Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus

Espoo järjestää viisi vuotta täyttäville lapsille maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen alkaa elokuussa ja paikkaa on haettava viimeistään neljä kuukautta ennen haluttua aloituspäivää. Jos lapsesi osallistuu jo varhaiskasvatukseen, sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta.

Tarjoamme viisivuotiaille espoolaislapsille maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Lapsella on oikeus osallistua maksuttomaan varhaiskasvatukseen sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Maksutonta varhaiskasvatusta tarjotaan elokuun alusta seuraavan vuoden heinäkuun loppuun. Sitä järjestetään arkisin neljä tuntia päivässä klo 8–13 välillä, mutta tarkempi ajankohta vaihtelee hieman eri päiväkodeissa.

Maksutonta varhaiskasvatusta voi saada kunnallisessa, palvelusetelillä toimivassa tai ostopalvelupäiväkodissa. Myös osa yksityisistä päiväkodeista ja perhepäivähoitajista tarjoaa viisivuotiaille maksutonta varhaiskasvatusta.

Hakeminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen

Voit hakea lapsellesi paikkaa syksyllä 2022 alkavaan maksuttomaan varhaiskasvatukseen, jos hän on syntynyt vuonna 2017.

Täytä sähköinen hakemus osoitteessa www.espoonvarhaiskasvatus.fi(ulkoinen linkki) viimeistään neljä kuukautta ennen haluttua aloitusajankohtaa. Kirjaudu sisään sivun oikeasta yläkulmasta. Sivusto vaatii vahvan tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, hakemuksen voi täyttää myös paperisena. Lähetä hakemus silloin varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen. Tulostettavan lomakkeen voit ladata täältä.

Jos lapsi on jo varhaiskasvatuksessa tai olet jo tehnyt hakemuksen syksylle, sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta. Lapsen varhaiskasvatusmaksussa otetaan huomioon maksuttoman varhaiskasvatuksen osuus.

Noudatamme hakemusten käsittelyssä varhaiskasvatuslain mukaisia käsittelyaikoja.

Kotihoidon tuki ja maksuton varhaiskasvatus

Maksuton varhaiskasvatus voi vaikuttaa perheen saamaan kotihoidon tukeen. Jos lapsesi osallistuu maksuttomaan varhaiskasvatukseen, perheenne ei voi saada kotihoidon tuen Espoo-lisää eikä sisaruskorotusta.

Jos lapsi on yksityisessä päiväkodissa

Osa yksityisistä päiväkodeista ja perhepäivähoitajista tarjoaa myös maksutonta varhaiskasvatusta. Tätä varten Espoossa on käytössä viisivuotiaiden kuntalisä. Sen avulla yksityiset palveluntuottajat voivat antaa alennusta varhaiskasvatusmaksusta.

Voit tiedustella asiaa yksityisen hoidon tuella toimivasta päiväkodista tai perhepäivähoitajalta. Jos maksutonta varhaiskasvatusta ei ole tarjolla, voit halutessasi hakea lapselle paikkaa muualta.

Myös muissa kunnissa toimivat yksityiset päiväkodit ja perhepäivähoitajat voivat tarjota maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille espoolaislapsille. Espoo ei kuitenkaan saa näistä lapsista ja toimipaikoista suoraan tietoja Kelalta. Palveluntuottajan on siis oltava asiasta erikseen yhteydessä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen (vaka.palveluohjaus@espoo.fi).

Lisätiedot

Lisätietoa viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta voit kysyä tarvittaessa varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta tai lapsesi varhaiskasvatusyksikön johtajalta. 

Småbarnspedagogikens servicehandledning

09 816 27600Postadress PB 3125 02070 Esbo stad

Servicehandledning
Måndag kl. 9–11 och 12–14
Tisdag kl. 13–16
Onsdagar kl. 9–11 och 12–14
Fredag kl. 9–12

Servicehandledningen ger råd och hjälper familjer att ansöka om plats i småbarnspedagogiken samt om stöd för vård av barn.

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus

+358 9 816 31000Postiosoite PL 3125 02070 Espoon kaupunki

Puhelinneuvonta

Maanantai klo 9-12
Tiistai klo 9-12
Keskiviikko klo 9-12
Torstai klo 9-12
Perjantai klo 9-12

Palveluohjaus neuvoo ja ohjaa perheitä varhaiskasvatukseen hakemisessa sekä lasten hoidon tukiin liittyvissä asioissa.

Koko Espoo