Elintarvikevalvonnan projektit
Valvontaprojektit antavat tietoa elintarvikealan yritysten toiminnasta. Niiden avulla valvontaa pystytään kohdistamaan riskialttiiseen toimintaan. Projektien lisäksi otamme näytteitä aina tarvittaessa.
Espoon seudun ympäristöterveydessä toteutamme vuosittain elintarvikevalvontaan liittyviä projekteja itse sekä yhdessä pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa. Osallistumme myös valtakunnallisiin projekteihin, joita koordinoi Ruokavirasto.
Projekti voi sisältää esimerkiksi näytteenoton elintarvikkeista ja niiden kanssa kosketuksissa olevilta pinnoilta tai tietyn osa-alueen tarkastuksen. Jos näytetulos on huono, tarkastaja ohjeistaa toimijaa tekemään korjaavia toimenpiteitä. Tarvittaessa otetaan uusintanäytteitä.
Elintarvikevalvonnan projekteihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Espoon seudun ympäristöterveyteen sähköpostitse elintarvikevalvonta@espoo.fi.
Käynnissä olevat projektit
Elintarvikevalvonnan käynnissä olevat projektit
- Elintarvikkeiden nimeäminen ja nimisuojatuotteet: Vuonna 2025 Oiva-tarkastuksilla painotetaan nimisuojattujen tuotteiden ja elintarvikkeiden nimeämisen valvontaa. Nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä. Elintarvikkeiden nimeämisen valvonnassa kiinnitetään huomiota siihen, että nimi kuvaa ja yksilöi elintarvikkeen täsmällisesti, eikä nimi johda kuluttajaa harhaan. Valvomme tarkastuksilla esimerkiksi kinkku-nimen oikeaan käyttöä, jossa havaitsimme paljon puutteita aiemmassa projektissamme.
- Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnin valvonta: Olemme aloittaneet yhdessä Helsingin ja Vantaan elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa painopistetyöskentelyn eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontiin liittyen. Painopistetyöskentelyä tehdään vuosina 2025–2028 ja sen aikana tehostetaan eri tavoin eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonnin valvontaa.
Ruokaviraston käynnissä olevat valtakunnalliset valvontaprojektit
- Tällä hetkellä ei käynnissä olevia projekteja.
Valmistuneet projektit
Elintarvikevalvonnan valvontaprojektien yhteenvedot:
- Tarjolla olevan veden hygieeninen laatu tarjoilupaikoissa pääkaupunkiseudulla 2024 (Helsingin kaupunki)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
- Irtomakeisten ja -pähkinöiden myyntiolosuhteet myymälöissä vuonna 2023 (pdf)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
- Kylmävetolaatikostoissa säilytettävien pizzatäytteiden hygieeninen laatu 2023 (pdf)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
Ruokaviraston valtakunnallisten valvontaprojektien raportit:
- Patogeenit pakatuissa lehtivihanneksissa 2018–2020 (Ruokavirasto)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
- Valtakunnallinen suolan ja ravintoarvon valvontaprojekti 2019–2021 (Ruokavirasto)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
- Oliiviöljyjen vaatimustenmukaisuuden varmistaminen (Ruokavirasto)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
Lopputyöt
Alle on listattu Espoon seudun ympäristöterveyden elintarvikevalvonnan yksikössä toteutettuja lopputöitä.