Hydrohexin pilottiprojektissa on saatu hyviä tuloksia videomateriaalien hyödyntämisestä uimaopetuksessa

3.10.2023 6.19Päivitetty: 3.10.2023 9.45
Lapset uimaopetustunnilla. Taustalla digitaalinen näyttö, josta näkyy visuaalinen tehtäväohjeistus.
Kuva: Hydrohex

Pilottiprojektissa Hydrohex kehitti uimaopetusmateriaaleja Leppävaaran uimahallissa työskentelevien Espoon kaupungin uimaopettajien käyttöön.

Espoon kaupungin toteuttama Modernizing Sport to Foster a New Active Generation -hanke pyrkii parantamaan kuntalaisten mahdollisuuksia harrastaa sekä lisäämään espoolaisten aktiivisuutta hyödyntämällä digitaalisia ilmiöitä. Tavoitteita edistetään esimerkiksi pilottiprojektein, joita Euroopan Unionin rahoittamassa hankkeessa on käynnistynyt jo yksitoista.

Hydrohex on yksi kumppaneista, jotka pääsivät pilotoimaan toimintaansa Espoossa kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on startup-yhtiö, joka on kehittänyt monelle suomalaiselle tutut uimahallien omatoimiset virtuaaliset vesijumpat. Viime vuosien aikana Hydrohex on lisäksi kehittänyt digitaalisia ratkaisuja uimaopetukseen, jotta vuorovaikutus uimaopettajien ja oppilaiden välillä helpottuisi.

Pilottiprojektissa Hydrohex kehitti uimaopetusmateriaaleja Leppävaaran uimahallissa työskentelevien Espoon kaupungin uimaopettajien käyttöön. Uimaopettajien yksilölliset tarpeet huomioitiin muokkaamalla uimaopetustilanteessa tukena olevia videoita heidän toiveidensa mukaisesti. 

Pilottihankkeessa selvitettiin, voidaanko näin tehostaa uimaopetustilanteen vuorovaikutusta opettajan ja oppilaiden välillä, joka on omiaan parantamaan uimaopetuksen laatua ja aktiivisen oppimisajan määrää. Pilottiprojektissa seurattiin koululaisryhmien uimaopetusta.

Monet lapset ja nuoret käyvät uimassa koulu-uinneissa. Espoolaisilla koululaisilla on käytössä noin neljä uintituntia vuodessa alakoulun ajan. Näin ollen on tärkeää, että opetusaika voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. 

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton vuoden 2022 selvityksen mukaan uimataidon taso on laskenut merkittävästi, vaikka uimaopetus on osa opetussuunnitelmaa. Koulutuksen digitalisoimiseen on panostettu 2000-luvulla merkittävästä, mutta uimaopetus ei ole pysynyt digikehityksessä mukana. Pilottiprojekti toi digitaaliset uimaopetusmateriaalit osaksi koulujen uimaopetusta. 

Videomateriaali nopeuttaa ohjeiden antamista ja helpottaa vieraskielisten lasten oppimista

Pilottiprojektin mittauksissa havaittiin, että Hydrohexin digitaaliset ratkaisut laskivat häiriötilanteiden määrää koululaisryhmien uimaopetustunneilla. Ohjeiden antoon ja käytännön uimaharjoitteluun käytettiin enemmän aikaa, kun Hydrohexiä hyödynnettiin uimaopetustilanteessa. Koululaisuinteihin osallistuneet saivat siis enemmän ohjeistusta sekä toistoja uimaopetusharjoitteiden parissa verrattuna niihin, joilla videomateriaalia ei ollut käytössä.

Kuva: Hydrohex

Oppilailta saatu palaute osoitti, että videomateriaalin hyödyntäminen uimaopetustilanteessa on mielekästä ja virikkeellistä, jolloin liikkeiden ja taitojen havainnointi onnistui aiempaa sujuvammin.

Erityisesti vieraskieliset oppilaat kokivat digitaalisten videomateriaalien olevan merkittävä apu uimaharjoituksien ydinkohtien ymmärtämisessä. Hydrohexin uimaopetusmateriaalien avulla pidettiin koululaisuintia myös Ukrainasta saapuneille pakolaislapsille. Digitaalisten videoiden kielineutraalius herätti kiitosta pilottiin osallistuneissa.

Pilottikokeilulla saatiin parannettua uimaopettajien työhyvinvointia

Hydrohexin pilottiprojektiin osallistuneet uimaopettajat kertoivat hyötyneensä digitaalisen ratkaisun käytöstä. Kehitystä nähtiin esimerkiksi työhyvinvoinnissa, joka on merkittävä havainto ottaen huomioon alan työvoimapulan ja uimahallin kuormittavat työolosuhteet.

Uimaopettajilta saadun palautteen mukaan Hydrohexin uimaopetusmateriaalien rauhoittava vaikutus on vähentänyt äänen käyttöön liittyviä sairaspoissaoloja, ja helpottanut uimaopetuksen laadukasta toteuttamista merkittävästi. Hydrohexin pilottiprojektin yhtenä tavoitteena onkin ollut toimia uimaopettajien kuormittavaa työtä helpottavana tekijänä, ja monitasoisia uimaopetusryhmiä tasa-arvoistavana ratkaisuna.

Lisätietoa Hydrohexistä sekä pilottihankkeesta: Julia Peräkylä (julia.perakyla@hydrohex.com) ja Maxim Garner (maxim.garner@hydrohex.com). 

  • uimahallit
  • Kasvatus ja opetus