Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen toisen asteen päättötutkinto, jonka kokeita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Tutkinnon kokeilla selvitetään, miten hyvin kokelas on saavuttanut lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden.
Kaikki koesuorituksesi näkyvät Oma Opintopolku -palvelussa.
Linkki Oma Opintopolku -palveluun: (avautuu uuteen välilehteen)https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
YO-tutkinnon rakenne, ohjeet, tutkintomaksut, erityisjärjestelyt, oikaisupyyntö
Lue lisää ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta tästä linkistä: (avautuu uuteen välilehteen)https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/kokelaille(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Uusi tutkintorakenne
Keväällä 2022 tai sen jälkeen tutkintonsa suorittamisen aloittavan kokelaan on sisällytettävä ylioppilastutkintoon on vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.
Äidinkieli | + | Matematiikka |
Toinen kotimainen kieli | Vieras kieli | Reaaliaine |
---|---|---|---|---|---|
kaikille pakollinen |
Kokelaat eivät enää sitovasti valitse kokeita pakollisiksi tai ylimääräisiksi ilmoittautumisen yhteydessä. Tutkinnon suorittaminen alkaa, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran suorittamaan ylioppilastutkinnon kokeita.
Ennen kevättä 2022 tutkintonsa aloittaineiden kokelaiden tutkinnon rakenne
Kokelaan on sisällytettävä ylioppilastutkintoonsa neljän aineen kokeet. Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen ja sen lisäksi kokelas voi valita kolme muuta tutkinnon pakollista koetta seuraavien kokeiden joukosta: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka ja ainereaalikoe. Yhden suoritetuista on oltava pitkän oppimäärän koe.
Ainereaalikokeet
Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi ainereaaliaineiden koepäivää. Eri aineiden kokeet jakautuvat kahdelle koepäivälle seuraavasti:
Ainereaalikokeiden jakautuminen kahdelle eri koepäivälle
SAMANA PÄIVÄNÄ | SAMANA PÄIVÄNÄ |
---|---|
biologia | kemia |
filosofia | maantiede |
fysiikka | terveystieto |
historia | uskonto ja elämänkatsomustieto |
psykologia | yhteiskuntaoppi |
Kokelas voi osallistua yhdellä tutkintokerralla (esim. kevään tutkintokerralla) yhteen kokeeseen samana päivänä suoritettavista kokeista. Hän voi samalla tutkintokerralla osallistua toiseen ainereaalikokeeseen, joka järjestetään eri päivänä. Mikäli kokelas haluaa osallistua kahteen samana päivänä järjestettävään kokeeseen, on hänen hajautettava tutkintonsa suorittamista ja jaettava reaalikokeet eri tutkintokerroille.
Kokelas voi suorittaa suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärään kokeen, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame ja hän on opiskellut suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaiset opinnot.
Ylioppilastutkintolautakunta voi hakemuksesta painavan syyn vuoksi myöntää oikeuden suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeen suorittamiseen muulle kuin edellä tarkoitetulle kokelaalle.
Hakemus tehdään kirjallisesti ennen kuin kokelas ilmoittautuu kokeeseen. Uudet määräykset koskevat ensimmäisen kerran syksyn 2019 tutkinnon toimeenpanoa.
Tutkintoon vaadittavat kokeet suoritetaan enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana. Opiskelija tekee lukion aikana suunnitelman oman ylioppilastutkintonsa kokeista Wilmaan.
Kokeiden uusiminen
Hylätyn kokeen voi uusia kolme kertaa kolmella seuraavalla tutkintokerralla. Jos kokelas tulee hylätyksi jossakin valmistumisen edellyttämässä kokeessa kolmannella tutkintokerralla, tutkinnon suorittaminen voi siis ulottua kuuteen tutkintokertaan.
Hyväksyttyä koetta voi uusia rajoituksetta. Tutkinnon valmistumisen jälkeen hylättyä koetta voi uusia rajoituksetta ja tutkintoa voi täydentää uusilla tutkintoaineilla ja oppimäärillä.
Koko tutkinto katsotaan hylätyksi, jos kokelas ei ole suorittanut tutkintoa kolmen tutkintokerran, hylätyn kokeen uusimiseen käytettävien tutkintokertojen ja mahdollisten tutkinnon keskeytymisestä myönnettyjen jatkokausien mukaisessa ajassa. Tutkinnon suorittamisen voi tällöin aloittaa uudelleen. Kokelas voi sisällyttää hylättyyn tutkintoon sisältyneet hyväksytyt kokeet uuteen tutkintoon kolmen vuoden ajan aiemmin suoritetun kokeen hyväksymisestä.
Tutkinnon täydentäminen
Kun ylioppilastutkinto on hyväksytysti suoritettu, voi tutkintoa täydentää sellaisten oppiaineiden kokeilla, jotka eivät vielä sisältyneet tutkintoon. Tutkintoa voi myös täydentää sellaisten oppiaineiden kokeilla, jotka ovat eritasoisia kuin jo suoritetut saman oppiaineen kokeet. Esimerkiksi, jos kokelas on tutkinnon aikana suorittanut lyhyen matematiikan kokeen, voi hän myöhemmin täydentää tutkintoa pitkän matematiikan kokeella.
Ilmoittautuminen
Tutkintoon ilmoittautuminen tapahtuu kaksi kertaa lukuvuodessa keväällä seuraavan syksyn tutkintoon ja syksyllä seuraavan kevään tutkintoon. Kutakin ilmoittautumisajankohtaa edeltää lukiossa järjestettävä Ylioppilastutkinto-info, johon opiskelijat osallistuvat. Infossa rehtori antaa ohjeet ilmoittautumiseen. Opiskelija ilmoittautuu tutkintoon täyttämällä Wilman ilmoittautumislomakkeelle ne kokeet, joihin osallistuu seuraavalla tutkintokerralla. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee valita kokeen taso. Ilmoittautuminen edellyttää ylioppilastutkintosuunnitelmaa, joka on opiskelijan Wilmassa Opintosuunnitelma-lomakkeella. Opiskelija vahvistaa kirjallisesti ilmoittautumisensa lukion antamien ohjeiden tavalla.
Tutkintoon ilmoittautuminen edellyttää, että kokelas on suorittanut kirjoitettavan aineen pakolliset kurssit/opintojaksot.
Kevään tutkintoon ilmoittaudutaan viimeistään joulukuun 1. päivänä ja syksyn tutkintoon viimeistään kesäkuun 5. päivänä.
Tutkintoon osallistuville opiskelijoille lukio järjestää kaksi erillistä Yo-info-tilaisuutta ennen kutakin tutkinnon järjestämiskertaa. Kokelaan tulee osallistua ennen jokaista tutkintokertaa, jolloin hän suorittaa ylioppilastutkinnon kokeita.
Ensimmäisen infon sisältönä ovat tutkinnon määräykset ja ohjeet sekä . kokeisiin ilmoittautumisen ohjeet ja päivämäärät. Toisessa infossa sisältönä on koetilanteisiin valmistautuminen. Yo-infojen ajankohdat löytyvät Kalenterista.
3.11.2022 Yo-info-materiaali
Ladattavat tiedostot
Kokelas, joka lukion päättövuonna kolmannen jakson loppuun mennessä on suorittanut lukion oppimäärän voi keskittyä täysipainoisesti ylioppilastutkintoon valmistautumiseen. Ennen tutkinnon kirjallisia kokeita järjestetään tutkintoon kuuluvissa aineissa yo-valmennusta, jossa kerrataan ja syvennetään opiskeltuja kokonaisuuksia. Yo-valmennusryhmiin ilmoittaudutaan Wilman Tentit-toiminnolla.
Preliminääri on ylioppilaskokeeseen valmistava harjoituskoe, joka järjestetään ainakin äidinkielessä ja matematiikassa. Kokeessa kartoitetaan opiskelijan tieto- ja taitotaso sekä ajankäytönhallinta ylioppilaskoetilanteessa. Preliminääri arvioidaan kuten ylioppilaskoe ja järjestetään pääsääntöisesti ennen talvilomaa.
Ylioppilaskokeen tarkistaa ensin oman oppilaitoksen opettaja ja hänen antamansa alustavat pisteet ovat nähtävillä Wilman lomakkeella Yo-kirjoitukset, tulosluettelo kahden viikon sisällä koepäivästä.
Ylioppilastutkintolautakunta arvostelee lopullisesti kaikki suoritukset. Sensorit antavat pisteitä lautakunnan ja kunkin ainejaoksen sensorikokouksessa yhteisesti päätettyjen arvostelukriteerien mukaisesti. Lautakunta päättää arvosanojen pisterajat kullakin tutkintokerralla erikseen, kun arvostelutyö on saatu päätökseen.
Tulosten julkaisupäivä ilmoitetaan lukiolla kokelaille heti, kun se on tiedossa. Tulokset ja kokeet ovat nähtävissä Wilmassa sekä Opintopolku-palvelussa tulosten julkaisemisen jälkeen ( https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/(ulkoinen linkki))
Kokeiden pisterajat julkaistaan lautakunnan sivuilla (https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/pisterajat(ulkoinen linkki))
Ylioppilastutkinnon kokeiden arvosanat:
laudatur (L) = 10
eximia cum laude approbatur (E) = 9
magna cum laude approbatur (M) = 8
cum laude approbatur (C) = 7
lubenter approbatur (B) = 6
approbatur (A) = 5
improbatur (I)= hylätty
Lukion oppimäärä ja päättötodistus
Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät hyväksytysti ja lukio-opintojen vähimmäismäärä 75 kurssia/150 opintopistettä täyttyy. Lukion oppimäärän tulee sisältää vähintään 10kurssia/20 opintopistettä valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Muista kuin pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opinnot.
Lukion päättötodistus on edellytys ylioppilastodistuksen saamiselle.
Lukio järjestää ylioppilasjuhlat kaksi kertaa lukuvuodessa syys- ja kevätlukukauden lopussa. Mikäli opiskelija haluaa osallistua ylioppilasjuhlaan keväällä ja saada tutkintotodistuksensa juhlassa, tulee lukion oppimäärä olla hyväksytysti suoritettuna ja suoritukset opintorekisterissä huhtikuun loppuun mennessä (30.4.) Syksyn juhliin osallistuvien osalta lukion oppimäärä tulee olla suoritettuna ja suoritukset opintorekisterissä lokakuun loppuun mennessä (30.10). Edellä mainituista ajankohdista ei voida poiketa.
Mikäli opiskelija haluaa valmistua ja saada tutkintotodistuksensa muina ajankohtina, on se mahdollista. Tässä tapauksessa opiskelijan tulee olla yhteydessä kansliaan.