 3.0.
Rockpojken 3.0:n päähenkilö viettää enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa ja digitaalisen pelaamisen parissa kuin todellisuudessa. Esitys kertoo ruotsin kielestä ja siitä, miten tärkeää on ilmaista itseään sanojen ja puheen keinoin.
Rockpojken är en föreställning om det svenska språket. Temat för Rockpojken har alltid varit vikten av att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift. En replik i föreställningen konstaterar; ¨Har man inget språk kan man inte uttrycka vad man innerst inne känner, tänker eller tycker¨. Teater Fabels version av Rockpojken betonar dagens digitala kommunikation och utmaningarna med det begränsade utrymmets uttryck; twitter och chat, samt de flera språkens inverkan på uttrycken. Ett viktigt tema i föreställningen är även problemet med hatretorik på nätet.
OPS: Vuorovaikutusosaaminen, hyvinvointiosaaminen
Tapahtumapaikka: Oppilaitoksen liikuntasali tai juhlatila
Kesto: noin 45 min
Ryhmäkoko: max 200 henkilöä, minim. 65 henkilöä
Kieli: ruotsi
Varausohje: Varaukset +358 44 2392478 tai teaterfabelrf@gmail.com
Opiskelijalle
Vapaa-ajan kulttuurikokemus
Onnea toisen asteen opiskelija! Olet oikeutettu maksuttomaan vapaa-ajan kulttuurikokemukseen kun opiskelet Omniassa, Ammattiopisto Livessä Leppävaarassa tai lukiossa Espoossa. Voit valita sinua itseäsi kiinnostavan elokuvan Kino Tapiolan ohjelmistosta, ja mennä näytökseen sinulle parhaiten sopivaan aikaan. Rentouttavaa elokuvahetkeä sinulle!
Miten hyödynnän vapaa-ajan kulttuurikokemuksen?
Maksuton elokuvalippu on lunastettavissa opiskelijakorttisovellusten välityksellä.
Lukiolaisilla on käytössä Frank App -opiskelijakorttisovellus, Omniassa ja ammattiopisto Livessä on käytössä Slice.fi-sovellus.
Sovellus ladataan sovelluskaupasta. Pääset kirjautumaan sovellukseen tunnuksilla. Tunnukset saat rekisteröitymällä palveluun. Rekisteröityäksesi sinulta kysytään henkilötietoja ja opiskelupaikkasi.
Maksuton elokuvalippu löytyy opiskelijaetujen valikoimasta nimellä ”Kulttuurikokemus.”
Lunasta elokuvalippusi Kino Tapiolan lipunmyynnissä.
Varaudu näyttämään opiskelutodistus.
Vapaa-ajan kulttuurikokemus on voimassa 31.12.2023 saakka.