Landslagsgolfarna Fanni Grönlund och Ville Virkkala kombinerar golf och gymnasiestudier

27.9.2023 6.12Uppdaterad: 10.10.2023 12.11
Ville Verkkala ja Fanni Grönlund stannar
Haukilahti gymnasiestudenter och golfare Ville Virkkala och Fanni Grönlund.Bild: Taru Turpeinen

Haukilahden lukio, dvs. Jeda, har en idrottslinje där idrottare i olika grenar kan öva målinriktat, utveckla sina färdigheter och egenskaper i sin egen gren och samtidigt avlägga gymnasiestudier. Golf är ett gemensamt intresse för gymnasiets studerande Fanni Grönlund och Ville Virkkala. Båda spelar på landslagsnivå. Ville studerar för tredje och Fanni för fjärde året.

– Jag sökte hit på grund av golfen. Här får man tre gånger i veckan delta i morgonträning som Finlands Golfförbunds landslagstränare Pasi Purhonen och Matti Lindholm ansvarar för. Jag har utmärkta möjligheter att kombinera golf och gymnasiestudier, spela och inte ha några problem att delta i tävlingar, säger Ville. Studerande på idrottslinjen kan få 30 studiepoäng för morgonträningen. Idrotten för alltså också vidare studierna.

– Jag sökte också till Jeda på grund av golfen. Jag gick på ett informationsmöte och gillade atmosfären, säger Fanni.

 

Fanni Grönlund kisoissa.Bild: Juha Hakulinen

Somrarna fulla av golf

Ville och Fanni har spelat golf sedan lågstadieåldern. De har också utövat andra idrottsgrenar på allvar; båda har i själva verket bytt från iset till greenen. Fanni är en före detta konståkare och Ville spelade ishockey tills han var 15 år.

Villes hemförening är Espoon Golfseura, medan Fannis hemmaplan är Pickala Golf. På sommaren går all tid de får över till att spela golf. – På vintern har man grenträning i hallar och tränar mer fysiken och på gymmet, berättar båda. På vintern ordnas också grenträning utomlands på läger. Förra vintern var Ville borta i genomsnitt en vecka i månaden.

I själva verket kan man vara borta från skolan till och med ett par veckor på grund av golf. Studeranden ansvarar själv för sina studier och måste studera självständigt. – Man måste vara med läraren så mycket man kan och utnyttja det till fullo, konstaterar Fanni. – Jag skulle särskilt vilja delta i mattelektionerna, men det är inte alltid möjligt, tillägger Ville.

Båda berömmer Haukilahden lukio – Jeda – för dess goda anda. Även om det på gymnasiet finns många idrottare som är vana vid att tävla är tävlingen i studierna godsint: – Man uppmuntrar varandra, och andras goda prestationer får mig att också försöka mer själv.

Även lärarna får beröm: – De är intresserade av studerandena som människor. De stannar upp i korridoren för att prata med oss, beskriver Fanni. Man studerar också inte bara med laudatur för ögonen. – Under lektionerna kan man anpassa studierna till sina egna mål och sin egen nivå. Om man vill få L i något ämne, så får man stöd för det. Om inte, är det också helt okej.

Ville Virkkala kisoissa.Bild: Juha Hakulinen

Framtiden utomlands

Båda har redan rikligt med meriter i golf. – Jag är bland Finlands bästa U18-spelare. Jag kom på andra plats i U18-FM-tävlingen. I pojkarnas U18-EM var jag kapten för vårt lag, berättar Ville.

Fanni har kommit på tredje plats i slagspelet vid FM-tävlingen för kvinnor och vann FM-guld i hålspelet för under 21-åriga. Hon deltog också i deltävlingen för professionella Ladies European Tour, dvs. LET, som spelades i Finland på Pickala Golfs plan.

Fannis framtidsplaner är redan klara. Hösten 2024 ska hon åka till North Carolina för att studera vid universitetet och spela golf: – Jag ska studera business eller någonting som har med business att göra, konstaterar Fanni. Att studera affärsverksamhet passar bra ihop med den individuella grenen – att driva sin egen idrottskarriär har många likheter med att driva ett företag och det kräver också att man förstår businessvärlden. Det är också bra att ha studierna i skick ifall idrottskarriären tar slut t.ex. på grund av en skada.

Ville är på samma linje som Fanni, även om hans planer är lite öppna. – Jag kanske går samma väg som Fanni. Jag vill få spela med de bästa i världen och leva ett tourliv, beskriver Ville sina framtidsdrömmar.

God självkännedom tillåter också annat liv

Idrottare måste känna till sina egna styrkor. Enligt Fanni är hennes styrka självkännedom: – Vem som helst kan träna, men man måste kunna ta till exempel tre dagars vila och inte vara rädd för att konditionen ska sjunka. Självsäkerheten driver framåt, men den utgår från självkänslan.

Även Villes styrka är säkerhet: – Min styrka är att bära mig själv, tävla och vara ute på planen. Jag njuter av pressituationer och försöker alltid lära mig något nytt av dem samtidigt som jag försöker klara av dem på min bästa nivå.

Idrott är inte hela livet för någondera, och de håller fast vid vilodagarna. Även om kompisarna kommer från idrottskretsarna gör man också annat tillsammans än bara idrottar. – Det är viktigt att tänka på något helt annat ibland, påminner Ville.

Fanni och Ville har ett gemensamt tips för niondeklassisterna: – Gör inte det som alla andra gör, utan våga göra dina egna val.

****

Läs mer om idrottslinjen vid Haukilahden lukio (på finska) Urheilulinja - Haukilahden lukio | Haukilahden lukio | Esbo stad. Uppgifter om t.ex. antalet studieplatser kommer att uppdateras på sidan.

  • Gymnasieutbildning
  • Haukilahden lukio