Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus

Espoo järjestää viisi vuotta täyttäville lapsille maksutonta varhaiskasvatusta neljä tuntia päivässä, yhteensä 20 tuntia viikossa. Oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen alkaa elokuussa ja paikkaa on haettava viimeistään neljä kuukautta ennen haluttua aloituspäivää. Jos lapsesi osallistuu jo varhaiskasvatukseen, sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta.

Kuva: Elena Savina

Lapsella on oikeus osallistua maksuttomaan 20 tunnin varhaiskasvatukseen sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Maksutonta varhaiskasvatusta tarjotaan elokuun alusta seuraavan vuoden heinäkuun loppuun. Sitä järjestetään arkisin neljä tuntia päivässä klo 8–13 välillä, mutta tarkempi ajankohta vaihtelee hieman eri päiväkodeissa.

Maksutonta varhaiskasvatusta voi saada kunnallisessa, palvelusetelillä toimivassa tai ostopalvelupäiväkodissa. Myös osa yksityisistä päiväkodeista ja perhepäivähoitajista tarjoaa viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta.

Hakeminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen

Voit hakea lapsellesi paikkaa syksyllä 2023 alkavaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen, jos hän on syntynyt vuonna 2018.

Täytä sähköinen hakemus osoitteessa www.espoonvarhaiskasvatus.fi(ulkoinen linkki) viimeistään neljä kuukautta ennen haluttua aloitusajankohtaa. Kirjaudu sisään sivun oikeasta yläkulmasta. Sivusto vaatii vahvan tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, hakemuksen voi täyttää myös paperisena. Lähetä hakemus silloin varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen. Tulostettavan lomakkeen voit ladata täältä.

Jos lapsi on jo varhaiskasvatuksessa tai olet jo tehnyt hakemuksen syksylle, sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta. Lapsen varhaiskasvatusmaksussa otetaan huomioon maksuttoman varhaiskasvatuksen osuus.

Noudatamme hakemusten käsittelyssä varhaiskasvatuslain mukaisia käsittelyaikoja.

Kotihoidon tuki ja maksuton varhaiskasvatus

Maksuton varhaiskasvatus vaikuttaa perheen saamaan kotihoidon tukeen. Jos lapsesi osallistuu maksuttomaan varhaiskasvatukseen, lapsesta ei voi saada sisaruskorotusta.

Jos lapsi on yksityisessä päiväkodissa

Osa yksityisistä päiväkodeista ja perhepäivähoitajista tarjoaa myös maksutonta 20 tunnin varhaiskasvatusta. Tätä varten Espoossa on käytössä viisivuotiaiden kuntalisä. Sen avulla yksityiset palveluntuottajat voivat antaa alennusta varhaiskasvatusmaksusta.

Voit tiedustella asiaa yksityisen hoidon tuella toimivasta päiväkodista tai perhepäivähoitajalta. Jos maksutonta varhaiskasvatusta ei ole tarjolla, voit halutessasi hakea lapselle paikkaa muualta.

Myös muissa kunnissa toimivat yksityiset päiväkodit ja perhepäivähoitajat voivat tarjota maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille espoolaislapsille. Espoo ei kuitenkaan saa näistä lapsista ja toimipaikoista suoraan tietoja Kelalta. Palveluntuottajan on siis oltava asiasta erikseen yhteydessä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen (vaka.palveluohjaus@espoo.fi).

Lisätiedot

Lisätietoa viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta voit kysyä tarvittaessa varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta tai lapsesi varhaiskasvatusyksikön johtajalta. 

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen palvelunohjaus

+358 9 81627600Postiosoite PL 3125 02070 Espoon kaupunki

Servicehandledning
Maanantai klo 9–11 ja 12–14
Tiistai klo 13–16
Keskiviikko klo 9–11 ja 12–14
Perjantai klo 9–12

Ruotsinkielinen palveluohjaus neuvoo ja ohjaa perheitä ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen hakemisessa sekä lasten hoidon tukiin liittyvissä asioissa.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus

+358 9 81631000Postiosoite PL 3125 02070 Espoon kaupunki

Puhelinneuvonta

Maanantai klo 9-13
Tiistai klo 9-13
Keskiviikko klo 9-13
Torstai klo 13-16
Perjantai klo 9-13

Palveluohjaus neuvoo ja ohjaa perheitä varhaiskasvatukseen hakemisessa sekä lasten hoidon tukiin liittyvissä asioissa.