Tuplasti yrittäjyyttä Etelä-Tapiolan lukiosta: terveellisemmällä energiajuomalla ja uniikilla tuotteella voittoon

8.4.2025 11.29Päivitetty: 10.4.2025 9.43
Kahdeksi kuvaa on yhdistetty yhdeksi kuvaksi. Vasemmalla puolella on neljä nuorta tummansinisissä paidoissa hymyilemässä. Oikealla puolella on viisi nuorta valkoisissa paidoissa ja lattialla on kyltti, jossa lukee Alegría.
Kuva: Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Etelä-Tapiolan lukiossa on tänä vuonna kaksi opiskelijoiden Vuosi yrittäjänä -yritystä. Uskalla yrittää -aluetapahtumassa 5.3.2025 kisasi yli 100 perus- ja toisen asteen opiskelijoiden yritystä. Kumpikin Etelä-Tapiolan lukion yritys eteni valtakunnalliseen Uskalla yrittää -finaaliin eli Vuosi yrittäjänä -yritysten SM-finaaliin. Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoiden Haltija NYT palkittiin parhaana toisen asteen yrityksenä. Alegría NYT:n tuote puolestaan palkittiin toisen asteen parhaana.

Haltija NYT:tä pyörittää neljä toisen vuoden opiskelijaa: Simo Sertti, Elias Eggen, Raymond Qiu ja Harald Hagström. Alegría NYT:n nuoret yrittäjät ovat Thomas Veittikoski, Ohto Friman, Aaro Eskelinen, Eero Vainio ja Niko Salminen.

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n kouluille ja oppilaitoksille tarjoama Vuosi yrittäjänä -ohjelma antaa nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä riskittä. Samalla voi oppia runsain mitoin tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja. Simolle Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa suositteli yksi viime vuoden Halla NYT:n jäsenistä.

- Lähdin mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, koska kokemus ja yrittäjyys kiinnostivat", sanoo Aaro.

- Perhepiirissä on yrittäjyyttä ja olen saanut siitä positiivista kokemusta, sanoo puolestaan Thomas.

Terveellisempiä energiajuomia

Haltija NYT tuottaa kotimaisista vadelmista, musta- ja punaherukoista ja muista metsämarjoista valmistettuja energiajuomia (juoma sisältää lisättyä kofeiinia). Näiden energiajuomien on tarkoitus toimia terveellisempänä, kotimaisena vaihtoehtona perinteisille energiajuomille. Haltijaa saa kahdessa eri tuotteessa; isommassa 330ml pullossa ja pienemmässä 50ml shottipullossa. Juoma makeutetaan hunajalla.

- Teimme ensin smoothieita, mutta se liitetään yleensä rentoutumiseen ja halusimme nimenomaan energisoivaa. Vaihdoimme tähän tuotteeseen vasta pari viikkoa ennen aluetapahtumaa, Elias kertoo.

Juomaan käytetään kaupasta ostettuja pakastemarjoja. – Emme voi käyttää itsepoimittuja, koska ne ovat vain tietyn sesongin tuotteita. Kun metsästä olisi saanut marjoja, emme olleet edes ajatelleet tätä yritystä, Elias summaa. Vuosi yrittäjänä -ohjelma startattiin lokakuussa ja se päättyy toukokuussa.

Tuoteidea meksikolaistaustaiselta opiskelijalta

Alegría NYT valmistaa amarantista tehtyjä välipalatuotteita. Amarantti on Meksikossa hyvin suosittu superfood-jyvä. Niko Salmisella on meksikolaisia sukujuuria ja hän ehdotti tuotteen tekemistä siitä. Amaranttia myydään Suomessa, mutta tuotetta siitä ei ole aiemmin valmistettu. Yrityksen nimikin tulee Nikon kautta; alegría tarkoittaa iloa ja tuotteen kaltaista pientä amarantista tehtyä naposteltavaa.

Alegrían tuotteessa amarantin kanssa sekoitetaan hunajaa ja tummaa suklaata. Ensin Alegría yritti tehdä patukoita, mutta se osoittautui liian hankalaksi ja nyt tuotetta myydään paloina. Palat on pakattu kätevään 90 gramman pussiin, jonka voi ottaa vaikka retkelle mukaan.

- Mä suunnittelin myös yrityksen logon ja siinäkin näkyvät Meksikon juuret. Logossa on samankaltaisuutta Meksikon 1968 olympialaisten kanssa. Punainen väri puolestaan on saman kuin amarantin kukan.

Yrittäjänä saa tehdä, mitä itse haluaa

Kummassakin yrityksessä jokaisella on nimetty rooli. – Roolit on jaettu sen mukaan, mihin itse haluaa tai mihin muut ajattelevat tyypin sopivan, Aaro sanoo. Esimerkiksi Alegríassa some ja graafinen suunnittelu on Nikon hommia ”koska hän on paras siinä” ja Aaro on myyntivastaava ”koska Aaro on niin hyvä myymään”. Päätökset tehdään yrityksissä yhdessä ja apua saa aina toiselta. Nuoret yrittäjät kehuvat vilpittömästi kanssayrittäjiään näiden osaamisesta.

Kaikki opiskelijat ovat tykänneet yrittäjyydestä:

- Parasta on, että pääsee toteuttamaan suunnitelmia ja tekemään yhdessä, Thomas sanoo

- Oma tuote on kuin oma pieni vauva – siksi parhaan tuotteen palkinto oli niin hyvä asia, Ohto toteaa.

- Saamme tässä kaikesta ja ison määrän kokemusta, Aaro sanoo.

- Olen päässyt kokeilemaan uutta ja tekemään, mitä itse haluan, Eero puolestaan sanoo.

- Yritystä pyörittäessä pystyy kokemaan uutta ilman yrityksen huonoja puolia, Raymond muistuttaa. Vuosi yrittäjä -yritys voi ansaita jopa 10 000 euroa ilman veroja.

- Tästä saa kokemusta ja tekemisen iloa. Tylsiä hetkiä ei ole ollut. Saan tehdä, mistä itse tykkään; tykkään puhua ja kokea uusia asioita, yrityksen markkinointipäällikkö Elias sanoo.

- Yrityksessä on oman tekemisen vapaus ja vastuu; itse voi innovoida ja kehittää asioita.

Vaikka useimmiten nuorten yrittäjyys on kivaa, ei kaikki ole aina helppoa, kevyttä eikä kivaakaan. Välillä ratkaisuja on vaikea löytää ja mikään ei tunnu onnistuvan. Myös oman ajan jakaminen opiskelun, yrityksen ja harrastusten välillä vaatii ”jonglööraamista”. Yrittäjyys vaatii myös luovuutta, jota ei aina löydy. Joskus nuorten kesken tulee myös erimielisyyksiä, voisi jopa sanoa riitoja. – Opimme käsittelemään erimielisyyksiä ja ratkaisuja niihin, Thomas sanoo. – Joko meillä on niihin yhteinen päätös tai sitten löydetään ratkaisu eri vaihtoehtojen väliltä, Elias jatkaa.

Opettajallekin hauskin kurssi

Kaikki Etelä-Tapiolan lukion nuoret suhtautuvat positiivisesti yrittäjyyteen tulevaisuuden uravaihtoehtona. Se koetaan yhtenä vaihtoehtona. – En änkeä yrittäjyyttä elämääni, mutta jos se tulee mahdollisuudeksi, voin tarttua siihen, Aaro toteaa.

Etelä-Tapiolassa Vuosi yrittäjänä -opiskelijoita opettaa tänä lukuvuonna Katri Råglund. – Tämä on hauskin kurssi, mitä ikinä voi opettaa. Opiskelijoiden tutustuu paremmin. Opettaja menee taka-alalle, toisin kuin muilla tunneilla, Katri kertoo. Hän iloitsee siitä, että yrittäjien kesken on hyvä henki, myös yritysten välillä. Nuoret tukevat toisiaan.

Finaaliin lähdetään voittamaan

Uskalla yrittää -finaali ja Vuosi yrittäjänä -yritysten SM-finaali on Mall of Triplassa Helsingissä 23.-24.4.2025. Ennen finaalia Haltija NYT ja Alegría NYT pyrkivät saamaan tuotteitaan myyntiin kauppoihin. Myös tuotteita kehitetään ja uusia makuja on luvassa; Alegrían tavoitteena on tehdä myös mustikanmakuinen tuote. Myös vastuullisuus on vahvasti mielessä. Aluetapahtumassa Alegrían tuotteen tumma suklaa oli Rainforest UTZ-sertifioitua, mutta finaaliin mennessä suklaa vaihdetaan Reilun kaupan tuotteeseen. Yritykset lupaavat ennen finaalia, että markkinointia tehdään enemmän ja nettisivutkin laitetaan kuntoon.

- Me lähdemme voittamaan, Simo summaa kaikkien ajatukset.

Tekijä: Kirsi Suni