Tapahtumissa tavataan 

  • Espoon kaupunki
  • Kulttuuri
  • Kulttuuritapahtumat
  • Yrittäjyys
  • Liikunta
20.8.2022 5.59

Tekstit on julkaistu alun perin Espoo-lehdessä 3/2022.
Lue Espoo-lehden 3/2022 muita juttuja
--
Tapahtumien merkitys on tunnistettu ja nostettu yhdeksi kehityskohteeksi Espoossa. Niin pienten kaupunkitapahtumien kuin suurten massatapahtumienkin järjestäminen halutaan tehdä helpoksi ja mielekkääksi. 

Tapahtumille on tarvetta. Sen osoittivat viime vuodet, jolloin tapahtumien järjestäminen pysähtyi lähes kokonaan. 

- Tapahtumat ovat alusta vuorovaikutukselle ja kohtaamisille, joten ei ole liioiteltua todeta, että tapahtumien puuttuminen vaikutti hyvinvointiimme, lisäsi yksinäisyyttä ja vahvisti sisällöttömyyden tunnetta, ohjelmapäällikkö Lea Rintala kuvailee. 

Tapahtumat tuovat kaupungin asukkaille hyvinvointia ja elämyksiä, mutta myös työtä, tuloja ja  positiivista kaupunkimarkkinointia. Espoo onkin ottanut tapahtumat yhdeksi poikkihallinnolliseksi kehityskohteeksi kuluvalla valtuustokaudella. 

- Espoossa on jo runsaasti liikunta-, urheilu- ja kulttuuritapahtumia sekä pienempiä, asukaslähtöisiä tapahtumia. Meillä on potentiaalia toimia kansallisten ja kansainvälisten suurtapahtumien kotikaupunkina ja sitä varten olemme lähteneet kehittämään yhdessä Tapahtumakaupunki Espoo – toimintamallia, jonka avulla kehitämme Espoota toimivaksi alustaksi ja mahdollistajaksi myös suurtapahtumille, Rintala sanoo. 

- Espoossa on todettu, että yhdessä tekemällä onnistumme. Tapahtumatyö kaikkineen on mitä suuremmissa määrin yhteistyötä. Erityisesti suurtapahtumat edellyttävät sujuvaa yhteistyötä eri viranomaisten kuten poliisin, pelastuslaitoksen ja ympäristötarkastajien kesken ja esim. tapahtuma-alueita hallinnoivien eri tahojen ja toimijoiden välillä. Kokoamalla eri toimijoita yhteisten asioiden äärellä ja kehittämällä yhteisiä toimintamalleja helpotamme ja sujuvoitamme tapahtuma-alan toimintaa Espoossa ja saamme lisää, uusia tapahtumia, hän jatkaa. 

Kuluvan kesän aikana tämä on näkynyt muun muassa kolmena isona festaritapahtumana. Yksi niistä on juuri nyt lehden ilmestyessä käynnissä oleva Tapiola Festivaali.

- Tapahtumaa on suunniteltu jo vuodesta 2017. Kivenlahti Rockin järjestäminen lopetettiin vuoden 2015 jälkeen, ja sille lähdettiin hakemaan korvaavaa tapahtumaa. Alkujaan muun muassa Metro Festivaalin -työnimellä kulkenut tapahtuma kuitenkin viivästyi ensin metron valmistumisen ja sen jälkeen koronasulun takia. Nyt se on vihdoin totta. tapahtuman järjestävän Loud n´ Live Promotionsin yhteistyökumppanuuksista vastaava Petri Bakker kertoo. 

Saavutettavuus ratkaisee. Tapiolan urheilupuistoon uusi festivaali sijoittui ennen kaikkea alueen hyvien kulkuyhteyksien takia. 

- Tänne pääsee vaivattomasti junalla ja metrolla. Haluamme tietenkin kannustaa ihmisiä saapumaan julkisilla kulkuvälineillä, Bakker sanoo. 

Tapahtuman järjestäminen on vaatinut tiivistä yhteistyötä kaupungin eri tahojen kanssa. Koska kyseessä on urheilupuisto, yhteyshenkilönä on toiminut liikunnan ja urheilun yhteyspäällikkö Nina Grönmark

- Pidämme yhteisiä palavereita ja yhdistämme myös tapahtumanjärjestäjät eri tahojen kanssa. Esimerkiksi lupa-asiat ovat tietenkin järjestäjän vastuulla, mutta muistutamme niistä neuvottelujen yhteydessä, Grönmark sanoo. 

Hänen työpöydällään ovat kaikki urheilualueilla järjestettävät yhteistyötapahtumat, kuten ringeten MM-kisat, Espoon Rantamaraton, tenniksen Davis cup, Susijengit pelit ja Finlandia Trophy Espoo. 
Tapiola festivaali on suurin ei-urheilullinen tapahtuma urheilupuistossa. Tarkistettavia asioita on ollut paljon. 

- Kun lähdemme neuvottelemaan yhteistyöstä, mukana on aina alueen kenttäpäällikkö tai liikuntapäällikkö, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Hän tietää, voiko kentälle esimerkiksi viedä tietynpainoisen lavan, Grönmark antaa esimerkin. 

Tapahtumanjärjestäjän neuvotteluissa liikunnan ja urheilun kanssa käydään läpi, miten tapahtumanjärjestäjän suunnitelmat ja käytännön mahdollisuudet kohtaavat. 

- Hyvin usein keskusteluissa on mukana myös meidän tonttiyksikön ja ympäristökeskuksen vastuuhenkilö, jotta esimerkiksi ympäristönäkökulmat osataan ottaa huomioon. 

Kaikki huomioidaan. Espoon kaupunki edellyttää tapahtumanjärjestäjiltä myös alueen toimijoiden ja asukkaiden huomioimista. Kesäkuussa haastattelua tehdessämme Loud n´ Live oli juuri pitänyt urheilupuiston käyttäjäseuroille tiedotustilaisuuden, mitä festivaalien järjestäminen käytännössä muiden toimijoiden kannalta tarkoittaa. 

- Paikka on varattu meidän käyttöömme viikon ajaksi. Aloitamme rakentamisen festariviikon maanantaina ja seuraavana maanantai-iltana täällä pelataan jo FC Hongan ja HIFK:n Veikkausliigaottelu, Bakker paljasti. 

Myös ympäristön asukkaat ja muut liikkujat tulee huomioida. 

- Esimerkiksi Tapiolassa alueen läheisyydessä liikkuu paljon pyöräilijöitä. Heidän turvallisuutensa on pitänyt pyrkiä varmistamaan, Grönmark muistuttaa. 

Tapahtuma-alueen turvallisuus on aina ollut osa järjestämisvastuuta. Koronan myötä hygienia ja terveysturvallisuus on korostunut ja tullut varmasti jäädäkseen. 

- Kun tapahtumia sai hiljalleen taas järjestää, meni aikaa ennen kuin ihmiset uskalsivat lähteä liikkeelle. Asiakkaat iloitsivat, että ala aukesi, mutta moni jäi vielä kotiin odottamaan. Kesää kohti yleisömäärät ovat kasvaneet ja esimerkiksi festivaaliliput Espoossa myivät hyvin, Lea Rintala toteaa. 

Pelastussuunnitelma tehdään aina yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa heti tapahtumasuunnittelun alkuvaiheessa. 

- Pelastustiet, ihmismäärät, ajoreitit ja pysäköinnit, Grönmark luettelee. 

Lisää asiakkaita ja työtä. Espoossa on hyvä ja vankka pohja kumppaniyhteistyölle. Liikunta- ja kulttuuritapahtumia järjestetäänkin jo paljon yhteistyökumppanuuksilla. Kaupungilla on luonteva rooli tapahtumien mahdollistajana muun muassa tarjoamalla tapahtumapaikat.

- Me tunnemme Espoon, autamme ja neuvomme tapahtumanjärjestäjiä. Kaupungin tehtävä on tehdä Espoosta mahdollisimman toimiva ja kiinnostava kotikaupunki myös tapahtumanjärjestäjille, jotta he voivat tuoda erityisosaamisensa ja asukkaita kiinnostavan tapahtumatarjonnan Espooseen, Rintala kuvailee. 

Espoo-tarinan mukaisesti palveluita tuottaa koko kaupunkiyhteisö. 

- Kannustamme aina tapahtumanjärjestäjiä hyödyntämään paikallisia yrittäjiä ja järjestöjä, Grönmark vakuuttaa. 

Esimerkiksi Tapiola festivaaleilla ruokapalvelut toteuttavat paikalliset toimijat ja alueen liikuntaseurat osallistuvat rakennus- ja purkutöihin sekä siivoukseen. 

- Ja varmasti tämän luokan tapahtuma lisää ravitsemus- ja majoituspalvelujen kysyntää ja tuo myös asiakkaita liikkeisiin. Monille esimerkiksi festarit ovat kesän kohokohta, johon ostetaan uudet vaatteet ja osallistutaan porukalla, Bakker uskoo. 

Kaupungin rooli on tarjota tapahtumia, joihin kaikilla on mahdollisuus osallistua kuten maksuttomia lasten ja senioreiden tapahtumia sekä mahdollistaa alueellista tapahtumatarjontaa, kuten pieniä asukas- ja yhteisötapahtumia.  

- Niillä on suuri merkitys yhteisön ja identiteetin sekä hyvinvoinnin näkökulmasta, Rintala muistuttaa. 

Kehitystyö jatkuu. Lea Rintalan vetämässä kehitysohjelmassa pitkän tähtäimen tavoite on rakentaa Espoosta  asukas- ja asiakaslähtöinen, kestävä ja elinvoimainen tapahtumakaupunki. Tämän vuoden päätavoite on ollut mahdollistaa Espoo kaupunkina 50 vuotta -ohjelmakokonaisuuden toteuttaminen yhdessä asukkaiden ja kumppaniyhteisöjen kanssa. Juhlavuosi huipentuu ensi viikolla vietettävään Espoo-viikkoon, jonka tarjonnasta on kerrottu tarkemmin artikkelissa Espoo juhlii!

- Valtuustokauden mittainen ohjelmatyö kehittää yhteistyössä kaupunkiorganisaation, asukkaiden ja kumppanien kanssa mm. yhteisiä tapahtumanjärjestämisen prosesseja, pyrkii poistamaan esteitä tapahtumien järjestämiseltä sekä kehittämään mallia kansallisten ja kansainvälisten suurtapahtumien määrän lisääntymiseksi Espoossa, Rintala linjaa. 

Tapahtumakaupunki Espoo-mallin kehitystyö puolestaan on pidempi prosessi, jonka tulokset näkyvät viiveellä. Tämä osa ohjelmatyöstä on se, joka tulee helpottamaan niin pienten kuin suurtenkin tapahtumien järjestämistä. 

- Tavoitteemme on koota kaikki tapahtumien järjestämistä helpottavat tieto yhteen,  ja luoda edellytyksiä keskitetylle tapahtumaneuvonnalle. Uskon, että se tuo Espooseen lisää tapahtumia, asukkailla on enemmän mahdollisuuksia osallistua ja järjestää itse tapahtumia ja myös kaupalliset tapahtumat tulevat lisääntymään, Rintala vakuuttaa.  

Pienet kaupunkitapahtumat elävöittävät kaupunkikuvaa. Espoossa on vahvat rap-perinteet ja paikalliset esiintyjät vetävät hyvin väkeä.Kuva: Eemeli Sarka

Kokonaisvaltaisia kulttuurielämyksiä 

Massatapahtumia mahtuu kesään kourallinen, mutta Espoon kesä on ollut täynnä myös pienempiä tapahtumia ja elämyksiä. Yksi järjestäjistä on Olarin panimo, joka on yhdistänyt olutkulttuurin muun muassa musiikkiin, skeittaukseen ha graffititaiteeseen. 

- Yhdistämällä kulttuurin eri lajeja syntyy kokonaisvaltainen elämys, sanoo toimitusjohtaja Tommi Koistinen, jolla on omatkin juuret syvällä Olarin alakulttuureissa. 

Kesäaikaan panimon terassilla on kuultu live-musiikkia viikoittain ja muinakin päivinä siellä on dj viihdyttämässä asiakkaita. 

- Järjestämme paljon pop-up -tyyppisiä tapahtumia, joihin kaikilla on vapaa pääsy, Koistinen kutsuu. 

Hän kiittää vuolaasti Espoon kaupunkia hyvästä yhteistyöstä. 

- Olen ollut järjestämässä tapahtumia muuallakin ja tunnen alan toimijoita. Espoon mutkattomuus ja halu auttaa järjestelyissä ei ole mikään itsestäänselvyys. Esimerkiksi tämän viikonlopun block-party -tapahtumaan saimme kaupunkitapahtumilta ideoita tekniikan toteuttamiseen ja tapahtuman ajankohtaan. Kun tukena on Espoon kaltainen tapahtumien mahdollistaja, omakin kunnianhimo toteutusten suhteen nousee suunniteltua kovemmalle tasolle.