Puutarhajätteet kompostiin tai Sortti-asemalle

7.9.2023 11.42Päivitetty: 8.9.2023 7.25
Ruusu, jätekasa ja puita.
Kurtturuusu ja nokkonen ovat lähteneet kasvamaan nurmen leikkuutähteen seassa.Kuva: Merja Myyry

Puutarhajätteen vieminen kaupungin maalle metsiin, niityille ja puistoihin on kiellettyä.

Puutarhajätettä kuten lehtiä, risuja ja kasvijätteitä viedään valitettavan usein yleisille alueille metsiin, niityille, puistoihin ja vesialueille. Tämä on kuitenkin kiellettyä. Puutarhajätekasat rehevöittävät metsänpohjaa ja maastoa, jolloin siellä alkaa kasvaa muun muassa nokkosta ja pujoa, jotka eivät alun perin ole metsän kasveja.

Pensaiden oksat ja perennojen palat juurtuvat ja lähtevät leviämään luontoon viljelykarkulaisina. Vieraslajit kuten kurtturuusu, palsami, aasialaiset tattaret ja lupiini saavat otolliset olot muun puutarhajätteen rehevöittämässä maassa. Puutarhoista luontoon siirretyt ylijäämäomenat houkuttelevat rottia.

Suuret jätekasat voivat koostua lehdistä, oksista, risuista ja jopa hiekoitushiekasta.Kuva: Merja Myyry

Puutarhajätteet voi kompostoida omalla pihalla tai vaihtoehtoisesti viedä Sortti-asemalle. Jos kiinteistöllä on biojätteiden erilliskeräys, voi pienet määrät puutarhajätettä toimittaa kompostoitavaksi HSY:n keräysauton mukana. Liian painava astia on jätekuskin raskas liikutella ja se voi myös rikkoontua tyhjennyksessä.  Suuret määrät puutarhajätettä ja kausihedelmiä tulee viedä Sortti-asemalle.

Lisätietoja saat Espoon ympäristökeskuksesta (ymparisto@espoo.fi) sekä HSY:n asiakaspalvelusta (puhelin +358 9 15612110) ja nettisivulta(ulkoinen linkki).

Aiemmin julkaistussa uutisessa on lisää tietoa luvattomasta levittäytymisestä. 
https://www.espoo.fi/fi/uutiset/2022/07/roskia-ja-risuja-kuka-hoitaa 

Koko Espoo