Tavoitteena Suomen paras kotouttaja - luotettavat ja syrjimättömät digipalvelut maahanmuuttajille

20.10.2023 13.09Päivitetty: 4.12.2023 10.48
Valokuva, jossa nuori nainen työskentelee tietokoneella. Toimistoympäristö.
Kuva: Johanna Taskinen

Espoo on kasvava edelläkävijä kaupunki, jossa vieraskielisten osuus on 20 % väestöstä ja ennusteiden mukaan tämä kasvaa yli 30 % vuoteen 2035 mennessä. Kaupungin strategiassa painotetaan voimakkaasti maahanmuuttajien kotoutumista ja yhteiskehittämistä koko Espoon yhteisön voimin.

Trust-M-projekti: Tekoäly maahanmuuttajien kotoutumisen tukena

Espoon Trust-M-projekti tukee maahanmuuttajien kotoutumista digitaalisilla palveluilla

Trust-M -projekti pyrkii tukemaan maahanmuuttajien kotoutumista laajentamalla kaupungin digipalveluja tekoälyllä ja ääniboteilla. Näitä kehitetään niin, että digipalvelut kykenevät keskustelemaan maahanmuuttajien ja palveluhenkilöstön kanssa, sekä tarjoamaan tietoa Espoon palveluista. Projekti toteutetaan tutkimusyhteistyössä Aallon, Helsingin ja Tampereen yliopiston kanssa, ja sen tavoitteena on lisätä ymmärrystä, miten luottamus ja tasa-arvo koetaan sekä miten ihmisoikeudet toteutuvat nykyisissä maahanmuuttajia tukevissa digitaalisissa julkispalveluissa. Tieto auttaa meitä edistämään ja parantamaan maahanmuuttajien kotoutumista sekä suunnittelemaan heidän tarpeisiinsa vastaavia luotettavia digitaalisia palveluita. Kehitettävät palvelut eivät korvaa nykyistä asiointipalvelua, vaan ne tukevat maahanmuuttajan asiointia kaupungin palveluissa.

Tutkimuksen fokus ja osallistujat

Maahanmuutto- ja kotoutumistoiminnot yhteistyössä eri tahojen kanssa

Tutkimus tukee Espoon kaupungin tavoitteita luotettavien ja syrjimättömien digitaalisten julkispalvelujen suunnittelua maahanmuuttajille ja lisää ymmärrystä maahanmuuttajien luottamuksesta julkisen sektorin palveluihin. Tutkimus kytkeytyy osaksi fyysisiä kotoutumista edistäviä palveluja sekä laajempaan Espoon kaupungin digitaalisten palvelujen kehitystyöhön. Tutkimuksen fokuksessa ovat arabian, farsin, darin ja somalinkieliset kotivanhemmat, erityisesti äidit.

Maahanmuutto- ja kotoutumistoiminnot ovat keskeisessä roolissa monissa kaupungin palveluissa, kuten asiointi-, yritys- ja työllisyyspalveluissa sekä kasvatus-, opetus- ja nuorisopalveluissa. Soveltuvin osin tutkimusprojektiin osallistuu asiointipalvelut, tutkimus- ja tilastot vastuuyksikkö, opetus, yrityspalvelut, tietohallinto, viestintä sekä tietojohtamisen vastuualue.

Kuva: Monstera Production, Pexels

Tutkimusyhteisön ja Espoon kaupungin lisäksi projektin sidosryhmiin kuuluvat erilaiset yritykset ja järjestöt kuten maahanmuuttajien järjestöt ja monikiuluttuuriset järjestöt. Yhteistyöstä kiinnostuneet tahot voivat ottaa yhteyttä projektipäällikköön.

Trust-M on Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke, joka käynnistyi vuonna 2022 ja päättyy syksyllä 2025. Projektin toinen vaihe alkaa vuonna 2025 ja päättyy syksyllä 2028. 

Yhteystiedot

Irena Bakić

Projektipäällikkö

Teemu Haapalehto

Maahanmuuttoasioiden johtaja
  • Asiointi
  • Verkkoasiointi
  • Kestävä kehitys