Naapurin suusta: Merielämää ja kaunista säätä – saaristomuseon kesä

  • Kulttuuri
  • Museot
  • Ympäristö
13.1.2022 12.23Päivitetty: 7.2.2022 7.34
Neljä lammasta laitumella.
Saaristomuseo viisi kesätyöntekijää saivat palkkansa ruohossa ja kaurassa.Kuva: Tommi Heinonen

Pentalan saari on hiljentynyt syksyn tullessa, rakennukset talviteloilla, veneet nostettu ja kokoelmaesineet pakattu talvisäilöön. Katsahdetaan silti vielä näin joulun alla 20 000 kävijän kesään 2019!

Pentalan kausi alkoi keväällä 2019 toukokuussa, kun museoalue valmistautui vastaanottamaan tilaisryhmiä. Touko- ja elo-syyskuussa espoolaiskoulujen 4.-6.-luokat vilistivät museoalueella ja saaren luontopolulla. Puolen päivän mittaisilla käynneillä koululaiset perehtyivät itse tehden ja kokeillen kalastajatilan vuodenkiertoon sekä ihmisen ja meriluonnon suhteeseen. Aikuisten työporukoiden työhyvinvointipäiviin sopivilla hauskoilla Arkea saaressa -kierroksilla tutustuttiin muun muassa kieltolain salakuljetusbisnekseen, ruokittiin lampaita ja pukeuduttiin historiallisiin vaatteisiin retkimuistoksi saatavaa potrettia varten.

Laajemmalle yleisölle Saaristomuseo avautui reittivenekauden starttaamisen myötä lauantaina 8.6.2019. Päivittäisillä Kalastajatilan arkea ja Gurlin talo -opastuksilla kävijät tutustuivat Nyholmin tilan ja Espoon saariston menneisyyteen. Työnäytöksiä nähtiin mm. kalannahan parkinnan, verkonkudonnan ja muiden kädentaitojen saralta.

Kesän aikana ehdittiin myös tutustua saareen luonto-opastuksilla ja vesijumpata Pentalanjärvessä, onkia kalastusohjaajan kanssa ja kuulla paikallisten muisteloita elämästä Espoon saaristossa. Juurijuhlan Kesäsoitto Pentalassa toi tullessaan kansanmusiikin säveliä kauniiseen elokuun sunnuntaihin. Alfsin tilan ihanat ja kiltit pässipojat keräsivät tänäkin vuonna faneja vauvasta vaariin, kun kävijät pääsivät rapsuttamaan niitä laitumelle oppaan seurassa lähes joka iltapäivä.

Pentalan Kesäsoitossa kesäravintola Pavenilla kuultiin Tuullikki Bartosin ja Maria Kalaniemen taiturointia. Kuva EKM.Kuva: KAMU

Veneellä töihin

Oppaan työn monipuolisuus Pentalassa hämmästyttää välillä työntekijää itseäänkin. Joskus pestään pässin kakkapyllyä tai lääkitään päähaavaa, kitketään porkkanoita tai kannetaan raskaita esineitä pirtuhauesta bensakanisteriin. Toisinaan taas ajetaan moottorivenettä tuulisella merellä, yritetään korjata printteriä tai opastetaan päivässä useamman tunnin ajan eri ryhmiä kahdella tai kolmella kielellä. Museon sijainti saaressa ja vanhoissa rakennuksissa tekee työstä itsenäisempää, hitaampaa ja myös yllätyksellisempää, kun apua erilaisiin pulmiin ei saadakaan paikalle välittömästi.

Saaressa työskentely on kiinnostanut myös asiakkaita. ”Asutteko täällä?” kuului kesän yleisempiin kysymyksiin. Myös ”Onpa teillä ihana kesätyö!” kuultiin varsin usein. Saaristomuseossa ei kuitenkaan ole kesäoppaita, vaan kaikki kaupunginmuseon asiantuntevat oppaat työskentelevät museon eri toimipisteissä ympäri vuoden.

Gurlin talon opastetut kierrokset kiinnostivat kävijöitä.Kuva: Tommi Heinonen

Kesän mittaan huomattiin myös, että joitakin kävijöitä hämmensi se, että Saaristomuseoon on saavuttava veneellä. Karttapalvelu oli nimittäin ohjannut useamman autoilevan kävijän Espoonlahden Porkkalan puoleiseen rantaan ihmettelemään, missä silta mahtaa sijaita. Onneksi julkista liikennettä käyttävät löysivät tänä kesänä myös reittiveneaikataulut HSL:n Reittioppaasta!

Tulevan tunnelmia

Toinen avoinnaolokesä saaristomuseossa meni kaiken kaikkiaan mukavasti. Museon toiminta alkaa löytää omat uomansa ja kehittyy vuosi vuodelta, sillä uutta museota ei saada yhdessä tai kahdessakaan vuodessa valmiiksi. Museo hakee myös jatkuvasti yhteyksiä paikallisiin tai meriteemaan liittyviin yhteisöihin ja yhdistyksiin – jos sinulla on ideoita tai innostusta yhteistoimintaan tai ohjelmanjärjestämiseen, ota ihmeessä yhteyttä, sillä näin talvikaudella suunnittelulle on eniten aikaa. 

Saaristomuseon infopisteellä ja museokaupassa on menneen ajan tunnelmaa! Kuva: KAMU

Vaikka Pentalassa ei toimintaa talvella olekaan, laakereillaan ei pimeää vuodenaikaa levätä! Toiminnan ja näyttelyiden suunnittelu, luennointi, esineiden valokuvaus ja konservointi, koulu-, toimija- ja yhdistysyhteistyö sekä ohjelman ja opastusten suunnittelu ovat kokopäiväistä työtä mantereen puolella. Kun saaren kesävesihanat avataan huhtikuun puolivälin tienoilla, museolaisilla on jo kiire päästä siivoamaan ja järjestämään paikkoja kesää varten.

Seuraavan kerran Saaristomuseo Pentalaan kävijät pääsevät jo toukokuun puolivälissä koululaisten ja tilausryhmien vallatessa jälleen museoalueen. Suurelle yleisölle museo aukeaa tuttuun tapaan reittiveneiden aloittaessa liikennöintinsä kesäkuun ensimmäisenä lauantaina 6.6.2020. Silloin päästään myös näkemään ranta-aitan uusi kokonaisuus, kun pienemmälle puolelle avautuu merellistä vapaa-ajan viettoa 1970-luvulta eteenpäin käsittelevä näyttely. Opastusvarauksia aletaan ottaa vastaan maaliskuun alussa.

Syyskuussa suuri osa Gurlin talon esineistä pakataan ja kuljetetaan mantereelle talvisäilytystä varten.Kuva: KAMU

Tervetuloa seuraamaan saaristoaihetta ympärivuotisesti Saaristomuseon Facebookissa! Älä unohda myöskään helmikuun 2. päivä saakka auki olevaa, merellistä Espoota käsittelevää KAMUn Katse horisontissa -näyttelyä Näyttelykeskus WeeGeellä. (Katse horisontissa-näyttely päättyi 2.2.2020)

Museolehtori Nina Talvela
Kirjoitettu 5.12.2019

Saaristomuseo Pentala Facebookissa: https://www.facebook.com/SaaristomuseoPentala/(ulkoinen linkki)

Saaristomuseo Pentalan www-sivut: https://www.espoo.fi/fi/saaristomuseo-pentala

Saaristoaiheisia valokuvia museon kokoelmista Finnassa: https://ekm.finna.fi/(ulkoinen linkki)

Espoonlahti