Urheilutoimittaja tarinoi lukiolaisille kielitaidon tärkeydestä

14.9.2023 7.46
opiskelija ja Kaj Kunnas
Matinkylän lukion opiskelija Tommi Siren ja urheilutoimittaja Kaj Kunnas.

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas vieraili viime viikolla Matinkylän lukiossa kertomassa lukion ensimmäisen ja toisen vuosiluokan opiskelijoille kielitaidon merkityksestä. Vierailun tarjosi Svenska nu-verkosto.

Esityksen aluksi Kunnas herätteli yleisöä pohtimaan, kuinka monella kielellä he osaavat sanoa kiitos. Vierailu herätteli muutenkin kuulijoiden kielikorvia, sillä Kunnaksen oman puhe-esityksen kieli vaihteli esityksen aikana lennosta suomesta ruotsiin ja englantiin. Kunnaksen vierailuluennon sanomana oli kielitaidon arvostaminen. Kunnas puhui opiskelijoille siitä, miten monikielisyys on maailmassa arvostettua ja miten se avaa ovia työelämässä. Kielitaidon hyödyistä Kunnaksella oli kerrottavana tarina jos toinenkin omasta urheilutoimittajaurastaan, omasta lähipiiristään ja työnsä kautta tutuiksi tulleista urheilijoista.

Kunnas itse on lähtöisin kaksikielisestä perheestä. Suomen kaksikielisyys onkin hänestä suuri rikkaus.

-Kolmella maalla on urheilukilpailuissa selostuskoppi enemmän kuin yhdellä kielellä, ja Suomi on yksi niistä, Kunnas kertoi ylpeänä.

Suomen lisäksi Kanada toimittaa urheilu-uutiset kahdella kielellä ja Sveitsi kolmella.

Kunnas on koulutukseltaan kieltenopettaja, mutta heti valmistumisensa jälkeen hän työllistyi unelma-ammattiinsa urheilutoimittajaksi YLElle. Kielitaidosta on kuitenkin ollut hyötyä myös toimittajan työssä, kun Kunnas on haastatellut eri puolilta maailmaa kotoisin olevia urheilijoita ja kiertänyt urheilukilpailuissa.

Kielitaidosta on Kunnaksen mukaan paljon hyötyä myös urheilijoille, sillä huipulla joukkue ja asuinmaa vaihtuvat usein moneen kertaan uran aikana. Kunnas kertoi tarinan muun muassa entisestä lentopallomaajoukkouepelaaja Tuomas Sammelvuosta, jota Kunnas haastatteli ensimmäisen kerran jo vastavalmistuneena urheilutoimittajana. 17-vuotias Sammelvuo kertoi tuolloin Kunnakselle, että jonakin päivänä hän aikoo voittaa olympiakultaa. Nuoren urheilijan tavoitteena oli myös oppia kaikkien niiden maiden kielet, joissa hän tulevaisuudessa tulee pelaamaan.

Sammelvuo ehti uransa aikana pelata Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Japanissa ja Venäjällä. Lupaus kielten opiskelusta piti. Aktiiviuran päätyttyä kielitaito on mahdollistanut valmentajan pestit eri puolilla maailmaa. Venäjän maajoukkueen valmentajana Sammelvuo pääsi haaveilemaansa olympiafinaaliin asti, mutta kullan vei sinä vuonna lopulta Ranska.

Tällä hetkellä Sammelvuo valmentaa Puolassa lentopalloliigajoukkuetta ja Kanadassa maajoukkuetta. 

-Päävalmentajan tehtävää olisi monessa maassa mahdotonta saada, jos ei osaisi paikallista kieltä, Kunnas muistutti.

Kunnas kertoi opiskelijoille myös tarinan omista tyttäristään, jotka molemmat asuvat maailmalla ja ovat saaneet nykyiset työnsä monipuolisen kielitaitonsa ansiosta. 

Kunnas kertoi, kuinka kielitaito yhdistää ihmisiä. Esityksensä lopuksi Kunnas painotti, että virheitä ei saa pelätä ja niitä tekemällä oppii. 

-Esimerkiksi on turha naureskella Kimi Räkkösen englannin ääntämykselle. Hän kuitenkin puhuu, ja se on se juttu, Kunnas kannusti lukiolaisia käyttämään kielitaitoaan.

 

Teksti: Tommi Siren, Aku Lehtonen, Jenni Harra

 

Kaj Kunnas puhui opiskelijoille siitä, miten kielitaito avaa heille ovia. Työelämässä tärkeäksi voi muodostua yllättäväkin kielivalinta. Kuva: Jenni Harra
  • Matinkylän lukio
Matinkylä