Tavoitteena on päästä pelaamaan työkseen
- Opetus

– Tavoitteena olisi päästä joskus pelaamaan työkseni pelejä, mutta unelma siitä on todennäköisesti aika kaukana.
Näin pohtii 17-vuotias Gregor "ImOrbital" Kõrge, joka opiskelee Leppävaaran lukiossa e-urheilua.
E-urheilu tarkoittaa elektronista urheilua, siis käytännössä pelien pelaamista tietokoneilla.
Laji on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Korona-aika on entisestään lisännyt peliharrastusta, sillä nuorten muut harrastusmahdollisuudet ovat olleet enimmäkseen katkolla. Myös tiedot miljoonapalkinnoista pelikilpailuissa houkuttelevat nuoria.
Nuorista osa ottaa pelaamisen muita vakavammin ja tähtää jopa ammattilaiseksi. Leppävaaran lukio tarjoaa tähän yhden väylän, sillä lajia voi opiskella siellä 30 opintopisteen verran. Leppävaarassa opiskellaan Counter-Strike-peliä, joka on nuorten ja nuorten aikuisten suosikkipeli.
– Lähdin opiskelemaan e-urheilua, koska haluaisin oppia enemmän kyseisestä pelistä, lukiolainen Kõrge kertoo. Opinnoissa on ollut kivaa se, että opiskellaan tiiminä erilaisia savuja ja sitten pelataan lopuksi vastakkain. Opinnot ovat olleet todella hyviä, ja olen hyötynyt niistä todella paljon.
Savut tarkoittavat sitä, että harjoitellaan joukkueella pelinsisäisten apuvälineiden, kuten savukranaattien heittämistä
Halukkaat haastatellaan
E-urheilun opiskelijoita on tällä hetkellä Leppävaarassa 15 henkilöä, ykkösluokasta kolmosluokkalaisiin.
E-urheilun opinnoista kiinnostuneiden on haettava ensin Leppävaaran lukioon yhteishaussa, joka on 22.2.-22.3.2022. Vasta opintojen ensimmäisen periodin aikana valitaan opiskelijat e-urheilun lajivalmennukseen.
Ensi syksynä lajivalmennukseen valitaan noin 10 uutta opiskelijaa. Opiskelijoilta ei edellytetä, että he ovat Leppävaaran lukion urheilulinjalla, vaan myös Leppävaaran lukion yleislinjalta voi hakea e-urheilun lajivalmennukseen.
Jokaiselle halukkaalle opiskelijalle tehdään haastattelu, jolla selvitetään heidän motiivinsa ja halunsa harjoitella, pelivalmennuskursseja järjestävän Incoachin perustaja Christian Joutsenvuori kertoo.
E-urheilijoille on lukiossa lajivalmennusta ja fysiikkavalmennusta. Lajivalmennusta on kolmena aamupäivänä viikossa 1,5 tuntia kerrallaan. Tämän lisäksi koulun liikunnanopettaja vastaa fysiikkavalmennuksesta.
Tärkeitä alueita, joita pelaajille pyritään opettamaan, ovat silmä-käsi-koordinaatio ja henkinen tasapaino. E-urheilijoiden valmennus on keskittynyt nimenomaan joukkuepalaamiseen.
– Yksin pelatessa joukkuekokemuksia on vaikea saada. Nuorille opetetaan, miten toimia joukkueena, mikä on oma rooli ja miten pidetään pää kylmänä, Joutsenvuori tiivistää opintojen tärkeimmät tavoitteet.
Joutsenvuoren mukaan myös fysiikkavalmennusta tehdään e-urheilu-twistillä: fysiikkatreenit auttavat pelaajia toimimaan entistä paremmin pelin sisällä.
Tuhansia pelitunteja
Tasoerot opiskelijoiden välillä eivät haittaa.
– Opiskelijoiden välillä voi olla tuhansia pelitunteja eroja, mutta he ovat sulassa sovussa ja kokeneemmat mielellään opettavat muita, Joutsenvuori painottaa.
Esports-opiskelijoilla on lukuvuoden alussa, puolivälissä ja lopussa mekaniikkatesti, jolla mitataan tarkkuutta ja nopeutta.
Voiko Leppävaran opinnoista edetä satumaisille palkinnoille, joita parhaat e-urheilijat tuntuvat nykyään saavan?
– Kuten muussakin urheilussa, pieni prosentti pääsee palkintosummille. Perustuloille on helpompi päästä kuin ennen, Joutsenvuori vastaa.
Moni e-urheilija on edennyt puoliammattilaiseksi, jonka palkan maksaa tietty organisaatio, joka kerää tuloja puolestaan sponsoreilta. E-urheilijat tuovat näille sponsoreille näkyvyyttä live-tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa.
Poikavaltainen laji
Leppävaaran e-urheilun opiskelijoista kaikki ovat tällä hetkellä poikia ja nuoria miehiä.
– Löysin ensimmäistä kertaa kipinää pelaamiseen, kun näin erilaisia videoita muista pelaamassa, Kõrge muistelee.
Joutsenvuori myöntää, että kynnys tuntuu olevan tytöille melko suuri. Se on tosi harmi, hän painottaa.
– Pelaamisen kulttuuri on aina ollut poikavaltainen ja peliympäristössä on paljon parannettavaa, mutta nykyään myös tytöille ja naisille järjestetään omia turnauksia.
Joutsenvuori toivookin, että myös tytöt hakisivat rohkeasti Leppävaaran lukion e-urheilun opintoihin.
Mikä E-urheilu?
Elektroninen urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. Tavallisimmat elektronisen urheilun pelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin, eli genreen.
- Lukiokoulutus
- Perusopetus