Kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävät
Valtakunnalliset kehittämistehtävät
2020–2023
Kehittämistehtävän tavoitteena on edistää kuntien kulttuuritoimintalain toteutumista kaikissa Suomen kunnissa. Yhteistuumin verkottaa kunta-alan toimijoita, jakaa tietoa, fasilitoi vertaisoppimista sekä toimii yhteyspisteenä kuntien kulttuuritoiminnan kehittämisen kentälle. Etsimme ja jaamme eri puolella Suomessa käytössä olevia hyviä yhteistyö- ja toimintamalleja. Keräämme kunnan kulttuuritoiminnan kehittämistyötä edistävää tietoa kaikkien saataville.
Hanketta toteuttaa Espoon kaupunki yhteistyössä Rovaniemen ja Turun kaupunkien kanssa. Muita läheisiä yhteistyökumppaneita ovat Taiteen edistämiskeskus Taike, Kuntaliitto, kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistuumin koordinoi kuntien kulttuuritoiminnan kehittäjäverkostoa, johon kuuluvat valtakunnalliset sekä alueelliset OKM:n rahoittamat kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävät.
Tämän sivuston lisäksi välitämme tietoa Yhteistuumin-uutiskirjeen avulla. Järjestämme verkossa aamukahveja ja webinaareja, joista löydät lisätietoja näiltä sivuilta. Keskeinen toimintamuoto on kuntien kulttuuriammattilaisille suunnatut kuntavierailut, joilla perehdytään kiinnostaviin teemoihin tai hyviin toimintamalleihin eri puolilla Suomea.
Tutustu lakiin kuntien kulttuuritoiminnasta(ulkoinen linkki).
2021–2023
Kulttuurin kuntatietohankkeen tavoitteena on vahvistaa kuntien kulttuuritoiminnan tiedontuotantoa ja tietopohjaa, lisätä tietojohtamista ja strategista osaamista sekä kansallisesti että kunnissa ja edistää kuntien keskinäistä yhteistoimintaa tiedon tuottamisessa ja palvelujen kehittämisessä.
Kultti-hankkeen päätavoitteena on luoda kuntien kulttuuritoiminnan tietoperustaratkaisu: digitaalinen työkalu, joka sisältää yhdellä alustalla keskeisiä kuntien kulttuurin talous- ja toimintatietoja. Hankekaudella kehitetään teknisen alustan ensimmäinen versio ja toteutetaan tiedonkeruun pilotti, jossa testataan alustalla olevan sähköisen tiedonkeruu- ja raportointijärjestelmän toimivuutta.
Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Suomen Kuntaliitto ja kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Kunnat ovat keskeinen sidosryhmä hankkeen toteuttamisessa.
Lisää tietoa Kultti-hankkeesta Kuntaliiton (ulkoinen linkki)ja Cuporen(ulkoinen linkki) verkkosivuilla.
Tiina Pohjanen, projektipäällikkö
puh. +358 9 7712214, +358 50 5625870
tiina.pohjanen@kuntaliitto.fi(ulkoinen linkki)
2023–2024
Moninaisuus kuntien taide- ja kulttuuritoiminnan lähtökohtana 2025 -kehittämistehtävän tavoitteena on vastata kuntapuolen tarpeeseen monimuotoisuus- ja tasa-arvo-osaamisen lisäämiseksi muun muassa tarjoamalla koulutusta, konsultointia ja muuta tukea. Koulutus- ja konsultointitoiminnassa käytetään koko hankkeen ajan Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin (G.A.P) kouluttamia moninaisuusagentteja sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen kehittämiä kulttuurisen moninaisuuden ja kestävän kehityksen dialogikortteja.
Hanke tarjoaa osallistavia ja mukaansatempaavia ohjelmia valtakunnallisesti, tukee moninaisuuden toimijoita sekä kouluttaa moninaisuusvastaavia. Hankkeen toteuttaa Kulttuuri kaikille -palvelu.
Lisää tietoa hankkeesta Kulttuuria kaikille -palvelun(ulkoinen linkki) verkkosivuilla.
Arlene Tucker, projektijohtaja, moninaisuusasiantuntia ja -kouluttaja
puh. +358 45 1160518
arlene.tucker@cultureforall.fi
Valtakunnallisen kehittämistehtävän lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt alueellisia kehittämistehtäviä, jotka kohdistuvat kulttuurin ja taiteen yhdenvertaisen saatavuuden ja monipuolisen käytön edistämiseen eri väestöryhmissä sekä taiteellisen työn ja toiminnan edellytysten luomiseen eri puolilla Suomea.
Alueelliset kehittämistehtävät
Etelä-Pohjanmaan liitto
Hankkeella vahvistetaan Etelä-Pohjanmaan alueen kuntien kulttuuritoimijoiden osaamista mentoroinnilla ja luodaan alueellinen kulttuurin välittäjätoimintamalli. Etelä-Pohjanmaan liitto vastaa mentoroinnin ja Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut kulttuurin välittäjätoiminnan kehittämisestä.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Hanna Hangasluoma, kulttuuripäällikkö
p. +358 40 7515610
hanna.hangasluoma@etela-pohjanmaa.fi
Päivi Alaniska, projektikoordinaattori
p. +358 44 4181162
paivi.alaniska@seinajoki.fi
Jyväskylän kaupunki
Hankkeessa kehitetään Keski-Suomen maakunnan nuorten (15-20 v.) taide- ja kulttuuripalveluja osallisuuden keinoin. Tavoitteena on edistää ammattimaisesti toteutettujen kulttuuripalvelujen saavutettavuutta kaikille nuorille maakunnassa, työllistää taiteilijoita Keski-Suomen alueella sekä edistää kulttuuritoiminnan vaikuttavuutta sekä nuorten kuntalaisten keskuudessa että kunnan hallintorakenteessa. Nuoret osallistuvat jokaiseen vaiheeseen suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Miia Lyyra, hankekoordinaattori
p. +358 46 9225990
miia.lyyra@jyvaskyla.fi
Kuopion kaupunki
Alueellisen kehittämistehtävän pääpaino Pohjois-Savossa on alueen kulttuuritoiminta verkoston rakentamisessa, joka tukee eri kuntien asukkaiden kulttuurin saatavuutta, saavutettavuutta ja kulttuurista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikissa väestöryhmissä. Hankkeessa kehitetään alueen kulttuuritoimijoiden (kunnat ja järjestöt) välistä yhteistyötä ja kuntien henkilöstön (lisäksi järjestöt, jos kunnassa ei ole kulttuurialan henkilöstöä) kulttuurialan osaamista toimijoilta nousevien tarpeiden mukaisesti. Asiantunteva henkilöstö vahvistaa asukaslähtöisten ja innovatiivisten kulttuuripalvelujen suunnittelua koko alueen asukkaille.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Tiina Taskinen-Viinikainen, hankekoordinaattori
p. +358 44 7482374
tiina.taskinen-viinikainen@kuopio.fi
Keski-Pohjanmaan liitto
Hankkeen tavoitteena on synnyttää maakuntaan monialaisia yhteistyöverkostoja, joka kehittävät ja ylläpitävät muun muassa kulttuurituotanto- ja taideklustereita. Tunnistetaan kulttuurin erilaisten käyttäjien ja palveluja käyttämättömien asukkaiden tarpeet ja odotukset sekä tuotetaan sen mukaista tarjontaa esim. kuntien sivistystoimen ja sote-palvelujen käyttöön. Tavoitteena on myös luoda maakuntaan toimintamalleja, joissa julkisen sektorin eri toimijat, kuten maakunnan liitto, kunnat, kulttuurilaitokset, sote-palvelutuottajat sekä luovien alojen yrittäjyys ja kolmannen sektorin toimijat tekevät keskinäistä vahvaa yhteistyötä, jotta kulttuuri- ja taidepalvelujen tarjonta, laatu, saatavuus ja rahoitustilanne parantuisi. Tavoitteena on myös maakunnan taiteellisen työn, toiminnan sekä luovan talouden toimintaedellytysten parantaminen sekä arvostuksen lisääminen.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Kai-Eerik Känsälä, kulttuurikoordinaattori, projektipäällikkö
p. +358 40 1389038
kai-eerik.kansala@keski-pohjanmaa.fi
Tampereen kaupunki
Kulttuuri ja taide virtaa -projekti toteutetaan yhteistyössä 14 Pirkanmaan kunnan kanssa. Hankkeen tavoitteena on maakunnan sisäisellä yhteistyöllä etsiä tapa luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle. Hankkeessa kehitetään maakunnallinen taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden työskentelyä, verkostoitumista ja osaamista edistävä välittäjämalli sekä sitä tukeva verkkoalusta ja palvelutarjotin.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Anna Szalay, projektipäällikkö
p. +358 44 4811774
anna.szalay@tampere.fi
Varsinais-Suomen liitto
Varsinaista kulttuuria -kehittämistehtävä kattaa kaikki Varsinais-Suomen kunnat, ja sen toiminta voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: yhdessä tekemiseen, yhdessä oppimiseen sekä osaamisen jakamiseen ja toimintamallien kehittämiseen tulevaisuutta varten. Hankkeessa toteutetaan seututaiteilijakokeiluja ja voidaan kokeilla kuntien tarpeiden mukaisia uusia toimintamalleja, vaikkapa yhteishankintoja tai kiertueita. Yhdessä oppimista ja osaamisen jakamista toteutetaan sidosryhmätyöpajoissa ja teemoihin syvemmälle menevissä teemaryhmissä.
Varsinaista kulttuuria -kehittämistehtävän kohderyhmänä ovat maakunnan kuntien kulttuurin viranhaltijat ja työntekijät sekä alueen kulttuurialan verkostot, taiteen ammattilaiset ja kuntiin kulttuuripalveluita tuottavat toimijat. Kehittämistehtävän valmistelu on tehty tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ja siihen on sisällytetty juuri ne teemat, joissa kunnat ovat kokeneet kaipaavansa apua.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Iina Wahlström, kehittämiskoordinaattori
iina.wahlstrom@varsinais-suomi.fi
p. +358 40 5402675
Riina Kotilainen, erikoissuunnittelija
riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi
p. +358 40 1589242
Kainuun liitto
Kulttuuri-Kainuu -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa Kainuun maakunnan kulttuuritoimijoiden yhteistyötä sekä tuoda lisävirtaa yhteisten toiminta- ja tuotantotapojen kehittämiseen. Päämääränä on edistää taiteen ja kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta Kainuussa, edistää kainuulaisten yhdenvertaista osallisuutta ja toimijuutta sekä vahvistaa kulttuurin elinvoimaisuutta maakunnassa.
Hanke tukee alan uusiutumista, rakentaa uusia mahdollisuuksia taiteen ja kulttuurin aloille, pyrkii löytämään uusia avauksia tapahtumatuotantoon, kuntalaisten osallistumiseen sekä kulttuurin näkyvyyteen Kainuussa. Kulttuuri-Kainuu hankkeen kehittämistoimenpiteiden tukena on vuosille 2022–2025 laadittu Kainuun kulttuuriohjelma.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Minna Komulainen, aluekehitysasiantuntija
minna.komulainen@kainuunliitto.fi
p. +358 44 4100726
Joni Kinnunen, projektikoordinaattori
joni.kinnunen@kainuunliitto.fi
p. +358 44 7974254
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore toteuttaa vuosina 2022–2023 opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää alueellista kehittämistehtävää. Kehittämistehtävä keskittyy alueelliseen taidemuseotehtävään osana kuntien kulttuuritoimintaa sekä niiden vuorovaikutukseen ammattitaiteilijoiden ja harrastajien kanssa. Hankkeessa tutkitaan, miten alueellisen taidemuseotehtävän toteutus tukee kuntien kulttuuritoiminnan toteuttamista, kehitetään toimintamalleja, jotka edistävät kuntien kulttuuritoiminnan ja sen osana etenkin taiteellisen työn ja toiminnan sekä saavutettavuuden toteuttamista alueellisen taidemuseotehtävän kautta sekä levitetään tietoa ja hyviä toimintamalleja.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Kemin taidemuseon, Kuopion taidemuseon, Porin taidemuseon sekä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton kanssa.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Maria Hirvi-Ijäs, erikoistutkija
maria.hirvi-ijas@cupore.fi
p. +358 50 4635575
Sakarias Sokka, erikoistutkija
sakarias.sokka@cupore.fi
p. +358 50 3872728
Vappu Renko, tutkija
vappu.renko@cupore.fi
p. +358 50 5660360
Pohjanmaan liitto
Kulttuuria kokemusasiantuntijan kanssa -hankkeessa kehitetään kulttuurista vapaaehtoistoimintaa, jotta Pohjanmaan maakunnan ja Kokkolan kaupungin asukkaiden kynnys osallistua kulttuuriin madaltuisi. Samalla vahvistetaan väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä kulttuurin ja taiteen keinoin. Hankkeessa mm. valmennetaan sekä kulttuuripalvelujen tuottajia että vapaaehtoistyöntekijöitä sekä kehitetään erilaisia toimintamalleja ja rakenteita. Pohjanmaan liitto toteuttaa hankkeen yhteistyössä Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur -kuntayhtymän KulturÖsterbotten-yksikön, Vaasan ja Pietarsaaren kaupunkien, Mustasaaren ja Maalahden kuntien sekä Art in Malakta -yhdistyksen kanssa.
Lisää tietoa verkkosivulta(ulkoinen linkki).
Camilla Lyyski, projektipäällikkö
p. +358 44 4939348
camilla.lyyski@obotnia.fi
Tarja Hautamäki, kulttuuripäällikkö
p. +358 44 7235007
tarja.hautamaki@obotnia.fi
Satakuntaliitto
Ilon ja valon Satakunta -hankkeen tavoitteena on edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä esim. kehittämällä kuntien kulttuuripalvelujen järjestämiseen liittyvää osaamista, kokeilemalla uusia toimintamalleja sekä vahvistamalla alueen toimijoiden (erityisesti kuntien) yhteistyötä ja verkostoitumista. Uusien kumppanuuksien ja toimintamallien kautta pyritään myös luomaan ja vahvistamaan edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle. Tavoitteena on lisäksi tuoda esille ajantasaista tietoa kulttuurin ja taiteen tilasta, osaamisesta sekä vaikutuksista, ja sitä kautta nostaa kulttuurin ja taiteen arvostusta alueen elinvoimaa, vetovoimaa ja hyvinvointia vahvistavana toimintana sekä edistää kulttuurin ja taiteen toimintaedellytyksiä.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Jonna Fagerlund, hankekoordinaattori
p. +358 44 7114355
jonna.fagerlund@satakunta.fi
Krista Tupala, aluekehitysasiantuntija
p. +358 44 7114387
krista.tupala@satakunta.fi
Etelä-Savon maakuntaliitto
AKKU – Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeessa vahvistettiin yhteistyötä ja haettiin uudenlaisia toiminta- ja tuotantotapoja kulttuurin ja taiteen yhdenvertaisen saatavuuden ja monipuolisen käytön edistämiseksi Etelä-Savossa. Hankkeessa kehitettiin kuntien kulttuuritoimijoiden välistä yhteistyötä ja vertaisoppimista, hahmotettiin kuntien kulttuurisia erityispiirteitä ja kehittämiskohteita, toteutettiin yhteistoimintapilotteja sekä tehtiin strategista kulttuurin ja kulttuurihyvinvoinnin kehittämistyötä. Koordinoijana Etelä-Savon maakuntaliitto.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki). Tutustu loppuraporttiin(ulkoinen linkki).
Taru Tähti, kulttuurikoordinaattori
p. +358 40 6657230
taru.tahti@esavo.fi
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen hankkeen päätavoite on kehittää luovan alan, taiteen ja kulttuurin yhteistoimintaa ja toimintamalleja, jotta kuntalaisille tuotettavat kulttuuripalvelut vahvistavat asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki). Tutustu loppujulkaisuun(ulkoinen linkki).
Piia Kleimola, projektipäällikkö
piia.kleimola@toimintavoima.fi
Kaakon taide – visuaalisten taiteiden verkosto ry
Kaakon taiteen kehittämistehtävän (työnimeltään Välitöntä taidetta) päämäärä on uudistaa kuntien taide- ja kulttuuripalveluiden tuotantorakenteita ja vahvistaa niiden järjestäjäpohjaa. Vuosien 2020-21 aikana rakennetaan ja testataan yhteistyömalli, jossa kuntien eri toimijat, sote, maakuntaliitto sekä taiteen ammattilaisia edustava kolmannen sektorin toimija rakentavat yhteisen toimintakulttuurin ja -tavat, joilla taidetta ja kulttuuria tuodaan asukkaiden saataville ja samalla tuetaan osallisuutta.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Riikka Hjelt, vastaava tuottaja
p. +358 45 1447755
riikka@kaakontaide.fi
Kokeiluhankkeissa vuonna 2020 olivat mukana Myrskylän ja Mäntyharjun kunnat sekä Oulun ja Vaasan kaupungit.
Vuonna 2021 alkaneissa kokeiluhankkeissa olivat mukana Iisalmen ja Orimattilan kaupungit ja Juvan ja Suomussalmen kunnat.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Hanke edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta Pohjois-Karjalassa sekä lisää asukkaiden osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä taide- ja kulttuuritoiminnan kautta. Hanke on valmisteltu yhteistyössä kuntien ja Siun soten kanssa ja tavoitteena on luoda kestäviä toimintatapoja ja yhteistä käsitystä alueen kulttuurihyvinvointiin liittyvistä toimintaperiaatteista sekä taide- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalveluiden hyödyntämisestä ja tuottamisesta. Kulttuurista hyvinvointia Pohjois-Karjalaan-hankkeessa tullaan nostamaan esiin jo hyväksi havaittuja toimintatapoja sekä pilotoidaan uutta. Hanke tukee tekeillä olevan Pohjois-Karjalan kulttuurihyvinvointisuunnitelman jalkautumista ja juurtumista eri toimijoiden väliseksi yhteistyöksi.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
Merja Pennanen, projektipäällikkö
Valpuri Ahponen, projektisuunnittelija
Mari Nupponen, hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija
Porvoon kaupunki
Uudenmaan kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä Kulttuuri kylässä – Kultur i byn toteutettiin vuosina 2021–2022 yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja alueella toimivien yhteisöjen kanssa. Kehittämistehtävän tavoitteena oli:
- Vahvistaa ja kehittää kuntien ja alueen muiden kulttuuritoimijoiden verkostoja ja yhteistyötä.
- Työllistää alueella toimivia taiteen ja luovan alan ammattilaisia.
- Tuoda kulttuuria ja taidetta keskustaajamien ulkopuolelle, etenkin kylien asukkaiden saataville, ja lisätä asukkaiden osallistumista palveluiden suunnitteluun ja toteutukseen.
Tavoitteita edistettiin erilaisilla uusien toimintamallien kokeiluilla ja koulutuksilla.
Lisää tietoa verkkosivuilta(ulkoinen linkki). Tutustu loppuraporttiin(ulkoinen linkki).
Sari Hilska, kehittämiskoordinaattori
p. +358 40 4822004
sari.hilska@porvoo.fi