Opiskelun tuki ja hyvinvointi
Ryhmänohjaus
Ryhmänohjaaja (RO) on oman ryhmänsä ensisijainen yhteyshenkilö koulun ja huoltajien välillä. Ryhmänohjaaja seuraa opiskelijan opintojen etenemistä ja poissaoloja sekä tukee opiskelijaa opintoihin liittyvissä asioissa. Ryhmänohjaaja on tarvittaessa yhteydessä huoltajiin. Ryhmänohjaajalta saa käytännön tietoa yleisistä suoritusohjeista, koulun käytänteistä sekä muista kouluyhteisön ohjeista ja tiedotusasioista.
Ensimmäisenä lukiovuotena ryhmänohjaaja tapaa ryhmänsä opiskelijoita säännöllisesti viikoittain omassa kotiluokassaan. Tarkat tapaamisajat näkyvät opiskelijan Wilman työjärjestyksestä. Kaksi kertaa jaksossa on 30 min pituinen ryhmänohjaustuokio keskiviikkoisin klo 12:30–13:00. Tällöin käydään läpi jakson arviointia ja opintojen edistymistä sekä käsitellään kulloinkin ajankohtaista ryhmänohjauksen teemaa.
Ryhmänohjaajat ja kotiluokat
22A Kirsi Sipiläinen SIP luokka 152
22B Jenni Harra HAJ luokka 041
22C Liisa Satukangas SAL luokka 124
22D Riitta Tuovinen TUO luokka 132
22E Vesa Kuronen KUV luokka 131
22F Sanna Makkonen MAS luokka 121
21A Katri Tuloisela TUK luokka 122
21B Heini Virtanen VIH luokka 263
21C Hanna Hellsten HEL luokka 223
21D Hanna Kaisa Hukio HUK luokka 133
21E Henrik Helanne HEH luokka 241
21F Tarjaleena Suontausta SUT luokka 264
20A Johanna Kumenius KUJ luokka 253
20B Anna-Maija Mäkinen MÄK luokka 222
20C Heljä Renfors REH luokka 251
20D Erkki Heikkilä-Kyyhkynen HEE luokka 123
20E Juha Ruotsalainen RUJ luokka 221
19M Marjut Lindqvist LIN
19S Sini Kiviluoto KIS
Opinto-ohjaajat Sini Kiviluoto (ABC-ryhmät sekä 19S) ja Marjut Lindqvist (DEF-ryhmät sekä 19M) ovat tavattavissa päivittäin opiskelijoiden asioita varten opinto-ohjaajien työhuoneissa.
Voit varata ajan opinto-ohjaajallesi Wilman tapahtumakutsusta tai voit asioida opinto-ohjaajan luona välitunnilla. Opinto-ohjaajan kanssa on mahdollista keskustella kaikenlaisista opiskeluun liittyvistä kysymyksistä, kuten opiskelutekniikoista, kurssivalinnoista sekä jatko-opintovaihtoehdoista ja hakemisesta korkeakouluopintoihin. Opiskelutekniikoista löydät lisätietoa tästä linkistä(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki). Opintosuunnitelma tarkistetaan opinto-ohjaajan kanssa, jos opintoaikaa pidennetään kolmesta vuodesta.
Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi opinto-ohjaus muodostuu opinto-ohjauksen kursseista OP01 ja OP02, jotka sisältävät mm. henkilökohtaisen opintosuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman ja jatko-opintosuunnitelman laatimisen. Opinto-ohjaajat järjestävät opiskelijoille myös pienryhmäohjausta, jossa voidaan käsitellä esim. opiskelutekniikkaa, ylioppilastutkintoa, kurssivalintoja tai jatko-opintoja koskevia asioita.
Aineenopettajat ohjaavat oman oppiaineensa opiskelussa ja perehdyttävät opiskelijat ylioppilastutkinnon kannalta olennaisiin asioihin omassa aineessaan.
Opinto-ohjaajien puhelinnumerot:
Sini Kiviluoto (A, B ja C-ryhmät) +358 40 5525407
Marjut Lindqvist (D, E ja F-ryhmät) +358 46 8772596
Lukio-opintojen alussa opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua lukiseulaan, jossa kartoitetaan kielelliset taidot (lukemisen nopeus, sujuvuus ja tarkkuus, luetun ymmärtämisen taidot ja oikeinkirjoitus). Erityisopettaja varaa tarvittaessa opiskelijalle henkilökohtaisen tapaamisajan, jossa kartoitetaan tarkemmin oppimista ja suunnitellaan tarvittavia tukikeinoja.
Oppimiseen liittyvissä vaikeuksissa on mahdollista saada opiskelutaitojen opetusta ja yksilöllisesti räätälöityä tukea erityisjärjestelyinä. Tukiopetusta oppiainesisältöihin liittyen voi kysyä aineenopettajilta.
Ylioppilastutkintolautakunta määrittää tuen ja erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksiin. Näistä löytyy tietoa osoitteessa ylioppilastutkinto.fi. Tarkempia menettelyohjeita voi kysyä erityisopettajalta, opinto-ohjaajalta tai rehtorilta.
Lue lisää erityisopetuksesta lukiossa
Kaitaan lukiossa erityisopettajina toimivat Helena Antola ja Päivi Perenius. Päivi on Kaitaalla pääsääntöisesti maanantaisin ja torstaisin, Helena joka päivä.
Erityisopettajat tavoitat parhaiten Wilma-viestillä tai puhelimitse. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@opetus.espoo.fi.
Päivin puhelinnumero on 046-877 2835 ja Helenan 040-6366443
Opiskeluhuollon tavoitteena on opiskelijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen sekä yksilönä että yhteisön jäsenenä. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä, koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijalla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuoltotyössä luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen opiskelijaan ja huoltajaan on ensisijaisen tärkeää.
Alla mainittujen tahojen lisäksi ryhmänohjaaja auttaa ja kuuntelee opiskelijahyvinvointiin liittyvissä asioissa. Jos haluat keskustella hyvinvointiisi liittyvistä asioista, ota yhteyttä ryhmänohjaajaasi tai suoraan opiskelijahuoltohenkilökuntaan.
Opiskelijoilla on oikeus saada maksutta sellainen opiskeluhuolto, jota koulutukseen osallistuminen edellyttää lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden sairaanhoitopalveluja. Espoon suomenkielinen opetustoimi järjestää kuraattori- ja psykologipalvelut oppilaitosten ja opiskelijoiden käyttöön. Sosiaali- ja terveystoimi järjestää oppilaitosten opiskeluterveydenhuoltopalvelut. Lääkäripalveluista vastaa Espoon terveyspalvelut.
Kuraattori on lukion sosiaalityöntekijä. Hänen kanssaan voi keskustella kaikkiin sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä asioista, kuten ihmis- ja perhesuhteista, erilaisista elämänmuutoksista sekä opiskelijan sosiaaliturvasta. Opiskelija on tervetullut keskustelemaan myös, jos oma kehitys tai itsenäistyminen mietityttävät, poissaoloja kertyy tai motivaatio opiskeluun katoaa. Kuraattorin pääasiallisimmat työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan kanssa. Tarvittaessa kuraattori on yhteydessä myös nuoren vanhempiin tai muihin ammattiryhmiin, sekä ohjaa nuoren jatkohoitoon tai muiden palvelujen piiriin.
Kuraattorimme Otso Vapaavuori tapaa opiskelijoita sovitusti lukiolla. Hänet tavoittaa puhelinnumerosta +358 50 3131127 (myös tekstiviestit), Wilmaviestillä sekä sähköpostilla. Myös lukiolaisen vanhemmat voivat olla kuraattoriin yhteydessä, jos heillä nousee huoli omasta nuoresta tai perheen tilanteesta.
Opiskeluhuollon psykologi ohjaa, neuvoo ja tukee lukiolaisia yksilötapaamisilla hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Tavoitteena on opiskelijoiden myönteisen nuoruusiän kehityksen, toimintakyvyn ja mielenterveyden tukeminen. Psykologin vastaanotolle hakeutumisen syinä voivat olla esim. väsymys, stressi, ahdistuneisuus, jännittäminen, masentuneisuus, ihmissuhteet, äkilliset elämänmuutokset ja kriisitilanteet, opintojen sujumiseen liittyvät asiat tai tulevaisuuden suunnitelmat.
Psykologin vastaanotolla järjestettävät tapaamiset ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Käyntimäärät ja niiden toteuttamistapa sovitaan yksilöllisesti opiskelijan kanssa. Tapaamiset järjestetään työpäivän aikana, ja tarvittaessa psykologi kirjoittaa opiskelijalle poissaolotodistuksen oppitunnin ajaksi. Opiskelija voi hakeutua vastaanotolle itse tai esimerkiksi huoltajan, terveydenhoitajan, ryhmänohjaajan tai opinto-ohjaajan suosittelemana.
Psykologi on myös lukion yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän ja kriisiryhmän jäsen. Erikseen sovitusti psykologi osallistuu opiskelijan asioiden selvittelyyn monialaisessa asiantuntijaryhmässä.
Psykologi Aada Ahola on tavattavissa Kaitaan lukiolla tiistaisin, parillisten viikkojen perjantaina sekä satunnaisesti torstaisin.
Yhteyden saa joko Wilma-viestillä tai
aada.ahola@luvn.fi
Terveydenhoitaja on lukiolla pääsääntöisesti tavattavissa maanantaisin ja tiistaisin.
Terveydenhoitajan työn ja opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ennaltaehkäisy ja omahoitoon opastaminen. Terveydenhoitajan puoleen voi kääntyä rokotus-, seksuaalineuvonta-, raskaudenehkäisy-, päihde- ja mielenterveysasioissa sekä muissa terveyteen liittyvissä asioissa.
Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana opiskelijalla on mahdollisuus tulla terveydenhoitajan terveystarkastukseen. Tarpeen mukaan terveystarkastukseen voi varata ajan milloin tahansa opiskeluiden aikana. Terveydenhoitaja voi tarvittaessa ohjata opiskelijan lääkärin tai muiden asiantuntijoiden vastaanotolle.
Avovastaanotolle voi hakeutua ilman ajanvarausta. Avovastaanotto on maanantaisin ja tiistaisin klo 12-13. Avovastaanotolle voi tulla keskustelemaan huolista tai mieltä painavista asioista, kysymään neuvoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista, varaamaan aikaa terveydenhoitajalle tai koululääkärille ja varaamaan aikaa muun muassa rokotukseen.
Opiskeluterveydenhuollon lääkärin terveystarkastukseen tarjotaan mahdollisuus pääsääntöisesti toisen opiskeluvuoden aikana. Tarkastus painottuu sairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen terveydentilan ongelmien havaitsemiseen.
Kutsunnanalaisille pojille ja varusmiespalvelukseen hakeutuville tytöille tehdään ennakkoterveystarkastus.
Lääkärin kannanotto on tärkeä opiskelukykyä ja opinnoissa selviämistä uhkaavissa tilanteissa, muun muassa mielenterveyden ongelmissa, joiden selvittely ja hoito suunnitellaan yhdessä terveydenhoitajan ja opiskeluhuollon muiden ammattilaisten kanssa. Sairauksien tarkempi diagnostiikka ja hoito sekä pitkäaikaissairauksien seuranta eivät sisälly opiskeluterveydenhuoltoon, vaan tarvittaessa opiskelija ohjataan terveysasemalle tai erikoissairaanhoidon arvioon. Opiskeluterveydenhuollon sairaanhoito on opiskelukykyä ylläpitävää hoitoa. Opiskeluterveydenhuollossa ei kirjoiteta sairaslomatodistuksia.
Tapaturmien ensiavusta huolehditaan yhdessä muun oppilaitoksen henkilöstön kanssa.
Espoon keskitetty opiskeluterveydenhuollon toimipiste, Virastopiha 2 c, 3. krs tarjoaa toisen asteen opiskelijoille terveyden- ja sairaanhoidon palveluja.
Opiskeluterveydenhuollon keskitetty ohjaus, neuvonta ja ajanvaraus p. +358 9 81661234 ma-pe 9-13
Meillä on nyt myös TerkkariChat!
Terveydenhoitaja
Anne King
p. +358 40 6369209
Voit olla yhteydessä terveydenhoitajaan myös Wilman välityksellä.
Tarkemmat vastaanottoajat löytyvät terveydenhoitajan työhuoneen ovelta.
Lisätietoja ja TerkkariChat löytyy tästä linkistä menemällä Espoo.fi-sivujen terveyspalvelut ja koululaiset ja opiskelijat.(ulkoinen linkki)
Opiskelijatodistus ja opiskelijakortti
Opiskelijatodistuksen voit hakea kansliasta. Voit saada sen avulla opiskelija-alennuksen esim. kuntosaleilta, kirjakaupasta jne.
Suomen Lukiolaisten Liitto tarjoaa maksullista opiskelijakorttia, mutta sitä ei ole välttämätöntä hankkia. Lisätietoja Lukiolaisten liiton kortista tästä linkistä.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Opintotuki: opintoraha, asumislisä, opintolaina
Kelan opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat 17 vuoden ikä ja
- päätoiminen opiskelu (150 opintopistettä/75 kurssia lukiossa)
- opinnoissa edistyminen (vähintään 20 opintopistettä tai 2 yo-tutkintoa/lukukausi)
- tuen tarve (vanhempien tulot voivat vaikuttaa tuen määrään)
- ks. tarkempi ohje Kelan sivuilta(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki).
Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotukeen kuuluvat
- opintoraha
- opintorahan huoltajakorotus
- opintorahan oppimateriaalilisä
- opintolainan valtiontakaus
- asumislisä (vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevilla ja asuvilla sekä kansan- tai urheiluopiston maksullisilla linjoilla opiskelevilla, jotka asuvat opiston asuntolassa).
Voit tarkistaa menemällä tästä linkistä opintotuen laskuriin(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki), voitko saada opintotukea ja kuinka paljon.
Opintorahan oppimateriaalilisä
Opintorahan oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk.
Voit saada oppimateriaalilisää, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- olet lapseton ja naimaton opiskelija
- vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa
- asut vanhempasi luona ja olet alle 20-vuotias tai asut itsenäisesti ja olet alle 18-vuotias.
Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) suorittavat. Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija ei voi saada opintorahan oppimateriaalilisää(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki). Muuta opintotukea(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) hän voi saada samoin kuin muut opiskelijat. Kela myöntää oppimateriaalilisän automaattisesti opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Jos et vielä saa mitään opintotukea (opintorahaa, opintolainan valtiontakausta tai opintotuen asumislisää), hae opintotukea opintotukihakemuksella.
Huomio! Oppilaitos seuraa opintojen edistymistä ja ilmoittaa Kelaan. Mikäli ne eivät edisty, tuki keskeytetään.
Opintotukihakemuksen voit tehdä verkossa Kelan sivuilla tai paperiversiona ja jättää sen koulusihteerille.
Tukea ei makseta takautuvasti vaan sinä kuukautena, josta lähtien tukea haluaa, on jätettävä hakemus. Hae tukea ajoissa, vaikka etukäteen! Lisätietoja koulusihteeriltä ja Kelan sivuilta www.kela.fi.
Matkakortti opiskelija-alennuksella
vuoden 2022 alusta alkaen HSL:n opiskelijalippu siirtyy HSL-sovellukseen, eli et voi enää ostaa alennushintaisia lippuja HSL-kortilla. Tämä muutos koskee sinua, jos olet opiskelija ja täyttänyt 18 vuotta. Jos asut HSL-alueella ja olet päätoiminen täysi-ikäinen opiskelija, voit jatkossa ostaa kausilippuja 45 prosentin alennuksella HSL-sovelluksesta. HSL-sovellukseen voit aktivoida alennuksen itse sovelluksessa.
Poikkeustapauksissa alennus päivitetään edelleen HSL-kortille palvelupisteessä. Esimerkiksi vaihto-opiskelijat, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, saavat edelleen alennushintaisen lipun HSL-kortille. Oikeus opiskelija-alennukseen HSL-kortille pitää uusia vuosittain.
Lisätietoa muutoksesta: www.hsl.fi/opiskelija(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Lisätietoa poikkeustapauksista: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusryhmat/opiskelija-alennus/poikkeukset-opiskelija-alennus-hsl-kortille-jatkossakin(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Koulumatkatuki
Koulumatkatuki muuttuu 1.8.2021 alkaen kaikilla opiskelijoilla. Koulumatkatukea voi saada, vaikka opiskelijalla ei ole päivittäistä koulumatkaa. Opiskelija voi saada koulumatkatukea, jos hän kulkee tukeen oikeuttavan koulumatkan vähintään 10 päivänä kuukaudessa. Tuki on täysimääräinen, jos opiskelija kulkee tukeen oikeuttavan koulumatkan vähintään 15 päivänä kuukaudessa. Jos kuukaudessa on 10–14 tukeen oikeuttavaa matkapäivää, opiskelijan saama koulumatkatuen määrä on pienempi.
Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.
Muut opiskelijat voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Opiskelija, joka ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, maksaa itse osan koulumatkastaan.
Koulumatka on lyhyin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä lyhyin reitti on alle 10 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi.
Koulumatkatukea haetaan hakemuksella ( Koulumatkatukihakemus KM 1) joka toimitetaan kansliaan. Koulumatkatukea ei voi hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa.
Opiskelijan on hakemuksen lisäksi täytettävä ostotodistus, joka täydennetään oppilaitoksessa lipunostokertojen määrällä ja ostoajankohdalla.
Ostotodistuksella opiskelija voi ostaa linja-auto- tai junalippuja koulumatkatuella alennettuun hintaan. Lisätietoja Kelan kotisivuilta(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki) ja koulusihteeriltä.
Matkakortti opiskelija-alennuksella
Voit saada opiskelija-alennusta, jos
- olet on täyttänyt 18 vuotta
- asut vakituisesti HSL-alueella eli kotikuntasi on Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi tai Siuntio
- opiskelusi on päätoimista.
Alennus on 45 prosenttia vastaavasta aikuisten kausilipun hinnasta. Kerta-, arvo- ja lisävyöhykelipuista alennusta ei myönnetä.
Lipun ostaminen HSL-sovelluksella
Jotta voit ostaa kausilipun HSL-sovelluksella, sinulla pitää olla
- suomalainen henkilötunnus
- vakituinen osoite jossakin HSL-kunnassa eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Tuusulassa, Sipoossa, Kirkkonummella tai Siuntiossa
- verkkopankkitunnukset, joita tarvitset vahvaan tunnistautumiseen. Kun olet ostamassa ensimmäistä kausilippuasi HSL-sovelluksella, sinun pitää tunnistautua vahvasti pankkitunnuksilla. Tunnistautumisen avulla HSL saa tiedon kotikunnastasi.
Kun ostat opiskelijan kausilipun HSL-sovelluksella, opiskeluoikeus ja sen kesto tarkastetaan sähköisesti Opetushallituksen Koski-palvelusta. Sovelluksen ostopolku vie sinut aluksi Opetushallituksen Oma Opintopolku -palveluun, jossa annat HSL:lle luvan nähdä läsnäolotietosi ja oppilaitoksen tiedot. Sinun pitää hyväksyä opiskelijalipun myöntämiskriteerit ja lipun käyttöehdot sovelluksessa.
HSL-sovelluksesta voit ostaa 30 päivän kausilippuja 45 prosentin alennuksella. Kertaliput ovat saman hintaisia kuin aikuisten liput.
Kaikkien opiskelijoiden opiskelutietoa ei saada HSL-sovellukseen sähköisesti. Jos et onnistu vahvistamaan alennusoikeutta suoraan sovelluksessa, voit käydä palvelupisteessä päivittämässä alennusoikeuden HSL-kortille, hae opiskelijan alennuslippuhakemus ensin kansliasta.
HSL:n ohjeen löydät tästä linkistä.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Lipun ostaminen HSL-kortilla
Kun hankit opiskelijan HSL-kortin, tarvitset nämä todistukset mukaan palvelupisteeseen:
- henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi, ajokortti, kuvallinen Kela-kortti)
- enintään kolme kuukautta vanha opiskelijan alennuslippuhakemus, jossa on oppilaitoksen leima ja allekirjoitus (hae kansliasta)
Voit ladata kausilippuja HSL-kortille opiskelija-alennuksella (45 %) kaikissa myynti- ja palvelupisteissä sen jälkeen, kun olet päivittänyt asiakasryhmän kortillesi. Arvoliput ovat samanhintaisia kuin aikuisille. Saat arvolipun lastenlipun hinnalla, jos olet alle 18-vuotias.
Junassa opiskelija-alennus tilapäisellä todistuksella
Voit todistaa oikeutesi opiskelija-alennukseen VR:n junissa tilapäisellä todistuksella. Sen saa kansliasta, sillä tarvitset siihen oppilaitoksesi leiman. Tilapäinen todistus on voimassa 3 kk oppilaitoksen päiväyksestä.
Suomen Lukiolaisten Liiton opiskelijaedut
*Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) jäsenenä saat opiskelijakortin, jolla saa alennuksia esimerkiksi junalipuista, kahviloista ja joistain kaupoista. Jäsenyys on maksullinen, ja se maksaa 20 eurosta 34 euroon per vuosi riippuen siitä, haluaako SLL:n jäsenyyden lisäksi kansainvälisen ISIC-opiskelijakortin.
Ilman SLL:n jäsenyyttä saa myös monia etuja, joihin riittää koulun allekirjoittama ja leimaama opiskelijatodistus, jonka saa kansliasta. Opiskelijahintaisiin teatteri-, ooppera- tai balettikäynteihin ei tarvita jäsenyyttä, vaan niihin riittää koulun opiskelijatodistus. HSL-alennuksen saamiseksi ei myöskään tarvita SLL:n jäsenyyttä.
Lisää tietoa jäsenyydestä Lukio.fi-sivuilta tästä linkistä.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Vakuutukset
Espoon kaupunki on vakuuttanut peruskoulujen oppilaat ja lukioiden opiskelijat koulussa ja koulumatkalla tapahtuvien tapaturmien varalta. Vakuutus kattaa myös lukuvuosisuunnitelman mukaiset koulun retket ja leirikoulut. Lukuvuosisuunnitelmaan sisältyvillä ulkomaan matkoilla opiskelijat on vakuutettu matkustajavakuutuksella.
Vakuutuksesta korvataan koulutapaturmasta aiheutuneet matka-, tutkimus- ja hoitokulut julkisen sektorin terveydenhuoltopalveluja antavissa yksiköissä ja laitoksissa (terveyskeskus, aluesairaala, keskussairaala). Jos opiskelija käyttää yksityisen sektorin palveluja, korvaus maksetaan vain julkisen sektorin taksan mukaan.
Koulutapaturman sattuessa oppilas/huoltaja saa koulusta todistuksen tapaturmavakuutuksen voimassaolosta hoitolaitosta varten. Todistus mahdollistaa hoidosta aiheutuvien kulujen suoralaskutuksen vakuutusyhtiöön. Vaihtoehtoisesti opiskelija/huoltaja voi itse hakea korvauksia vakuutusyhtiöstä alkuperäisten laskujen tai maksettujen tositteiden perusteella. Koulu tekee tapaturmasta vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöön. Mikäli koulussa sattunut tapaturma/vamma todetaan vasta kotona, opiskelijan/huoltajan on otettava viipymättä yhteyttä kouluun.
Kaupunki ei korvaa kustannuksia, jotka aiheutuvat opiskelijan sairastumisesta kesken koulupäivän.