Yhteistyöllä hävikkiraaka-aineiden innovatiivista hyödyntämistä ja lähiruokaa

  • Yrittäjyys
13.6.2022 13.05
Kaksi henkilöä seisoo keittiössä. Toisella on kädessä 20 litran astia, jossa on käytettyjä kahvinporoja.
Opiskelijaravintola Helmessä käytetyt kahvinporot kerätään 20 litran astiaan. Kahvinporojen lajittelu ja säilytys kylmässä tapahtuu suoraan kahvinkeittopisteessä.

Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia ja Kerassa toimiva Helsieni ovat aloittaneet kiertotaloutta ja paikallista ruoantuotantoa edistävän yhteistyön. Omnian opiskelijaravintoloista kerätään käytettyjä kahvinporoja, joita Helsieni hyödyntää osterivinokkaiden kasvualustoissa. Helsieni oli jo aiemmin tehnyt onnistunutta yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa ja sitä kautta yhteydet löytyivät myös oppilaitosyhteistyöhön.

Helsieni on kiertotalousyritys, jonka tavoitteenaan on tuottaa paikallista ja terveellistä ruokaa Suomessa ja lähiympäristössä. Helsienen Chris Holtslagin ja Stéphane Poirién arvion mukaan Espoon viljelmältä sieniä saadaan keskimäärin 60 kg viikossa.

Omniassa on kuusi opiskelijaravintolaa, joista syntyy kahvinporojen muodossa syömäkelvotonta hävikkiä keskimäärin 400 kg viikossa. Sienten viljelyä ajatellen nämä kahvinporot ovat automaattisesti pastöroitua ravintorikasta kasvatusmateriaalia, jota voi hyödyntää ilman pitkää prosessointia.

Yhteistyön alussa Helsienen edustaja tuli kertomaan, miten kahvinporoja pitää kerätä, jotta ne soveltuvat osterivinokkaiden viljelyyn. Opiskelijaravintola Helmen ruokapalveluesimies Maarit Nikkanen toteaa, että kahvinporojen lajittelu on helppoa eikä hankaloita muuta työtä. Kaikki työntekijät ovat mielellään keränneet kahvinporot talteen ja näin tehdään hyvää luonnon puolesta. Myös Helsienen Stéphane Poirién mukaan yhteistyö Omnian kanssa on sujunut mainiosti.

Omnian viheralan opiskelijat kokeilevat osterivinokkaiden viljelyä

Osa kerätyistä kahvinporoista myös palautuu Omnialle osterivinokkaiden kasvualustoina. Näin Omniassa on päästy kokeilemaan kaupunkiviljelyä ja lisäämään omavaraisuutta. Opiskelijat huolehtivat sienten kasvuolosuhteista ja seuraavat sienten kehittymistä erityyppisissä kasvuympäristöissä. Sieniä kasvatetaan sekä suljetussa kasvatustilassa että ulkona kasvilavassa yrttien ja perennojen seurana. Opiskelijat ovat ottaneet sieniprojektin innolla ja mielenkiinnolla vastaan, kertoo viheralan opettaja Johanna Issakainen.

Omniassa kasvatetut sienet tulevat tarjolle oppilaitoksen luomuravintola Henricukseen. Ensimmäiset osterivinokkaat ovat jo olleet tarjolla lounasbuffetissa. Ravintolan palvelupäälikkö Tanja Griffithin mukaan asiakkailta on saatu sienistä paljon positiivista palautetta. Se että sienet on kasvatettu Omniassa, herättää ihmetystä ja ihastusta.

Mitä vihreä siirtymä voisi tarkoittaa sinun yrityksesi kehitystyössä?

Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentaminen vaatii rohkeaa uutta ajattelua ja uusia näkökulmia. Espoossa on osaamista vastata tähän haasteeseen. Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hankkeessa kehitetään yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä sekä luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, VTT, Aalto-yliopisto ja Omnia yhteistyössä useiden kumppaniyritysten kanssa. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR -rahoituksella ja rahoitus on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. 

  • Kestävä kehitys
  • Yrittäjyys